גסטרואנטרולוגיה

פיסטולות פריאנלית – יש על מה לדבר /מאמר אורח מאת ד”ר עדי להט

ד”ר עדי להט היא גסטרו-אנטרולוגית בכירה, מכון הגסטרו בביה”ח שיבא

הפיסטולות הפריאנליות מהוות את אחד הסיבוכים הקשים ,של מחלת הקרוהן, הפוגעים באיכות החיים של המטופלים. טיפול חדשני בתאי גזע יכול להוות פריצת דרך בטיפול במחלה זו

מחלת קרוהן הנה מחלה דלקתית כרונית של המעי, אשר יכולה לפגוע במערכת העיכול לכל אורכה – מהפה ועד פי הטבעת. בעשור האחרון חלה עליה בשכיחות המחלה בארץ וכיום מספרם של החולים בישראל מוערך במעל 20,000. המחלה מתאפיינת בדלקת המערבת את כל דופן המעי, אשר יכולה לחדור גם לאברים סמוכים וליצור פיסטולות. הפיסטולה (נצור בעברית) הנה חיבור שאינו תקין בין שני אברים שאינם אמורים להיות מחוברים זה לזה.

כ 20% מחולי הקרוהן יסבלו במהלך מחלתם מפיסטולה באזור הסובב את פי הטבעת – הנקרא האזור הפריאנלי. פיסטולות אלו מהוות למעשה מעין מנהרות המקשרות את המעי לעור באזורים האינטימיים. לאור אופייה הדלקתי הפיסטולה יכולה לגרום להפרשות, כאבים עזים ודלקת סביבה.

מובן מאליו, כי דלקת קשה והפרשות באזורים אינטימיים יכולה לגרום לסבל רב אצל המטופלים. החולים, רובם צעירים בשנות העשרים לחייהם, נאלצים להתמודד עם כאב רב שמורגש במהלך פעולות יומיומית כמו ישיבה, הליכה והליכה לשירותים. לפיסטולות גם השלכות רגשיות ונפשיות, הן משפיעות על היחסים האינטימיים ופוגעות בביטחונו העצמי של החולה.

רובם של החולים בקרוהן סובלים מפיסטולות מורכבות ( בעלות מספר פיצולים, ארוכות) אשר מסבכות את הטיפול בהן ומקטינות את אחוזי הצלחת הטיפול.

המענה הרפואי להיווצרות הפיסטולות הנו חלקי. הטיפולים שהיו בשימוש עד לאחרונה כללו טיפול אנטיביוטי, טיפול בתרופות מדכאות מערכת חיסון כחלק מטיפול כללי במחלת קרוהן, וכן טיפולים כירורגים רבים ומגוונים הנעים בין  ניקוז מקומי של הפיסטולה, ניסיונות לסגירת הפיסטולה באמצעים שונים (דבק ביולוגי, הסטת רקמות ועוד) ועד להסטת המעי לדופן הבטן ויצירת סטומה (פיום המעי) על מנת לאפשר לאזור להחלים. כל הטיפולים הנ”ל לא הצליחו לגרום להחלמה מלאה של הפיסטולות לטווח ארוך ברוב המקרים. 

לאחרונה אושר לשימוש באירופה ובישראל טיפול חדשני בתאי גזע, אשר מציג תוצאות מבטיחות בריפוי הפיסטולה. הטיפול מופק מתוצרים של תחום האסתטיקה בספרד והוא מבוסס על תאי גזע המופקים מתאים הנלקחים משאיבות שומן. במהלך ניתוח לניקוז פיסטולה שגרתי, מוזרקים תאי הגזע בכניסה לפיסטולה, לאורך המנהרה ובכל צדדיה.

במחקר בינלאומי רב מרכזי שבדק את תוצאות הטיפול בתאי גזע לעומת טיפול כירורגי מקובל בלבד, המשתתפים שזכו לטיפול הראו שיפור מרשים והפוגה קלינית במחלה בכ-60% מהמטופלים. הטיפול במחקר ניתן באופן חד פעמי, וברובם המכריע של המטופלים בהם היה ריפוי מלא של הפיסטולה התוצאות נשמרו גם במעקב לטווח ארוך.

יש לציין שהמטופלים שנכנסו למחקר היו כולם לאחר כשלון של לפחות אחת משיטות  הטיפול התרופתיות המקובלות, ולרוב לאחר כשלון של מספר שיטות טיפול.

הטיפול מאושר לשימוש בארץ, אולם כרגע אינו מכוסה על ידי סל הבריאות. ניתן לקבלו במסגרת מחקר קליני המתקיים במספר מרכזים ברחבי הארץ וכן בכיסוי של ביטוחים פרטיים.

1.    Baumgart DC, Sandborn WJ. Crohn’s disease. Lancet 2012; 380: 1590605.

2.    Molodecky NA, Soon IS, Rabi DM, et al. Increasing incidence and prevalence of the inflammatory bowel diseases with time, based on systematic review. Gastroenterology 2012; 142: 4654.

3.    Scharl M, Rogler G. Pathophysiology of fistula formation in Crohn’s disease. World J Gastrointest Pathophysiol 2014; 5: 20512.

4.    Gecse K, Khanna R, Stoker J, et al. Fistulizing Crohn’s disease: diagnosis and management. United European Gastroenterol J2013;1: 20613.

5.    . Panés J, García-Olmo D, Van Assche G et al. ADMIRE CD Study Group Collaborators. Expanded allogeneic adipose-derived mesenchymal stem cells (Cx601) for complex perianal fistulas in Crohn’s disease: a phase 3 randomized, double-blind controlled trial. Lancet. 2016 Sep 24;388(10051):1281-90

6.    Panes J., García-Olmo D., Van Assche G. et al. Long-term Efficacy and Safety of Stem Cell Therapy (Cx601) for Complex Perianal Fistulas in Patients With Crohn’s Disease. Gastroenterology. 2018 Apr;154(5):1334-1342.e4

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה