המעבדה הרפואית

הבדיקות המהירות לזיהוי וירוס הקורונה עשויות לתמוך במערך הבדיקות הקיים אך הטמעתן דורשת תיקוף וניסויים נוספים בארץ (המרכז לידע ומידע)

המרכז לידע ומידע מפרסם דו”ח המנתח את המשמעות של השימוש בדיקות POCT מהירות לזיהוי וירוס הקורונה.

לדעת המחברים הבדיקות מראות פוטנציאל לתמיכה במערך הבדיקות הקיים, אך הטמעתן דורשת תיקוף וניסויים נוספים בארץ.

המחברים מסכמים וממליצים:


  • חרף יתרונותיהן הרבים, בדיקות POCT מהירות אינן מהוות תחליף לבדיקות ה- PCR-RT המעבדתיות, אלא כלי משלים שלהן. רגישותן לרוב נמוכה מזו של בדיקות PCR ,ולעיתים קרובות מדובר בשיטות חדשניות ופחות מקובלות, הדורשות תיקוף וולידציה. יתרה מכך, בדיקות אלו, הדורשות מכשור ייעודי לצורך הפענוח, עשויות ליצור תלות ביצרן ספציפי.

  • בראייתנו, קיימים לבדיקות אלו יתרונות בחלק מתרחישי השימוש שתכליתם איתור והורדת התחלואה )בעיקר במצבי תחלואה גבוהה(, וכן הן עשויות למלא תפקיד חיוני בקיום ?שגרת חיים בצל הקורונה? ובפתיחת המשק )בעיקר במצבי תחלואה נמוכה(. זאת, בשל שילוב יתרונותיהן הבולטים, שבראשם מהירות, ניידות ויכולת להפעלה מבוזרת.

  • בתרחישים של דיגום בהיקף נרחב )סקר, בדיקות המונים וכדומה(, המתאימים למשל לטיפול בהתפרצויות ולמוקדי תחלואה חריפים וכו’, לבדיקות POCT 13 מהירות ישנם יתרונות של כמות ומהירות, באופן העשוי לפצות על רגישותן הנמוכה יחסית. בנוסף, האפשרות לבצע בדיקות מהירות בתדירות גבוהה, בהינתן ספציפיות גבוהה, עשויה, במתארים המתאימים לכך )הגנה על אוכלוסיות רגישות, אזורים תחת סגר(, לאפשר סינון מהיר ויעיל של הפרטים 17 המדבקים )infective )ביותר באוכלוסייה תוך זמן קצר .

  • שימוש בבדיקות אלו טומן בחובו אתגרים מסוימים, דוגמת אתגר דיווח על תוצאת הבדיקה. לרוב, תהיה שאיפה לעשות שימוש בבדיקות שתפעולן דורש הכשרה מועטה ולא בבדיקות אותן מתפעל איש מקצוע )רופא, פרמדיק או אחות(. לכן, עולה השאלה באשר לסמכותו של דוגם או מתפעל לא מיומן למסור תשובה לבדיקת קורונה, כאשר לתשובה זו השלכות משמעותיות, הן אישיות והן אפידמיולוגיות, עבור הנדגם. לפיכך, נמליץ על קיום הסברה והכשרה בנושא משמעותן של תוצאות אלו לאנשי המקצוע.

  • בנוסף, קיים קושי בחיבור חלק מהטכנולוגיות הללו למערכת תקשורת לצורך דיווח אוטומטי. דיווח ידני של תוצאות למערכת המחשוב מהווה פתח לתקלות רבות ומאט את תהליך הדיווח. לכן, חשוב לוודא כי לפני תחילת השימוש הנרחב בבדיקות אלו, קיימת תשתית מחשוב מתאימה למעקב וניהול תוצאותיהן.

  •  כמו כן, בבדיקות POCT מהירות קיימת לרוב תלות ביצרן הבדיקה, לאספק ת ציוד שוטפת וחלקי ציוד מתכלים. על פער זה ניתן להתגבר באמצעות עבודה עם מספר סוגי שונים של בדיקות ומכשירים, כך שלא תיווצר תלות ביצרן בודד לצורך אספקת הציוד.

  • בשורה התחתונה, נדרש לאפיין היטב את הצרכים הייחודיים לכל מתווה שימוש טרם בחירת הבדיקה המתאימה לצורך. זאת על מנת להימנע ממצבים בהם יתקיים אילוץ לעשות שימוש בבדיקות שאינן תואמות את צרכי המתווה, דבר העלול ליצור סיבוכים לוגיסטיים, טכנולוגיים, רפואיים ומנהלתיים.

  • על מנת לקדם את הנושא, אנו ממליצים על תכנון וביצוע של ניסויי פיילוט בארץ, אשר יבחנו את התאמת הבדיקות מול מתווים ספציפיים, ובפרט קידום פיילוט שיבחן שימוש בבדיקות כחלק מטיפול במוקד התפרצות באחד היישובים בהם מתפרצת התחלואה חריפה (תוך העדפה ליישוב מבודד וקטן יחסית) לצורך למידת יעילות הכלי לתרחיש, ובחינת המשך הטמעתו. בנוסף, אנו ממליצים על המשך מעקב ולמידה מתוך ממצאי הניסויים הנעשים בימים אלו, לשימוש בבדיקות ה- POCT המהירות במדינות שונות בעולם.

  • בראייתנו, בשקלול היתרונות מול החסרונות, בשילוב עם אסטרטגיה מתאימה, ולידציה ויישום, טכנולוגיות אלו עשויות לתמוך משמעותית במערך הבדיקות על תכליותיו השונות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה