עדכון קורונה יומי: האם אנו בהתחלת הגל השלישי ?

בקישורים הבאים ניתן לצפות בעדכונים היומיים של תכנית מגן ישראל , ושל המרכז לידע ומידע של אגף המודיעין .

כפי שניתן לראות בדו”חות,  מספר הנדבקים אמש עבר שוב את ה-1000 והגיע ל-1,182, עם שיעור בדיקות חיוביות של 1.9% (ירידה הנובעת גם מהעלייה במספר הבדיקות שאמש הגיע כבר ל-63,000 ) .

מקדם ה-R מוערך כעת כעומד על 1.18 לפי מאומתים אך נמוך יותר לפי מאושפזים וחולים קשים, כפי שניתן לראות כאן :

המגמה הזו כמובן תואמת את מגמת הנדבקים החדשים כפי שמוצגת כאן על בסיס ממוצע שבועי נע:

אחת הסוגיות החשובות בניתוח המידע היא עד כמה העלייה בהדבקה היא רחבה/ארצית או לחילופין ממוקדת/מגזרית . בתרשים הבא מוצגת מגמה ונתוני הרמזור העדכניים מהם ניתן ללמוד שעדיין כ-75% ממספר הנדבקים מגיעים מיישובים אדומים/כתומים/צהובים (המהווים רק 8% ממספר היישובים, כלומר מדובר במוקדי התפרצות אך המגמה היא לכיוון התפשטות רחבה יותר מבחינה גיאוגרפית ומגזרית. (לרשימת הערים האדומות נוספו כעת גם מספר ישובים שאינם במגזר הערבי כמו יבנה, נתיבות ולוד).

מבחינת נתוני החולים הקשים והתמותה עדיין נשמרת היציבות , אם כי אפשר לזהות התחלה של עלייה במספר החולים הקשים החדשים בימים האחרונים.  ומבחינת תמותה נראה שיש יציבות בימים האחרונים ירידה של ממש לעומת הרמה היומית של ספטמבר-אוקטובר.

באשר לרמזור, משרד הבריאות הודיע היום על שינויים בקריטריונים, כפי שניתן לראות במסמך זה.  השינוי בהגדרות צבעי הרמזור מוצג כאן בשל השינויים בהיקף התחלואה מאז נקבעו הציונים בעבר (כעת יבוצע עדכון שבועי), והוא מהווה החמרה מבחינת רמות הסף להשתייכות לקבוצות הרמזור :

החלטה זו תחול החל מתאריך 2.12.20  ותכלול עדכון של מדרגי הסף למעבר בין צבעים באופן הבא:



  •  הציון לצבע רמזור אדום: 7 – 10 (במקום 7.5 – 10 )


  •  הציון לצבע כתום: 5- .5 7 (במקום 6 7.5 )


  •  הציון לצבע צהוב: 4 – 5.5 (במקום 4.5 6 )


  •  הציון לצבע ירוק: 0 -4 (במקום 0 – 4.5)

המרכז לידע ומידע פרסם אמש הערכה באשר לתסריטים אפשריים של לאחר הגעת החיסונים לישראל.  המרכז מציג 4 תרחישים אפשריים, כדלקמן :

 א. תרחיש אידאלי לפיו החיסון יעיל בכל הגילאים  ואחוז גבוה מהציבור מתחסן, תוך פרק זמן קצר יחסית. בתרחיש זה, ניתן יהיה להסיר את ההגבלות, ולחזור לשגרה. עם החזרה לשגרה, תיבחן מחדש סוגיית פתיחת השמיים בהתאם למצב התחלו אה במדינות שונות בעולם תוך מתן דגש לזהירות מונעת.

ב. תרחיש הדרגתי וממושך בו החיסון יעיל והענות הציבור להתחסן גבוהה, אך מספר המנות מוגבל (אז חיסון האוכלוסייה צפוי להיות מדורג, כשבשלב הראשון יחוסנו האוכלוסיות בסיכון ). בתרחיש זה יידרש לשמר חלק מ ההגבלות תוך שחרור הדרגתי עד לחיסון אחוזים גבוהים באוכלוסיה והגעה לתרחיש האידאלי, וזאת חרף השגת ההגנה המוקדמת על האוכלוסיות בסיכון. זאת, מכיוון שגם תחלואה נרחבת ובלתי מרוסנת בקרב אוכלוסיות שאינן בסיכון עלולה להוביל למעמסה ניכרת על מערכת הבריאות, עד כדי קריסתה, לתמותה מוגברת וכן לנזקים רפואיים ארוכי טווח בקרב המחלימים (בכל גיל), בהיקף מכביד.

ג. תרחיש בו יעילות החיסון אינה מלאה ו/או היענות הציבור חלקית. בתרחיש זה העומס על מערכת הבריאות יפחת חלקית בלבד ויישמר הצורך להגן על חלק מאוכלוסיות הסיכון, אולם הסיכון למגפה המתפשטת במהירות י ירד משמעותית באופן שיאפשר תהליך שחרור מתון והדרגתי מההגבלות, בכפוף למצב התחלואה .

 ד. תרחיש חמור אך המוערך בסבירות נמוכה, בו חוסר בחיסון יעיל ומאושר או היענות ציבורית נמוכה להתחסן, מובילים 4 לתחלואה בלתי נשלטת. בתרחיש זה, אין שינוי משמעותי לעומת המצב נוכחי.

לעיון במסמך המלא והמפורט

הערת המערכת: הפרוייקטור נחמן אש אמר אמש שאנו במצב חירום. ד”ר שרון אלרועי, ראש בריאות הציבור במשרד הבריאות אמרה אמש בתדריך לתקשורת שאנחנו נמצאים למעשה בתחילת הגל השלישי. לאור העובדה שחנוכה וחג המולד בפתח נראה שהסבירות להטלת הגבלות שונות (סגר לילי למשל) או סגר מלא (אולי עם המשך הלימודים במערכת החינוך) עולה.

כדאי להזכיר כאן שוב שה-END POINT המשמעותי והחשוב ביותר שצריך לקחת בחשבון היא תחלואה קשה ותמותה, ושהסיכון לכך הוא גבוה מאוד בקרב חלק קטן יחסית באוכלוסייה בלבד, בעוד שרוב רובם של הנדבקים הם אסימפטומתיים או חווים סימפטומים קלים וחולפים. ולכן, ולפחות עד הגעת החיסון והתכנסות לתסריט האידיאלי שמציג מרכז הידע והמידע, כדאי לבחון ולשקול אם יש למערכת הבריאות, ובעיקר לקופות החולים את האפשרות להגן טוב יותר על האוכלוסיות שבסיכון (ולאוו דווקא מבוגרים בלבד, אלא אלה עם גורמי הסיכון המובהקים כמו השמנת יתר ותחלואת רקע נוספת), בדומה לתכנית מגן אבות ואימהות המופעלת במוסדות הסיעודיים, ככל הנראה בהצלחה רבה. צוות המומחים המייעץ לקבינט המליץ לאחרונה על הפעלת תכנית מגן אבות ואימהות גם בקהילה, אך מאז לא התקבלו עדכונים על כך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה