גסטרואנטרולוגיה

הנחיות חדשות לניתוח בריאטרי או מטבולי על-רקע מגפת COVID-19 (מתוך Lancet Diabetes Endocrinol)

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים מומחים על המלצות חדשות לטיפול במועמדים לניתוח בריאטרי ומטבולי במהלך ולאחר מגפת COVID-19. בהנחיות החדשות תשומת הלב עברה מהתמקדות במדד מסת הגוף בלבד לדגש על מצבים רפואיים העשויים להיות מושפעים מהפרוצדורות.

ההמלצות כוללות הנחיות כיצד לתעדף מועמדים מתאימים לניתוח בריאטרי או מטבולי לאחר הסרת המגבלות להימנעות מניתוחים שאינם חיוניים. במקום לתעדף את המועמדים על-בסיס מדד מסת הגוף בלבד, ההנחיות מתמקדות במחלות רקע של המטופלים בכדי לסווג לקטגוריית גישה מהירה או סטנדרטית להתערבות הניתוחית.

המסמך החדש דן באופן נרחב בסכנות השמנה, כולל החשיבות הרבה של השמנת-יתר כגורם סיכון מג’ורי במקרים של COVID-19, והיתרונות של פרוצדורות אלו והסיכונים משנית לדחיית ההתערבויות. המומחים גם דנים בטיפול המתמשך בחולים לאחר ניתוח בריאטרי או מטבולי בעבר וטיפולים לא-ניתוחיים למניעת נזקים עד שניתן יהיה להשלים את ההתערבויות.

המסמך החדש מאשר כי יש להמשיך ולדחות את ההתערבויות הבריאטריות בתקופה העמוסה ביותר של מגפת COVID-19 וכי לשוב לניתוחים אלו רק לאחר הסרת כל ההנחיות על ניתוחים לא-חיוניים. יוצאים מן הכלל מוגבלים להתערבויות אנדוסקופיות דחופות בשל סיבוכי ניתוח קודם, דוגמת דימום או דלף.

במאמר יש התייחסות לטיפול תרופתי ואפשרויות לא-ניתוחיות אחרות להפחתת הנזקים משנית לדחיית הפרוצדורות, כולל שימוש בתרופות המעודדות ירידה במשקל, דוגמת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ו/או מעכבי SGLT-2.

דוגמאות למועמדים המתאימים לסיווג גישה מואצת להתערבות בריאטרית בקטגוריית “ניתוח סוכרת” כוללות חולי סוכרת עם המוגלובין מסוכרר של 8% ומעלה למרות שתי תרופות פומיות או אינסולין, אלו עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם ו/או חולים עם מחלת כליות בשלב 3-4. באשר לקטגוריית “ניתוח השמנה”, חולים בעדיפות לגישה מואצת לניתוח כוללים את אלו עם מדד מסת גוף של 60 ק”ג למטר בריבוע ומעלה או עם תסמונת חמורה של דום נשימה בשינה או היפוונטילציה על-רקע השמנה. קטגוריית “ניתוח אדג’וונטי” כוללת חולים הנדרשים לירידה במשקל בכדי לאפשר טיפולים אחרים, דוגמת מושתלי איברים.

מועמדים עם מצבים כרוניים או השמנה פחות חמורות יכולים להמתין זמן ארוך יותר עד להתערבות.

Lancet Diabetes Endocrinol. Published online May 7, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה