נוירואימונולוגיה

יתרונות טיפול ב-MAVENCLAD® 10 mg Tablets ) Cladribine) כטיפול בטרשת נפוצה בעידן COVID-19


בסקירה זו אנו מציגים טור דיעה בבלוג Barts MS Blog כפי שנכתב על ידי פרופ’ ג’ובאנוני בתאריך 26.4.2020:

פרופ’ גאווין ג’ובאנוני (Gavin Giovannoni), מהמרכז הנוירולוגי בבית הספר לרפואה Barts and The London School of Medicine and Dentistry באוניברסיטת המלכה מרי בלונדון, אנגליה טוען כי טיפול ב- MAVENCLAD® (cladribine Tablets) מתאים לשמש כחלק מאסטרטגיית היציאה לטיפול בטרשת נפוצה במהלך השלב האחרון של מגפת COVID-19.

פרופ’ ג’יובאנוני תומך בשימוש ב-Cladribine פומי בתקופה זו ממספר סיבות: מדובר בטיפול פומי מאוד יעיל ולכן מצמצם את הצורך בהגעה לבית החולים, אין תיאורים של תגובות משנית לעירוי ואין צורך במתן סטרואידים לפני הטיפול. הטיפול ב-Cladribine אינו מביא לירידה בספירת מונוציטים ונויטרופילים ובעל השפעה מתונה על תאי NK. מערכת החיסון הטבעית נותרת שמורה ולכן הסיכון לזיהומים חיידקיים ואחרים הוא נמוך ומערכת החיסון הטבעית יכולה לסייע להתמודד עם זיהומים נגיפיים, דוגמת SARS-CoV-2.

הטיפול ב-Cladribine מוביל לירידה מתונה בלבד בספירת תאי T (בהיקף של 40-50%) עם השפעה קטנה יותר על תאי CD8 בהשוואה לתאי CD4. דבר זה חשוב כיוון שתאי CD8 הינם התאים שנלחמים בזיהומים ויראלים. בנוסף, לימפופניה, אחד מגורמי הסיכון החשובים ביותר לזיהומים נגיפיים וזיהומים נגיפיים חמורים, אינה נפוצה, כאשר ערכי לימפוציטים מתחת

ל-500 תאים/ממ”ק דווחו בפחות מ-5% מהמטופלים, במידה ומקפידים על ההנחיות לטיפול.

יש לקחת בחשבון כי בטיפול מסוג anti-CD20 הניתן כטיפול maintenance או כטיפול רציף ישנה עליה קטנה בהיארעות זיהומים חמורים לאורך הזמן ותתכן הופעת היפוגאמאגלובולינמיה. תופעה זו אינה נפוצה עם Cladribine ועם התאוששות מערכת החיסון לאחר Cladribine היא יכולה להילחם בזיהומים, כולל זיהומים נגיפיים כמו SARS-CoV-2. עוד יש לציין כי ניתן לתת בבטחה חיסון חי-מוחלש או חיסון מומת לאחר טיפול ב-Cladribine.

יתרון חשוב נוסף של Cladribine נוגע להעדר צורך בניטור הדוק, כאשר לאחר התחלת הטיפול נדרשת ספירת דם מלאה לאחר 3 ו-7 חודשים. הבסיס להמלצה זו נובע מכך שלאחר 3 חודשים לרוב ניתן לזהות את הערכים הנמוכים ביותר של ספירת הדם ולאחר 7 חודשים מצפים להתאוששות ספירת הלימפוציטים. מבחינת מגפת COVID-19 המשמעות היא כי עם טיפול פומי ב-Cladribine וספירת לימפוציטים לאחר 3 חודשים עולה על 500 תאים/ממ”ק, כפי שצפוי במרבית החולים, אין צורך בבידוד-עצמי. ב-3-4% החולים בהם ספירת לימפוציטים תרד אל מתחת ל-500 תאים/ממ”ק לאחר שלושה חודשים נדרש המשך בידוד-עצמי עד לעליית ספירת הלימפוציטים מעל 500 תאים/ממ”ק.

יתרון נוסף של Cladribine נובע מכך שמדובר במולקולה קטנה החודרת למערכת העצבים המרכזית. הרמות בנוזל השדרה מגיעות לכ-25% מאלו בדם היקפי ולרמה המכוונת כנגד תאי B ותאי T במוח ובחוט השדרה. מסיבה זו השימוש ב-Cladribine נבחן כאפשרות טיפול בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת במחקר CHARIOT-MS.

לדבריו, Cladribine הינו טיפול יעיל מאוד העשוי לסייע בקביעת אסטרטגיית הטיפול במהלך השלב האחרון של מגפת COVID-19.

המידע מוגש בחסות חברת MERCK

https://multiple-sclerosis-research.org/2020/04/mscovid19-cladribine/

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה