החלפת מקורות חלבון עשויה להפחית סיכון למחלת לב כלילית (מתוך ה-Circulation)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Circulation ב- 16 באוגוסט, עולה כי שינוי מקורות חלבון תזונתיים מבשר אדום לעוף, דגים ואגוזים עשוי להפחית סיכון למחלת לב כלילית.

במחקר הנוכחי ביצעו החוקרים ניתוח של מידע מ- 84,135 נשים בגילאי 30 עד 55 שנים ממחקר ה- Nurses’ Health Study.  עם ההרשמה למחקר לנבדקות לא היה סיפור ידוע של סרטן, סוכרת, תעוקת חזה, אוטם לבבי או מחלות קרדיו-וסקולאריות אחרות.  מעקב אחר תזונת הנבדקות בוצע ע”י שאלון סטנדרטי שמולא מדי 4 שנים.

מתוצאות המחקר, עולה כי במהלך 26 שנות מעקב, דווחו 2,210 אירועי אוטם לבבי לא קטלני ו 952 אירועי מוות ממחלת לב כלילית.

ניתוח רב משתני של תזונה וגורמי סיכון ידועים, כגון גיל ועישון, הדגימו כי צריכת בשר אדום ומוצרי חלב בעלי אחוז שומן גבוה נקשרה באופן מובהק בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, בעוד שצריכה מוגברת של עוף, דגים ואגוזים נקשרה לסיכון מופחת.

מודל סטטיסטי שביצע התאמה לצריכה הקלורית הכללית, סיבי דגנים, אלכוהול, חומצות שומן טראנס לא רוויות וערפלנים לא תזונתיים אפשריים אחרים, הדגים כי מנה אחת של אגוזים ליום נקשרה בסיכון מופחת ב- 30% למחלת לב כלילית בהשוואה למנה אחת של בשר אדום ליום.  על אותו בסיס השוואתי, מנה יומית של מוצרי חלב רזים נקשרה בסיכון מופחת ב- 13%, מנה יומית של עוף ב- 19%, ומנה יומית של דג ב- 24%.

בנוסף, הדגימו החוקרים קשר בין צריכת בשר כללית ובין סיכון למחלת לב כלילית, אשר נגזר ככל הנראה מחלקו הגדול של בשר אדום בכלל צריכת הבשר. יש לציין כי הקשר החזק בין בשר אדום ומחלת לב כלילית אינו יכול להיות מוסבר במלואו ע”י צריכת בשר מעובד, היות ובשר אדום נותר כרוך במחלת לב כלילית גם כאשר בשר מעובד הוצא מן המחקר.

מחקר אחר שבוצע לאחרונה הדגים כי צריכת בשר לא מעובד לא הגבירה את הסיכון למחלת לב כלילית או סוכרת, אולם אכילת 50 ג’ של בשר מעובד ליום נקשרה בסיכון מוגבר ב- 42% למחלת לב כלילית וב- 19% לסוכרת, ככל הנראה לאור הנפח המוגבר של נתרן וחומרים משמרים.

החוקרים מציינים כי ברזל מן התזונה, בייחוד heme המצוי בבשר מעובד, נקשר באופן חיובי לאוטם לבבי ומחלות כליליות קטלניות בחלק גדול מן המחקרים הקודמים שפורסמו בנושא.  השפעת ה- heme על לחץ דם סיסטולי, תכולת הנתרן הגבוהה של בשר מעובד, והתרכובות הנוצרות בעת בישול בשר אדום, דוגמת אמינים הטרוציקליים ומוצרים מסוכררים, עשויים כולם להביא לסיכון מוגבר למחלה כלילית.

מטה-אנאליזה שבוצעה לאחרונה הדגימה כי הפחתת שומן רווי לא הקטינה סיכון למחלת כלילית, אולם החלפת שומנים רוויים בשומנים לא רוויים מסוג polyunsaturated הקטינה משמעותית את הסיכון למחלת כלילית.

החוקרים מסיקים כי כאשר מקורות משמעותיים של חלבון, דוגמת אגוזים ודגים, נמצאים בשימוש להחלפת בשר אדום, שומן רווי, ברזל heme ונתרן יחד עם צריכה מוגברת של שומנים לא רוויים מסוג polyunsaturated יופחת הסיכון למחלת לב כלילית.

Circulation

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    בשליש מהקשישים ישנה עדות למחלת כבד סטאטוטית, בעוד שפיברוזיס כבדי מתואר בשכיחות נמוכה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת NPJ Gut and Liver. מהמחקר עולה עוד כי לאי הקפדה על פעילות גופנית ומחלות כרוניות רבות ישנה השפעה על הסיכון למחלת כבד סטאטוטית. מדגם המחקר כלל 1,021 קשישים (גיל ממוצע של 72.5 שנים, 75.9% גברים) […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע […]

  • מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

    מה בין רמות טסטוסטרון ובין אוסטיאוארתריטיס של הברכיים בגברים ובנשים?

    רמות טסטוסטרון גבוהות יותר מלוות בשכיחות נמוכה יותר של אוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות הדמיה וסיכון מופחת לכאב ברכיים כרוני בנשים אך לא בגברים, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה, שפורסמו בכתב העת Osteoarthritis and Cartilage. החוקרים השלימו את המחקר להערכת הקשר בין רמות טסטוסטרון כולל וחופשי ובין הימצאות והיארעות אוסטיאוארתריטיס הדמייתי של הברך והימצאות כאב […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך