גינקולוגיה

ההשפעה ארוכת הטווח של טיפול ביולוגי או ממוקד על צפיפות העצם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לטיפול ארוך-טווח בתכשירים ביולוגיים או ממוקדים כנגד מחלות ריאומטיות השפעה מגנה מפני אובדן עצם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השינויים בצפיפות העצם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית שקיבלו 3 שנות טיפול ביולוגי או ממוקד כנגד דלקת מפרקים שגרונית, או תכשיר סינתטי קונבנציונאלי ממשפחת DMARD (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs).

החולים גויסו למחקר בין ספטמבר 2014 ועד מרץ 2019 והחוקרים תיעדו את המאפיינים הקליניים, צפיפות העצם ושברים אוסטיאופורוטיים בעת הגיוס. המשתתפים טופלו בהתאם להנחיות NICE לאורך 3 שנות מעקב. בדיקות חוזרות להערכת צפיפות העצם בוצעו בתום תקופת המחקר.

מדגם המחקר כלל 388 חולים שהשלימו את שלוש שנות המעקב. לאחר PSM (Propensity Score Matching), 92 משתתפים שקיבלו טיפול ביולוגי או ממוקד ו-184 משתתפים שקיבלו טיפול בתכשירים סינתטיים קונבנציונאליים ממשפחת DMARD נכללו בניתוח הנתונים.

מהנתונים לאחר שלוש שנים עולה כי צפיפות העצם נותרה יציבה בצוואר הירך, כלל ירך ועמוד שדרה מותני בקבוצת הטיפול בתכשירים ביולוגיים או ממוקדים. עם זאת, צפיפות העצם ירדה משמעותית בקרב מטופלים בתכשירים סינתטיים קונבנציונאליים ממשפחת DMARD באותם אתרים.

בקרב משתתפים שקיבלו טיפול משולב בתכשירים ביולוגיים/ממוקדים עם טיפול כנגד אוסטיאופורוזיס תועדה השפעה מגנה גדולה יותר על צפיפות העצם, בהשוואה לתתי-קבוצות אחרות של חולים.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול ביולוגי או טיפול ממוקד כנגד דלקת מפרקים שגרונית מגן מפני אובדן עצם. בחולים שקיבלו במקביל טיפול כנגד אוסטיאופורוזיס תועדה ההשפעה המגנה הגדולה ביותר על צפיפות העצם.

Rheumatology. 2020;59(9):2471-2480

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה