יום השחפת העולמי 2022; התוכנית הלאומית למיגור השחפת בארץ – 25 שנה לפעולה

לקראת יום השחפת העולמי שיערך מחר (24.03.2022), ערכה המחלקה לשחפת ולאיידס באגף לאפידמיולוגיה בשירותי בריאות הציבור את הוובינר בנושא “התוכנית הלאומית למיגור השחפת בארץ – 25 שנה לפעולה” שהתקיים ביום אתמול (ג’), 22.03.2022, בהשתתפות אנשי המקצוע במשרד הבריאות.

להלן מספר נתונים על מחלת השחפת בעולם ובישראל: ארגון הבריאות העולמי מעריך כי בשנת 2020 חלו בשחפת כ-9.9 מיליון איש, בעיקר בדרום מזרח אסיה, באפריקה דרומית לסהרה ובאזור המערבי של האוקיינוס השקט.
בישראל, שיעורי התחלואה בשחפת יחסית נמוכים, וירדו בצורה ניכרת בין השנים 2020-2015 מ-3.3 ל-1.7 מקרי תחלואה ל-100,000 אוכלוסייה.
במהלך שנת 2020 דווח למחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות על  158 חולי שחפת חדשים בישראל.

משנת 1997 (01.04.1997) מופעלת בישראל התוכנית הלאומית למיגור השחפת ע”י משרד הבריאות בשיתוף ארבעת קופות החולים. המחלקה לשחפת ואיידס בשירותי בריאות הציבור מנהלת את התוכנית בשיתוף עם מספר גורמים המטפלים: תשעה מרכזים ייחודיים לאבחון וטיפול בשחפת (מלש”חים), שתי מעבדות שירות ייחודיות ובפיקוח כל לשכות הבריאות. לב התוכנית הוא מתן טיפול תרופתי אנטי-שחפתי בהשגחה ישירה.

לשכות הבריאות המחוזיות והנפתיות, בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים במשרד ומחוצה לו, פועלים לאיתור מקרי תחלואה הן באזרחי ישראל והן בקרב תושבים שאינם אזרחי ישראל. ישנה סדרה של נהלים במספר רב של נושאים הקשורים למניעה וטיפול במחלת השחפת כולל נהלים עדכניים על דרכי התמודדות עם תחלואה בשחפת בבתי חולים כלליים ובאתרים בהם ישנו שיעור גבוה של אוכלוסייה בסיכון יתר.

שחפת – היסטוריה ואפידמיולוגיה:
ב- 24 במרץ 1882, הודיע ד”ר רוברט קוך (Dr. R. Koch) על גילוי החיידק הגורם למחלת השחפת Mycobacterium Tuberculosis)). באותה תקופה גרמה המחלה  למוות של אחד מכל שבעה אנשים באירופה ובאמריקה. למרות התקוות הגדולות שליוו את גילוי החיידק, מתו משחפת מאז ועד היום לפחות עוד 200 מיליון בני אדם בעולם. משנות ה- 80 אנחנו עדים לעליה בתחלואה בשחפת במדינות מפותחות ובשאר העולם. ב- 1993 הכריז ארגון הבריאות העולמי בפעם הראשונה בתולדותיו על מחלת השחפת כעל מצב חירום עולמי (Global Emergency). בארץ, כמו בעולם, מתייחסים בכובד ראש למגמות אלה. עקב העלייה בשיעור השחפת בארץ, ב-?1996 שר הבריאות בהסתמכות על פקודת בריאות העם (1940), הגדיר את השחפת לפי לשון החוק “כמחלה מידבקת מסוכנת”. ומשנת 1997 פועלת בישראל, התכנית הלאומית למיגור השחפת.

מאפייני הטיפול בשחפת:
על מנת להגיע לריפוי מלא, יש צורך בנטילה סדירה ומלאה של מספר תרופות אנטיביוטיות משך שישה חודשים, לכל הפחות. טיפול כזה יביא לריפוי מלא ביותר מ- 90% מהחולים. אי-השלמת הטיפול עלול לגרום לחידוש המחלה ולהמשך הפצת חיידקי השחפת. טיפול בלתי סדיר מביא להתפתחות זנים עמידים לתרופות וסיכון להפצתם. על מנת להבטיח את השלמת הטיפול אצל החולה והיענות טובה, השיטה המועדפת והמומלצת ע”י ארגון הבריאות העולמי והמאומצת ע”י משרד הבריאות היא שיטת טיפול בהשגחה ישירה DOTS (Directly Observed Treatment Short-course).

שחפת עמידה  – TB-MDR (multi-drug resistant TB) ו-XDR (extensive resistant TB):
נטילת טיפול תרופתי לשחפת באופן לא סדיר, עלולה לגרום להופעת זנים של חיידק שאינם מגיבים (עמידים) לשתי תרופות עיקריות לטיפול בשחפת:  Isoniazidו- Rifampicin  או לתרופות נוספות.

כמו כן, ישנם ברחבי העולם דיווחים על תופעה של שחפת עמידה לרוב התרופות הקיימות כיום (XDR-TB Extremely drug resistant). דבר זה מגביל מאוד את אפשרויות הטיפול בחולים שנדבקו בחיידק זה.
תופעה זו קיימת ברוב מדינות העולם וגם בישראל.  בישראל אותרו מקרים בודדים של זני שחפת העונים על הגדרה של עמידות קיצונית לתרופות.

משרד הבריאות וקופות החולים משקיעים מאמצים רבים לאבחון, מעקב וטיפול בחולים אלו כחלק מהתוכנית הלאומית למיגור השחפת, כדי לאפשר לחולים אלה נגישות לטיפול אפקטיבי.
כמו כן, המחלקה לשחפת ולאיידס, בשיתוף המעבדות הארציות לשחפת והמרכזים לאבחון וטיפול בשחפת, ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות בנושא בעולם ובישראל, כדי להמשיך ולספק מענה על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר.

בימים הקרובים יושלם מערך של הקמת החברה הישראלית לשחפת ולמחלות מיקובקטריאליות. אחת המטרות החברה הינה לשמר, לפתח ולהפיץ את ‘תורת הידע’ כפי שמתנהלת באופן ייחודי במדינת ישראל.

בברכה,
ענת דניאלי לב
דוברת משרד הבריאות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם שימוש בטבק מעלה את הסיכון להישנות זיהום ותמותה בחולי שחפת? (Chest)

    האם שימוש בטבק מעלה את הסיכון להישנות זיהום ותמותה בחולי שחפת? (Chest)

    במאמר שפורסם בכתב העת Chest מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר, מהן עולה כי עישון מעלה משמעותית את הסיכון להישנות שחפת ותמותה במהלך הטיפול התרופתי בחולים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העידו על ההשפעה השלילית של עישון על הפרוגנוזה של חולי שחפת. עם זאת, אין סקירה שיטתית להערכת ההשפעה של עישון על הסיכון […]

  • חשד לברונכיאקטזיות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים עם היסטוריה של עישון (Ann Intern Med)

    חשד לברונכיאקטזיות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים עם היסטוריה של עישון (Ann Intern Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר כי בקרב חולים בהם קיים חשד לברונכיאקטזיות ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה במבוגרים עם היסטוריה של עישון, גם בנוכחות תפקוד ריאתי תקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ברונכיאקטזיות במבוגרים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית מלוות בסיכון מוגבר לתמותה. עם זאת, לא ידוע […]

  • מדד חדש עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם שחפת ריאתית (Chest)

    מדד חדש עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם שחפת ריאתית (Chest)

    במאמר שפורסם בכתב העת Chest מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד ייעודי להערכת חומרת שחפת ריאתית עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה של חולים אלו.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת חיזוי סיכון לתמותה זמינה קלינית בחולים עם שחפת ריאתית עשויה לסייע בשיפור תוצאות הטיפול, אך עד כה לא פורסמו מדדים מדויקים […]

  • טיפול באנמיה במבוגרים עם HIV עשוי להפחית את הסיכון לשחפת (eClinicalMedicine)

    טיפול באנמיה במבוגרים עם HIV עשוי להפחית את הסיכון לשחפת (eClinicalMedicine)

    סמנים פשוטים של אנמיה ודלקת סיסטמית עשויים לשמש ככלים חשובים לזיהוי מטופלים עם HIV בסיכון מוגבר לשחפת פעילה ותמותה כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-eClinicalMedicine, שהינו חלק מכתב העת The Lancet Discovery Science. על-פי הערכות ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2021 היקף המקרים של HIV ושחפת פעילה נע סביב 700,000 חולים ברחבי העולם. מאחר ושחפת […]

  • היעילות של Infliximab כטיפול משלים בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית (Clin Infect Dis)

    היעילות של Infliximab כטיפול משלים בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית (Clin Infect Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Infliximab הינו טיפול משלים בטוח ויעיל בחולים עם שחפת המערבת את מערכת העצבים המרכזית, עם עדויות לפיהן הטיפול הפחית מוגבלות חמורה ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בשליש מהחולים עם שחפת של מערכת העצבים המרכזית צפויה החמרה קלינית […]

  • סיכון מוגבר לסרטן ריאות במטופלים לאחר זיהום בשחפת (Clin Infect Dis)

    סיכון מוגבר לסרטן ריאות במטופלים לאחר זיהום בשחפת (Clin Infect Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהום קודם בשחפת הינו גורם סיכון להתפתחות סרטן ריאות, ללא תלות בהרגלי עישון או אבחנה של מחלת ריאות חסימתית כרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים מעטים בחנו את היקף הסיכון לסרטן ריאות בקרב מטופלים ששרדו שחפת, תוך התייחסות […]

  • טיפול בזיהום שחפת לטנטי (CME, JAMA)

    טיפול בזיהום שחפת לטנטי (CME, JAMA)

    בארה”ב, כ-13 מיליון בני אדם סובלים מזיהום שחפת לטנטי (LTBI –  latent tuberculosis infection), המוגדר כזיהום של Mycobacterium Tuberculosis, ללא תסמינים ושאינו עובר לאנשים אחרים. ללא טיפול, כ-5% עד 10% מהאנשים עם זיהום שחפת לטנטי מפתחים מחלת שחפת פעילה במהלך חייהם. בשנת 2016, כוח המשימה של שירותי המניעה בארה”ב המליץ לבדוק את כל המבוגרים בסיכון […]

  • למעלה ממחצית מהחולים עם שחפת היו ללא תסמינים לפני קבלת תשובת בדיקה חיובית לזיהום (Clin Infect Dis)

    למעלה ממחצית מהחולים עם שחפת היו ללא תסמינים לפני קבלת תשובת בדיקה חיובית לזיהום (Clin Infect Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Infectious Disease עולה כי חלק גדול מהחולים בסיכון גבוה שפנו לטיפול במרפאות ראשוניות ונמצאו חיוביים לשחפת לא הציגו כל תסמינים לזיהום החיידקי. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, למעלה מ-4 מיליון מבין 10 מיליון חולים עם שחפת פעילה אינם מאובחנים או אינם מתחילים טיפול תרופתי. זיהוי וטיפול בקבוצת חולים זו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה