חדשות

האם צריכת מזון מטוגן מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה? (BMJ)

26/01/2019

 

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על נתונים חדשים, המעידים כי צריכה תדירה של מזון מטוגן, בפרט עוף מטוגן ודגים מטוגנים, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה משנית למחלות לב וכלי דם בקרב נשים בארצות הברית.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכה כוללת וצריכה פרטנית של מוצרי מזון מטוגנים עם שיעורי התמותה מכל-סיבה ושיעורי התמותה משנית לסיבות ספציפיות, בקרב נשים בארצות הברית. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, אשר כלל 106,966 נשים לאחר-מנופאוזה, בגילאי 50-79 שנים, אשר גויסו למחקר Women's Health Initiative בין 1993-1998 והיו במעקב עד פברואר 2017.

 

התוצאים העיקריים כללו את שיעורי התמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה עקב ממאירות.

 

במהלך קרוב לשני מיליון שנות-מעקב תועדו 31,558 מקרי תמותה. כאשר החוקרים בחנו את הצריכה של כלל המזונות המטוגנים, הם מצאו כי בהשוואת צריכה של לפחות מנה אחת ביום, אל מול אי-צריכה של מזון מטוגן, יחס הסיכון המתוקן עמד על 1.08 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.16) בסיכון לתמותה מכל-סיבה ועל 1.08 (רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.22) בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

 

בקרב אלו שאכלו לפחות מנה אחת של עוף מטוגן בשבוע, בהשוואה לאלו שלא אכלו עוף מטוגן כלל, תועדה עליה של 13% בסיכון לתמותה מכל-סיבה (רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.19) ועליה של 12% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.23). באשר לצריכת דגים מטוגנים, יחסי הסיכון המקבילים עמדו על 1.07 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.12) לתמותה מכל-סיבה ו-1.13 (רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.22) לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים לא מצאו קשר מובהק בין הצריכה הכוללת של מזון מטוגן, או צריכת מזונות מטוגנים מסוימים, ובין הסיכון לתמותה עקב מחלות ממאירות.

 

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי בקרב נשים האוכלות מזון מטוגן לעיתים קרובות, בפרט עוף או דגים מטוגנים, קיים סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

 

BMJ 2019

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני