טיפול בסטרואידים פחות יעיל במקרים של הופעת קוליטיס כיבית בגיל מבוגר (Alimentary Pharmacology & Therapeutics)

מתן טיפול תוך-ורידי בסטרואידים מהווה אמצעי פחות יעיל בחולים עם קוליטיס כיבית עם הופעת מחלה בגיל מבוגר, בהשוואה לחולים בהם המחלה הופיעה בגיל צעיר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שילוב של עליה בשיעורי קוליטיס כיבית והזדקנות האוכלוסייה הוביל לעליה בהופעת קוליטיס כיבית בגיל מבוגר ברחבי העולם. מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות סותרות באשר להבדלים בהיסטוריה של המחלה בין חולים עם הופעה מוקדמת או מאוחרת של קוליטיס כיבית, אך מטה-אנליזה אחת הצביעה על שיעורים גבוהים יותר של ניתוח במקרים של הופעת המחלה בגיל מבוגר יותר.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 467 מבוגרים עם קוליטיס כיבית ב-27 מרכזים ביפן. המשתתפים אושפזו וקיבלו את הטיפול התוך-ורידי הראשוני בין אפריל 2014 ועד יולי 2019. הטיפול ניתן במינון יומי מקביל לפרדניזולון במינון של 40 מ”ג ומעלה. התוצא העיקרי היה שיעורי הפוגה קלינית לאחר 30 ימים.

מדגם המחקר כלל 83 חולים עם הופעה מאוחרת של קוליטיס כיבית ו-384 חולים עם הופעה מוקדמת של מחלת המעי הדלקתית. כיום אין סף מקובל לסיווג קוליטיס כיבית לפי גיל; החוקרים הגדירו הופעה מוקדמת כמחלה שהופיעה לפני גיל 60 והופעה מאוחרת בחולים שאובחנו בגיל 60, או מאוחר יותר. הגיל החציוני של הופעת המחלה עמד על 32 שנים ו-68 שנים, בהתאמה.

שיעורי הפוגה קלינית לאחר 30 ימים עמדו על 51.8% בחולים עם הופעת המחלה בגיל מבוגר ועל 65.6% באלו עם הופעת המחלה בגיל צעיר יותר (יחס סיכון מתוקן של 0.74, P=0.009). שיעורי היארעות כריתת מעי גס לאחר 30 ימים היו גבוהים יותר משמעותית בחולים עם הופעת המחלה בגיל מבוגר (15.7% לעומת 1.8%, p<0.001).

עוד בחנו החוקרים את הסיכון לניתוח ואירועים חריגים לאחר 90 ימים ומצאו כי הסיכון לניתוח היה גבוה יותר משמעותית בחולים עם הופעת המחלה בגיל מבוגר יותר, בהשוואה לאלו עם מחלה בגיל צעיר (20.5% לעומת 3.1%; יחס סיכון מתוקן של 8.92), כמו גם הסיכון לאירועים חריגים (25.3% לעומת 9.1%; יחס סיכון מתוקן של 2.19). במהלך המחקר תועדו ארבעה מקרי תמותה, כולם בקבוצת החולים עם הופעת המחלה בגיל מבוגר.

עוד מדווחים החוקרים כי שיעורי הפוגה קלינית לאחר 30 ימים בחולים מבוגרים עם קוליטיס כיבית שהופיעה בגיל צעיר היו דומים לאלו שתועדו בחולים צעירים יותר עם הופעת המחלה בגיל צעיר.

ממצאי המחקר מעידים כי אחת הסיבות לפרוגנוזה הגרועה בחולים עם הופעה מאוחרת של קוליטיס כיבית הינה היעילות המופחתת של טיפול תוך-ורידי בסטרואידים, המהווה אפשרות טיפול חשובה בחולים עם מחלה חמורה. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין מהי גישת הטיפול הטובה ביותר בחולים עם הופעה בגיל מבוגר של קוליטיס כיבית בדרגה בינונית-עד-חמורה.

Alimentary Pharmacology & Therapeutics 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.