גסטרואנטרולוגיה

כמחצית מהתרופות הנפוצות (לרבות PPI אנטיביוטיקה ומשלשלים) משפיעות על המיקרוביוטה של המעי (United European Gastroenterology Week)

מאת נעה גנזבורג , Bsc

ממחקר הולנדי חדש עולה כי כמחצית מ-41 התרופות הנפוצות ביותר נמצאו קשורות לשינוי במיקרביוטה של המעי.  לדברי החוקרים, נראים שינויים נרחבים במבנה הטקסונומי, בפעילות המטבולית ובגנים העמידים לאנטיביוטיקה לאחר שימוש ב-18 מתוך 41 התרופות הנפוצות ביותר, כך לפי ניתוח של דוגמאות צואה אנושיות.

התרופות הנפוצות ביותר שהראו השפעה על המיקרוביוטה היו   PPIs (ר”ת של proton pump inhibitors  ), מטפורמין, אנטיביוטיקה ומשלשלים. החוקרים ערכו בדיקת רצף מטאגנומית על 1883 דוגמאות צואה טריות שהוקפאו משלוש עוקבות עצמאיות: הראשונה, קבוצה מבוססת אוכלוסיה, השניה, מטופלים עם מחלת מעיים דלקתית והשלישית כללה מטופלים עם IBS וכן נבדקים בריאים.

ההבדלים בין המטופלים שנטלו תרופות לבין נבדקים ללא תרופות הוערכו באמצעות בחינה של ההשפעה של תרופה יחידה, וכן בחינה של כמה תרופות במטופל אחד. הממצאים צורפו יחדיו למטא אנליזה.

ע”פ החוקרים, שינוים במיקרוביוטה של המעי בשל טיפול תרופתי עשויים להעלות את הסיכון לזיהומים ולהשמנה. הם כותבים כי ישנה חשיבות גדולה בבחינת התפקיד של המיקרוביוטה של המעי כאשר בונים תכנית טיפולית, וכי יש לבחון האם לתפקיד זה השפעה על תופעות הלוואי הנקשרות לשימוש בתרופות מסוימות.

החוקרים מצאו כי 7 תרופות נקשרו באופן מובהק עם שינויים ב-46 תהליכים במעיים. למשל, המיקרוביוטה של המעי בנוטלי PPI הראתה שכיחות גבוהה של חיידק סטרפטוקוקוס במעי העליון, ורמות גבוהות של ביוסינטזה של חומצות שומן, בעוד שמשתמשי מטפורמין הראו רמות גבוהות של E.coli בעלי פוטנציאל זיהומי.

החוקרים מצאו קשרים מעניינים נוספים: רמות גבוהות של תהליכים עמידים לאנטיביוטיקה עם 8 רופות נפוצות, כמו תרופות נוגדות אנדרוגן כאמצעי מניעה הניטלות דרך הפה, משאפים בטא-סימפאטומימטיים, משלשלים, מטפרומין, תרופות נגד סוכרת הניטלות דרך הפה, PPI, ו-NSAIDs ; נוכחות של תרופות נגד דכאון מסוג SSRIs נמצאו קשורות לתופעות של Eubacterium ramulus, חיידק שנחשב כמסייע בפירוק של פלבנואידים תזונתיים. נמצא גם כי לנטילה של סטרואידים היה קשר להעשרה של חיידקים מתאנוגנטיים, הקשורים ל-BMI גבוה יותר.

החוקרים מציינים כי ידוע כבר כי היעילות והרעילות של תרופות מסוימות מושפעת מהרכב החיידקי של מערכת העיכול, וכי המיקרוביוטה של המעי הינה בעלת השפעה על מצבים בריאותיים שונים. הם מדגישים כי ישנה חשיבות עליונה להבין את ההשפעה של נטילת תרופות על המיקרוביום של המעי וכי יש להיות ערים לדיווחים רבים על הקשר שבין שינוי במיקרוביוטה של המעי לבין השמנת יתר, סוכרת, מחלות כבד, סרטן, כמו גם מחלות נוירודגנרטיביות. חשוב להבין לדעתם כי התרופות הללו משפיעות על הרכב המעי באופן ישיר או עקיף ולכן הן יכולות להשפיע על תפקודים ביולוגיים אחרים, לרבות מטבוליזם.

לדיווח ב-medpagetoday

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה