נוירולוגיה ילדים

פרופ’ Eugen Trinka : נוירומודולציה כטיפול בסטטוס-אפילפטיקוס עמיד (מתוך הכינוס החצי-שנתי של הליגה למניעת אפילפסיה)

פרופ’ Eugen Trinka-  נוירומודולציה כטיפול בסטטוס-אפילפטיקוס עמיד מתוך הכינוס החצי-שנתי של הליגה למניעת אפילפסיה.

ב 15 ליולי 2020, נערך הכינוס החצי-שנתי של הליגה למניעת אפילפסיה בישראל .  פרופ’ Eugen Trinka מזלצבורג אוסטריה (יו”ר השלוחה האירופית של ה ILAE ) העביר הרצאת אורח בנושא ” “השימוש בטכנלוגיות נוירומודולציה שונות לטיפול ב – Status Epilepticus”.
פרופ’ Trinka  סקר את ההסטוריה של הגירוי העצבי בנוירוביולוגיה שהחלה כבר במאה ה – 18 והמשיך לתאר את הניסויים הספציפיים של נוירוסטימולציה לחולי אפילפסיה שהחלו ב 1950 והמשיכו בנסויים בבעלי-חיים ובני-אדם במצבים שונים של Status Epilepticus (SE) בטכנולוגיות שמוכרות לנו גם היום, כגון גירוי ווגאלי (VNS) וגירוי מוחי עמוק.

המשך ההרצאה (החל מדקה 23 בקישור להקלטה למטה ), התמקדה בנסיון הקליני שנצבר עד כה בשימוש בנוירוסטימולציה בטכנולוגיות שונות במטופלים המאושפזים במצבים שונים של SE.

המידע הנרחב ביותר שקיים עד כה בנוירוסטימולציה במצבי  SE , הוא בטיפול בגירוי ווגאלי (VNS) . קיימים מחקרים בעשרות מטופלים.

פרופ’ טרינקה ציין גם מחקר חשוב בו עקבו אחר 238 מטופלים עם הסטוריה של אשפוזים בשל SE שהראה, שב – 3 השנים לאחר תחילת הטיפול ב-VNS, ההישנות של אשפוזים בשל פרכוסים פחת פי 2 (לחצי) וההישנות של אשפוזים בשל SE פחת פי 3.

המאמר בעל מספר המטופלים הגדול ביותר הסוקר טיפול בנוירוסטימולציה במטופלים במצב של SE פורסם ב 2019 בו סקרו 43 מטופלים שטופלו ב – VNS במהלך אשפוז ממושך  עקב SE. התוצאות היו מרשימות : ב 67% מהמטופלים נצפתה  הפוגה במצב הסטטוס שלהם תוך יממה בטיפול ב – VNS. מחצית מהחולים נהנו גם מהפחתה משמעותית בתדירות ההתקפים  לאחר שנת מעקב.

קיימים גם דיווחים בספרות במספר בודד של מטופלים בשימוש בטכנולוגיות גרוי מוחי פולשניות אחרות כגון RNS ו- DBS ולא פולשניות כגון TMS tDCS ו – ECT עם אחוזי הצלחה שונים בחלק מהמקרים.

בסיכום ההרצאה ציין פרופ’ Trinka, על מנת  שנוכל להבין יותר לגבי השימוש של טכנולוגיות אלו ולשלב אותם באופן רציף במטופלים במצב של SE, עלינו לבצע יותר מחקרים פרוספקטיביים לגבי סוג הטכנולוגיה, הפרמטרים של הגירוי העצבי ובחירת המטופלים (סטטוס מוקדי או כללי).

כמו כן,  ציין פרופ’ Trinka  שיש בהחלט מקום לשקול שימוש ב – VNS למטופלים עם Super-Refractory SE ושיתף את הקהל גם לגבי מקרה שבוצע במחלקה שלו בזלצבורג, גרמניה בו השימוש ב – VNS תרם להפוגה מיידית בהתקפים של מטופל מאושפז במצב של SE.

לחצו כאן לקישור להקלטת ההרצאה (כ 50 דקות)

סיכום ההרצאה באדיבות חברת סיגמה, הסרטון באדיבות מארגני הכנס

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה