חדשות

האם בנשים שנולדו בניתוח קיסרי סיכון מוגבר להשמנה וסוכרת מסוג 2? (JAMA Network Open)

16/04/2020

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

נשים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי עשויות להיות בסיכון מוגבר להשמנה וסוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר במהלך חייהן, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין לידה בניתוח קיסרי ובין הסיכון של הצאצאים להשמנה וסוכרת מסוג 2 בבגרות. הם השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי להשוואת היארעות השמנה וסוכרת מסוג 2 בין אלו שנולדו בניתוח קיסרי ואלו שנולדו בלידה נרתיקית. מדגם המחקר כלל 33,226 נשים שלקחו חלק במחקר Nurses' Health Study II, אשר נולדו בין 1946-1964, עם מעקב עד 2013-2015.

 

האימהות של המשתתפות שלקחו חלק במחקר סיפקו נתונים אודות שיטת הלידה ומאפייני ההיריון. המשתתפות סיפקו מידע כל שנתיים אודות משקל ואבחנה של סוכרת מסוג 2. החוקרים בחנו את הסיכון היחסי להשמנה וסוכרת מסוג 2, תוך תקנון למדד מסת הגוף של האם וערפלנים אחרים.

 

החוקרים מדווחים כי 1,089 נשים מבין 33,226 משתתפות (3.3%) נולדו בניתוח קיסרי. לאחר מעקב של למעלה מ-1.9 מיליון שנות-אדם, 12,156 נשים (36.6%) אובחנו עם השמנת-יתר ו-2,014 (6.1%) אובחנו עם סוכרת מסוג 2.

 

בנשים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי תועד סיכוי מעט גבוה יותר לאבחנה של סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר במהלך המעקב. מניתוח הנתונים עלה כי הסיכון היחסי להשמנה בקרב נשים שנולדו בניתוח קיסרי, לעומת אלו שנולדו בלידה נרתיקית, עמד על 1.11 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.19). יחס הסיכון המתוקן לסוכרת מסוג 2 בקרב נשים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי, בהשוואה לאלו שנולדו בלידה נרתיקית, עמד על 1.46 (רווח בר-סמך 95% של 1.18-1.81); הקשר נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון נוסף למדד מסת הגוף של המשתתפות עצמן (סיכון יחסי של 1.34, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.67).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים שנולדו לאחר ניתוח קיסרי ייתכן סיכון גבוה יותר להשמנה וסוכרת מסוג 2 בבגרות, בהשוואה לנשים שנולדו לאחר לידה נרתיקית.

 

JAMA Network Open 2020

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<