עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Risankizumab כטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן פעילה בדרגה מתונה-עד-חמורה (Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מתן זריקה תת-עורית של Risankizumab (סקייריזי) מהווה טיפול בטוח ויעיל לשמירה על הפוגה בחולים עם מחלת קרוהן פעילה בדרגה מתונה-עד-חמורה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים צורך רב באפשרויות טיפול חדשות עם מנגנוני פעולה חדשים לחולים עם מחלת קרוהן. מחקרי ADVANCE ו-MOTIVATE הראו כי מתן תוך-ורידי של Risankizumab, נוגדן המכוון באופן סלקטיבי כנגד IL-23, היה יעיל ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה. כעת ביקשו החוקרים לדווח על היעילות והבטיחות של מתן תת-עורי של Risankizumab כטיפול אחזקה.

מחקר FORTIFY הינו מחקר בשלב 3, רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, שכלל חולים מ-273 מרכזים רפואיים ב-44 מדינות בצפון ודרום אמריקה, אירופה, אוקיאניה, אפריקה ואסיה, בהם תועדה תגובה קלינית ל- Risankizumab במחקרי אינדוקציה ADVANCE או MOTIVATE. החולים במחקרים אלו היו בגילאי 18-60 שנים עם מחלת קרוהן פעילה בדרגה מתונה-עד-חמורה.

בתת-מחקר של FORTIFY חולקו החולים באקראי שוב, ביחס 1:1:1, לקבלת Risankizumab תת-עורי במינון 180 מ”ג, Risankizumab תת-עורי במינון 360 מ”ג, או הפסקת טיפול ב- Risankizumab וקבלת פלסבו תת-עורי. הטיפול ניתן כל שמונה שבועות.

תוצאי הסיום העיקריים המשולבים לאחר 42 שבועות כללו הפוגה קלינית – אשר הוגדרה לפי מדד CDAI (Crohn’s Disease Activity Index) לפי הפרוטוקול בארצות הברית, או לפי תדירות צואה ומדדי כאב בטן לפי הפרוטוקול במדינות אחרות – כמו גם תגובה אנדוסקופית בחולים שקיבלו לפחות מנה אחת של תרופת המחקר במהלך שלב האחזקה בן 52 שבועות. הבטיחות נקבעה בחולים שקיבלו לפחות מנה אחת של תרופת המחקר.

החוקרים מדווחים כי 179 חולים חולקו לטיפול ב- Risankizumab במינון 180 מ”ג, 179 חולים טופלו ב- Risankizumab במינון 360 מ”ג ו-184 חולים היו בזרוע הפלסבו.

שיעורי הפוגה קלינית ותגובה אנדוסקופית היו גבוהים יותר בקרב מטופלים ב- Risankizumab במינון 360 מ”ג, לעומת פלסבו שיעורי הפוגה קלינית לפי מדד CDAI תועדו ב-52% לעומת 41% מהחולים, בהתאמה; שיעורי הפוגה לפי תדירות יציאות ומדד כאבי בטן תועדו ב-52% לעומת 40% מהחולים; שיעורי הפוגה אנדוסקופית עמדו על 47% לעומת 22%, בהתאמה.

עוד עולה מהנתונים שיעורים גבוהים יותר של הפוגה קלינית לפי מדד CDAI ותגובה אנדוסקופית (אך לא הפוגה קלינית לפי תדירות יציאות וכאבי בטן) עם Risankizumab במינון 180 מ”ג לעומת פלסבו.

כאשר החוקרים התבססו על הגדרות נוקשות יותר להגדרת תוצאים אנדוסקופיים ומשולבים וסמנים דלקתיים התוצאות היו דומות עם קשה מנה-תגובה.

טיפול האחזקה נסבל היטב. שיעור האירועים החריגים היה דומה בקבוצות והאירועים החריגים המדווחים הנפוצים ביותר בכל קבוצות הטיפול כללו החמרת מחלת קרוהן, כאבי מפרקים וכאבי ראש.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי Risankizumab הינה אפשרות טיפול חדשה למגוון רחב של חולים עם מחלת קרוהן, לאחר שהתוצאות הצביעו על בטיחות ויעילות הטיפול.

Lancet. 2022 May 28;399(10340):2031-2046

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה