נסיון רב שנים בטיפול Enoxaparin (LMWH) בהמודיאליזה מציג יעילות, בטיחות ושיפור ניהול האנטיקואגולציה / מאמר אורח מאת ד"ר דניאל קושניר

ד"ר דניאל קושניר, מנהל מחלקת נפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי כרמל

חוקרים בראשות פרופ' אנדרו דבנפורט ממרכז אוניברסיטאי UCL מלונדון, ערכו השוואה בין השימוש ב Enoxaparin שהיא תרופה ממשפחת ההפרינים בעלי משקל מולקולרי נמוך (LMWH), לבין Heparin רגיל (UFH) כתרופה למניעת קרישה במהלך טיפולי דיאליזה.

מאמר סקירה זה שהתפרסם בשנת 2008, מבוסס על ניסיון קליני במעבר משימוש ב UHF ל LMWH במרכז האוניברסיטאי שלהם. מאז פרסום המאמר, השימוש ב LMWH בדיאליזה הפך לסטנדרט טיפולי נפוץ באירופה, עובדה המחזקת את מסקנות המחקר.

Unfractionated heparin (UFH) הינה תערובת מולקולרית הטרוגנית בעלת פרמקודינמיקה משתנה.
Low-molecular-weight-heparin (LMWH) פותח לשיפור הפרמקוקינטיקה והפרמקודינמיקה, במטרה להשיג אפקט קליני אמין יותר בטיפולי המודיאליזה.

בתחילה, החוקרים עקבו אחר המלצת היצרן, שימוש ב-1 מ"ג/ק"ג לדיאליזה שגרתית ו-0.5 מ"ג/ק"ג עבור אלה הנמצאים בסיכון לדימום. מכיוון שאין תרופת נגד (antidote) במקרה של דימום משני ל Enoxaparin, הפחיתו החוקרים למינון המוצע של Enoxaparin ל- 30 עד 40 מ"ג (0.4-0.5 מ"ג/ק"ג) לטיפול. כמו-כן נצפו פחות אירועים של קרישה בהשוואה ל-UFH ורק אפיזודה מדממת אחת בשנתיים.

ממצאים קליניים עיקריים במחקר:

  • LMWH הציג יעילות מוכחת במניעת קרישהפחות thrombus formation במעגל ה-extracorporeal circuit
  • פרופיל בטיחות משופר עם פחות סיבוכי דימוםשכיחות נמוכה משמעותית של אפיזודות של דימומים בהשוואה ל-UFH
  • ירידה משמעותית במקרי heparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  • לא נדרש monitoring שגרתי של anti-Xa activity, עקב פרופיל בטיחות משופר
  • מתן פשוט יותר – single bolus

 

בנוסף, העלות הכוללת של הטיפול ב-LMWH נמוכה יותר כאשר מביאים בחשבון חיסכון בציוד מתכלה, הפחתת עלויות בדיקות מעבדה, חיסכון בזמן צוות, הפחתת עלויות טיפול בסיבוכים, פחות החלפות של סטים של המודיאליזה עקב קרישה.

לסיכום החוקרים מצאו כי השימוש ב-Enoxaparin במהלך המודיאליזה עשוי להיות עדיף בחלק מהמקרים מבחינת בטיחות ונוחות השימוש, במיוחד עבור מטופלים עם סיכון מוגבר לדימום או HIT. יחד עם זאת, יש לשקול את העלות ואת מאפייני המטופל בעת בחירת נוגד הקרישה המתאים.

LMWH הפך ל-anticoagulant of choice עבור chronic hemodialysis patients באירופה, בהתאם להמלצות ה-European Best Practice Guidelines.


ד"ר דניאל קושניר, מנהל מחלקת נפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי כרמל, מסכם מעל חצי שנה של שימוש ב- Enoxaparin ומציין את היתרון המובהק שלו מול שימוש ב- Heparin רגיל, בדגש על בטיחות הטיפול מבחינת היעדר אירועים של דימום מצד אחד וקרישה של סטים של המודיאליזה, מצד שני. כמו כן, הוא מציין את הבטיחות והחיסכון בזמן עבור הצוות הסיעודי, שבאים לידי ביטוי בהפחתת כמות הניקובים של אמפולות ה- Heparin. הצוות הסיעודי הביע שביעות רצון בשימוש ב- Enoxaparin וכן רוב המטופלים מקבלים את התרופה במינון של 20 מ"ג בתחילת הדיאליזה. לסיכום, השימוש ב-Enoxaparin  מביא עימו חיסכון בזמן ההכנה והמתן ובעלויות הכלליות והנלוות באופן משמעותי.

 

Andrew Davenport. Low-molecular-weight heparin for routine hemodialysis. International Society for Hemodialysis. 2008.

UCL Center for Nephrology, Royal Free and University College Medical School, Hampstead Campus, London NW3 2PF, UK

בחסות חברת צמל ביו־פארמה

לעלון לרופא לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה