חדשות

האם צריכת כבד מגנה מפני נוקשות של הכבד? (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

24/10/2021

 

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי שתיית למעלה משלושה משקאות קפה עם קפאין ביום מלווה בנוקשות כבד בדרגה נמוכה יותר.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת למחלת כבד, אך העדויות מוגבלות לאור ערפלנים רבים. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של צריכת קפה על פיברוזיס וסטיאטוזיס כבדי.

 

החוקרים בחנו את הנתונים אודות משתתפים בגילאי 20 שנים ומעלה מסקרי National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 1017-2018, אשר השלימו בדיקת אלסטוגרפיה ושני שאלונים תזונתיים לאורך 24 שעות. הם העריכו את הקשר בין מדד נוקשות כבדית (Liver Stiffness Measurements) של 9.5 kPa ומעלה או מדד CAP (Controlled Attenuation Parameter) להערכת כבד שומני ובין צריכת קפה. כביקורות, הם השתמשו בתה וקפה ללא-קפאין.

 

מדגם המחקר כלל 4,510 משתתפים (גיל ממוצע של 48 שנים, 73% עם עודף-משקל או השמנת-יתר; 10.6% עם סוכרת). מניתוח רב-משתני עלה כי לא היה קשר בין קפה וביקורות עם CAP. בקרב משתתפים ששתו למעלה משלוש כוסות קפה ביום, אך לא משקאות אחרים, תועד מדד kPa נמוך ב-0.9 (P=0.03). צריכה של למעלה משלוש כוסות קפה הייתה בעלת השפעה מגנה מפני נוקשות כבדית של 9.5 kPa ומעלה (יחס סיכויים של 0.4, p=0.05).

 

לאחר תקנון לכלל המשקאות באותו מודל, רק צריכה של למעלה משלוש כוסות קפה נותרה קשורה באופן בלתי-תלוי עם נוקשות כבדית (יחס סיכויים של 0.5, p=0.03). לא תועד קשר בין קפאין ובין נוקשות כבדית בכל מינון.

 

לבסוף, תקנון למשקאות ממותקי-סוכר ול-Healthy Eating Index-2015, צריכה של קפה נותרה קשורה באופן מובהק עם נוקשות כבדית בדרגה נמוכה יותר. לפיכך, ההשפעה המגנה של צריכת קפה אינה מיוחסת לקפאין ונותרה במשתתפים ללא תלות באיכות הדיאטה שלהם.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכת קפה מלווה בנוקשות כבדית בדרגה נמוכה יותר, אך לא תואר קשר בין צריכת קפה ובין סטיאטוזיס כבדי.

 

Clinical Gastroenterology and Hepatology 2021

 

לידיעה ב-MDEdge

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<