האם יש יתרון לטיפול אינטנסיבי בשלב מוקדם בטרשת נפוצה? (JAMA Neurol)

בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, התוצאות בטווח הארוך טובות יותר לאחר טיפול אינטנסיבי בשלב מוקדם, בהשוואה לטיפול קו-ראשון בתרופות בעלות יעילות מתונה והגברת הטיפול עם התקדמות המחלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת JAMA Neurology.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 592 חולי טרשת נפוצה, אשר קיבלו מרשם לטיפול בתרופות בעלות השפעה על מהלך המחלה בין 1998-2016 והשלימו לפחות חמש שנות מעקב. החולים סווגו לפי גישת טיפול קו-ראשון: טיפול בתרופות בעלות יעילות גבוהה (טיפול אינטנסיבי מוקדם), או טיפול בעל יעילות מתונה (הגברת אינטנסיביות הטיפול עם התקדמות המחלה).

טיפול אינטנסיבי הוגדר בנוכחות אחד הנוגדנים החד-שבטיים Alemtuzumab או Natalizumab. כל יתר התרופות לשינוי מהלך המחלה סווגו כבעלות יעילות מתונה, כולל אינטרפרון, Glatiramer Acetate, Dimethyl Fumarate, Fingolimod ו-Teriflunomide.

התוצא העיקרי היה השינוי במדד EDSS (Expanded Disability Status Scale) לאחר חמש שנים. תוצאים משניים כללו את הזמן עד להצטברות מוגבלות ממושכת.

מבין 592 חולים שנכללו במחקר, 104 חולים (17.6%) קיבלו מרשם לטיפול בעל יעילות גבוהה כטיפול קו-ראשון, בעוד ש-488 חולים (82.4%) החלו בטיפול בעל יעילות מתונה.

מבין 488 החולים שהחלו בטיפול בעל יעילות מתונה, 58 חולים (11.9%) המשיכו לטיפול בעל יעילות גבוהה בשלב מאוחר יותר.

בחולים בהם הטיפול הראשוני היה אינטנסיבי ועד סיכוי גבוה יותר לקבלת טיפול ב-Alemtuzumab (67%) מ-Natalizumab (33%), בעוד שבחולים שקיבלו טיפול בעל יעילות גבוהה במסגרת קו-טיפול שני של הגברת הטיפול, הסיכוי לקבלת Natalizumab היה גבוה יותר (74%).

מהתוצאות לאחר חמש שנים עולה כי השינוי לאחר חמש שנים במדדי EDSS היו קטנים יותר בקבוצת טיפול אינטנסיבי מוקדם, בהשוואה לקבוצת הגברת הטיפול (0.3 לעומת 1.2). ממצא זה נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון למשתנים רלבנטיים.

חציון הזמן עד להצטברות מוגבלות ממושכת עמד על 6 שנים עם טיפול אינטנסיבי, לעומת 3.14 שנים עם טיפול בעל יעילות מתונה. בקבוצת הטיפול ההדרגתי, בחולים בהם הוגבר הטיפול לטיפול אינטנסיבי כקו-שני, חציון הזמן עד להצטברות מוגבלות ממושכת עמד על 3.3 שנים. לאחר תקנון למשתנים רלבנטיים, לא תועדו הבדלים בסיכון להצטברות מוגבלות ממושכת בין הקבוצות. עם זאת, ב-60% מהחולים בהם הוגבר הטיפול התפתחה מוגבלות ממושכת תחת הטיפול הראשוני בעל יעילות מתונה.

כצפוי, שיעור ההתלקחויות השנתי טרם הטיפול היה גבוה יותר עם טיפול אינטנסיבי מוקדם (1.7), בהשוואה לטיפול הדרגתי (0.7). במבט לאחור, בחולים שהחלו טיפול בעל יעילות מתונה, אך נדרשו להגברת הטיפול, תועד שיעור התלקחויות שנתי טרם הטיפול של 1.2, בהשוואה ל-0.7 באלו שהמשיכו בטיפול בעל יעילות מתונה. שיעור ההתלקחויות השנתי ירד בכל הקבוצות לאחר התחלת טיפול, עם ירידה ל-0.16 בקבוצת הטיפול ההדרגתי וירידה ל-0 עם טיפול אינטנסיבי מוקדם.

בתוך הקבוצה של אלו בהם הוגבר הטיפול, בחולים שנדרשו להגברת יעילות הטיפול, שיעור ההתלקחויות השנתי לאחר הטיפול הראשוני בתרופה בעלת יעילות מתונה עמד על 0.9, אך ירד ל-0 לאחר הגברת הטיפול לתרופה בעלת יעילות גבוהה. שיעור ההתלקחויות השנתי עמד על 0.11 בקבוצת החולים שהמשיכו את הטיפול בתרופות בעלות יעילות מתונה.

באשר לבטיחות הטיפול, 87% מהחולים שטופלו ב-Alemtuzumab פיתחו תגובות הקשורות לעירוי, 47% פיתחו תגובה אוטואימונית, אך לא תועדו זיהומים חמורים או מקרי תמותה על-רקע הטיפול. בקרב מטופלים ב-Natalizumab לא תועדו אירועים חריגים חמורים או מקרי תמותה על-רקע הטיפול. באלו שטופלו בתכשירים בעלי יעילות מתונה תועדה שבעה אירועים חריגים חמורים 3 מקרים של תגובות עוריות נקרוטיות, מקרה אחד של אנאפילקסיס ושלושה זיהומים חמורים.

JAMA Neurol. Published online February 18, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    טיפול בגרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור ה-SMA (או Supplementary Motor Area) מלווה בשיפור משמעותי בהאטה פסיכומוטורית בפסיכוזה, מצב עבורו אין כיום טיפול זמין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. מחקר כפל-סמיות, אקראי, כלל 88 מבוגרים (גיל ממוצע של 36 שנים) עם הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה