בריאות הציבור-קידום בריאות

הצלחה בתוצאות ראשונוית ל חיסון לנגיף COVID-19 הפועל ליצירת נוגדנים ולחיזוק תאי T (הודעת אסטרה, LANCET)

על פי ממצאי המחקר שפורסם היום בכתב העת “לנסט” החיסון שפותח באוניברסיטת אוקספורד יחד עם ענקית התרופות אסטרהזניקה נמצא יעיל ובעל אפקט הגנה כפולה נגד נגיף הקורונה. השלב האחרון של המחקר יצא לדרך ועל פי הערכת החברה, החיסון שנמצא בשלב המתקדם ביותר בעולם יהיה זמין לשימוש עוד השנה

היום (יום ב’) התפרסמו בכתב העת “The Lancet תוצאות ראשונות (פאזה ראשונה ושניה) של מחקר שנועד לבדוק את הבטיחות והיעילות של חיסון המכונה AZD1222 לנגיף הקורונה שפותח בשיתוף פעולה על ידי ענקית התרופות הבריטית “אסטרהזניקה” יחד עם אוניברסיטת אוקספורד.

על פי הפרסום החיסון ל- COVID-19הצליח גם לייצר נוגדנים בגוף של המתחסן וגם לחזק את תאי T (תאים של מערכת החיסון המסוגלים לזהות ולהגיב אל הנגיף). בעוד שרוב מפתחות החיסונים מתמקדות בייצור הנוגדנים, ישנן יותר ויותר עדויות שמראות שתגובת תאי T חשובה לא פחות על מנת להגן נגד נגיף הקורונה מפני שכך נוצר “אפקט של הגנה כפולה”.

במחקר השתתפו 1,077 בני אדם בגילאים 18-55 (גיל חציוני 35) בחמישה מרכזים רפואיים בבריטניה. המשתתפים במחקר חולקו באופן אקראי כשמחציתם קיבלו את החיסון לנגיף הקורונה ומחיצם היו קבוצת הביקורת ולא קיבלו את החיסון הנ”ל.

על פי ממצאי המחקר נמצא כי החיסון גורם לתופעות לוואי מועטות (שניתן לטפל באמצעות משככי כאבים) ומעורר תגובות חיסוניות חזקות בשני אופנים: אחד החיסון מעורר תגובה של תאי T תוך 14 יום מרגע ההזרקה ותגובת נוגדנים לאחר 28 יום מרגע ההזרקה. החוקרים טוענים ש החיסון שנבדק גורם לתגובה חיסונית טובה ובטוחה לשימוש בבני אדם. סה”כ הניסוי נערך במשך 56 ימים.

מדובר בתוצאות ראשוניות של המחקר, יחד עם זאת בעוד מספר חודשים אמורים להתפרסם תוצאות המחקר המלא (פאזה שלישית) שמתקיים בימים אלו על קבוצה גדולה של בני אדם בברזיל. במידה והחיסון יימצא כבטוח ויעיל חברת אסטרהזניקה תתחיל בייצור המוני כבר בחודש ספטמבר.

בחודש שעבר המדען הראשי של ארגון הבריאות העולמי ( (WHOהעריך שהחיסון של שפותח במכון ג’נר באוניברסיטת אוקספורד וענקית התרופות הבריטית אסטרהזניקה נמצא בשלב המתקדם ביותר בתהליך הפיתוח. בעולם כולו מתקיימים למעלה מ-170 מחקרים שנועדו לפתח חיסון לנגיף שמשתק את העולם. בשבועות האחרונים חתמה אסטרהזניקה הסכמים ארגונים בינלאומיים במטרה לשווק את החיסון.

ניסויים מקדימים שנעשו בבעלי חיים הוכחו כשניתן מנה כפולה של החיסון לחזירים מצליחים לייצר כמות גדולה משמעותית של תגובה לחיסונית בהשוואה למנת חיסון בודדת. החיסון מפותח מנגיף לא מזיק, כך שלמעשה הוא לא יוכל לייצר את החלבון שגורם למחלת הקורונה. החיסון אמור לגרום למערכת החיסונית לזהות את הנגיף בגוף ולתקוף אותו באמצעות תאי T. החיסון היה בטוח לשימוש בבעלי חיים ולכן הערכה של המדענים באוקספורד ושל אסטרהזניקה שגם החיסון שנעשה על בני אדם הוא בטוח לשימוש.

התוצאות הראשונות של החיסון של מודרנה שפורסמו בשבוע שעבר על 45 חולים. החיסון הוכיח יעילות ובטיחות אולם לא בשלב זה של המחקר פורסמו נתונים על חולים מעל גיל 55 האוכלוסייה שנמצאת בסיכון. כמו כן תגובת תאי ה-T הייתה חלשה.

נגיף הקורונה ממשיך להתפשט בעולם ועד כה למעלה מ14.4 מיליון בני אדם נדבקו במחלה וגבה את חייהם של 600 אלף איש ביותר מ-188 מדינות. בישראל עד כה נמצאו למעלה מ-50 אלף מאומתים על נגיף הקורונה ונפטרו מהמחלה למעלה מ-400 בני אדם.

למאמר ב-LANCET

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה