נוירואימונולוגיה

בטיחות של טיפולים תרופתיים לטרשת נפוצה במהלך מגפת הקורונה (Annals of Neurology)


במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש. מהמחקר עולה כי תרופות שונות לטיפול בטרשת נפוצה, בעלות מנגנוני פעולה שונים, הדגימו פרופיל בטיחות סביר במהלך מגפת הקורונה. עם זאת, תועדה עליה אפשרית בסיכון למחלה חמורה עם טיפול במתיל-פרדניזולון או תרופות ממשפחת anti-CD20 ודרושים נתונים נוספים בנושא.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של טיפולים לדיכוי חיסוני וטיפולים אימונו-מודולטוריים על חומרת COVID-19 בחולים עם טרשת נפוצה. לצורך כך, הם בחנו באופן רטרוספקטיבי נתונים אודות חולים עם טרשת נפוצה עם חשד או הוכחה לזיהום בנגיף הקורונה ואספו נתוני מעקב עד לתמותה או החלמה של החולים. החולים סווגו לפי חומרת COVID-19:

א. מחלה קלה שלא דרשה אשפוז ב. דלקת ריאות או אשפוז ג. אשפוז ביחידת טיפול נמרץ או תמותה.

החוקרים בחנו את הקשר בין מאפייני המדגם (נתונים דמוגרפים, ומחלות רקע), היסטוריה של טרשת נפוצה והטיפולים לטרשת נפוצה ובין חומרת COVID-19.

מדגם המחקר כלל 844 משתתפים, מתוכם 565 חולים עם חשד לזיהום בנגיף הקורונה ו-279 חולים מאומתים.

13 חולים מתו (1.54%), מתוכם שמונה היו בשלב מתקדם של טרשת נפוצה וללא טיפול תרופתי, וחמישה שקיבלו טיפול לטרשת נפוצה. 34 חולים (4.5%) אושפזו ביחידת טיפול נמרץ.

ב-99 חולים (11.7%) תועדה עדות הדמייתית לדלקת ריאות; 96 חולים (11.4%) אושפזו בבית חולים. גורמי סיכון למהלך COVID-19 חמור יותר כללו גיל מבוגר, מין זכר, EDSS גבוה, מחלות רקע, טרשת נפוצה מסוג מתקדם ומשך מחלת טרשת נפוצה ארוך יותר. 

לאחר תקנון גיל, מין, מהלך מתקדם של טרשת נפוצה, מדד EDSS, משך המחלה, מדד מסת גוף, מחלות רקע וטיפול לאחרונה במתיל-פרדניזולון, הטיפול בתרופות ממשפחת anti-CD20 לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה חמורה (יחס סיכויים של 2.37, p=0.015).

שימוש בחודש האחרון במתיל-פרדניזולון לווה בסיכון מוגבר לתוצאות גרועות יותר (יחס סיכויים של 5.24, p=0.001). ממצאי המחקר אושרו בניתוחים סטטיסטיים נוספים שהושלמו במהלך המחקר.

ממצאי המחקר מעידים על דרגת בטיחות סבירה של תרופות אימונו-מודולטוריות ותרופות לדיכוי חיסוני לטיפול בחולים עם טרשת נפוצה, גם במהלך מגפת הקורונה. עם זאת, טיפול בתרופות ממשפחת anti-CD20 או במתיל-פרדניזולון עלול להיות מלווה בסיכון מוגבר לתוצאות גרועות יותר. חשוב להמתין לתוצאות מחקרים נוספים הנערכים בימים אלו במטרה לאשר את הממצאים.

המידע מוגש בחסות חברת MERCK

סקירה זו נכתבה על ידי ד”ר עמית עקירוב מטעם חברת אימד.

Reference:

Sormani M.P. et al, Disease modifying therapies and Covid-19 severity in Multiple Sclerosis, Ann Neurol. 2021 Jan 21

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה