טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים מלווה בתוצאות טובות יותר מטיפול בקומדין בחולים עם היצרות מסתם וותין (J Am Coll Cardiol)

חולים עם מחלת מסתם וותין לא נכללו במרבית המחקרים הגדולים להערכת הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (Direct Oral Anticoagulants), כאשר רובם מטופלים בקומדין או אנטגוניסטים אחרים לוויטמין K. עם זאת, מעדויות שהצטברו בנושא ופורסמו עתה בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי הטיפול באנטגוניסטים לוויטמין K, בהשוואה לנוגדי-קרישה פומיים ישירים עשויה להחמיר התקדמות הסתיידות מסתם ואולי אף לפגוע בהישרדות החולים.

הממצאים מבוססים על מידע שנאסף לאורך עשר שנים אודות קרוב ל-2,400 חולים עם היצרות מסתם וותין בדרגה קלה-עד-בינונית, אשר היו במעקב במרכז גדול, מהם כ-30% טופלו בנוגדי-קרישה פומיים, לרוב בשל פרפור פרוזדורים.

החוקרים מדגישים כי הנתונים הללו רק מרמזים לאפשרות כי טיפול בקומדין עלול להיות מלווה בתוצאות פחות טובות בחולים עם היצרות מסתם וותין, אך מוסיפים כי מידע זה עולה בקנה אחד עם עדויות קליניות וקדם-קליניות לפיהן טיפול ארוך-טווח באנטגוניסטים לוויטמין K עשוי להאיץ התקדמות מבנית ותפקודית של הסתיידות מסתם וותין, היצרות מסתם והסתיידות כלי דם.

המחקר כלל 2,383 חולים בגילאי 60 שנים ומעלה עם היצרות קלה-עד-בינונית של מסתם הוותין, אשר טופלו בין 2008 עד 2018 ועברו אק0לב לפחות פעמיים במרווח של שנתיים. כ-30% מהחולים המשיכו לטיפול בנוגדי-קרישה פומיים בשל פרפור פרוזדורים או תרומבואמבליזם ורידי, כ-20% הלכו לעולמם ו-30% עברו ניתוח להחלפת המסתם לאורך חציון מעקב של 67 חודשים.

יחס הסיכון המתוקן לתמותה מכל-סיבה תחת קומדין עמד על 1.34 (p=0.009), בהשוואה לאי מתן טיפול נוגד-קרישה פומי ועל 1.47 (p=0.013) לעומת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים. הטיפול בקומדין לווה בסיכון מוגבר לניתוח החלפת מסתם וותין בהשוואה לנוגדי-קרישה פומיים ישירים, עם יחס סיכון מתוקן של 1.46 (p=0.014) והטיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים הוביל לסיכון מופחת לניתוח החלפת מסתם בהשוואה לאי מתן טיפול נוגדי-קרישה עם יחס סיכון מתוקן של 0.61 (p=0.001).

בניתוח מותאם של חולים עם קומדין ונוגדי-קרישה פומיים ישירים עלה כי בקרב מטופלים תועדה ירידה מספרית מהירה יותר בשטח פני מסתם וותין (7.02 מ”מ2/שנה לעומת 5.30 מ”מ2/שנה) ועליה חדה יותר במפל הממוצע על-פני המסתם (1.63 מ”מ כספית/שנה לעומת 1.02 מ”מ כספית/שנה).

למרות שלא ניתן להדגים קשר סיבה ותוצאה, מדובר במחקר הגדול ביותר עד כה שבחן את הקשר בין קומדין לעומת נוגדי-קרישה פומיים ישירים עם התקדמות מחלה מהירה יותר ותוצאות קליניות גרועות יותר בחולים עם היצרות מסתם וותין בדרגה קלה או בינונית.

מומחים בתחום כותבים בהתייחסות לדברים כי על-פניו, מהמחקר עולה כי קומדין עלול לגרום נזק בהשוואה לנוגדי-קרישה פומיים ישירים. עם זאת, הם מדגישים כי מדובר במחקר תצפיתי ויש לנקוט משנה זהירות בפירוש התוצאות.

חלק מהתוצאות מרמזות לערפלנים אפשריים, למרות מאמצים להשלים תקנון רב-משתני. לדוגמא, ההשפעה של קומדין לעומת נוגדי-קרישה פומיים ישירים על התמותה הייתה גדולה מדי, כמו גם ירידה בהיקף של קרוב ל-40% בשיעורי ניתוח החלפת מסתם וותין בקב מטופלים בנוגדי-קרישה פומיים ישירים לעומת אלו שלא קיבלו טיפול נוגד-קרישה, למרות עדות להתקדמות מחלת מסתם בחולים תחת נוגדי-קרישה פומיים ישירים.

ישנם נתונים תצפיתיים אחרים התומכים בתוצאות המחקר הנוכחי אך המסר העיקרי הוא כי יש לבחון את הנושא במחקרים אקראיים.

עם הצטברות עדויות אודות תוצאות קליניות חיוביות עם טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים, יש לקחת בחשבון את הנתונים האחרונים במכלול השיקולים לטיפול בנוגדי-קרישה בחולים בסיכון גבוה עם היצרות מסתם וותין.

 

J Am Coll Cardiol. 2022;80:181-183

 

לידיעה במדסקייפ

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות לעומת מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר משנית לכיב פפטי בסיכון גבוה (Gastroenterology)

    טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות לעומת מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר משנית לכיב פפטי בסיכון גבוה (Gastroenterology)

    מתן טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות בהשוואה לטיפול תוך-ורידי במינון גבוה של מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר בתוך 30 ימים בחולים בסיכון גבוה לדימום מכיב פפטי שהשיגו שליטה אנדוסקופית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היעילות של Vonoprazan כאפשרות טיפול שאינה-נחותה לעומת מעכבי תעלות מימן הוכחה במגוון מחלות תלויות-חומצה, […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בהערכת ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין (JAMA Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי מבחן מאמץ לב-ריאה עשוי לסייע בהערכת הדפוסים הייחודיים של ליקוי תפקודי בחולים עם עמילואידוזיס טרנסתירטין ATTR (או Amyloidosis Transthyretin), מחלה רב-מערכתית, מסכנת-חיים, הנובעת משקיעת סיבי עמילואיד טרנסתירטין. מבחן מאמץ לב-ריאה הינו מדד הזהב להערכת מנגנונים בבסיס אי-סבילות למאמצים בחולי אי-ספיקת לב ומדדים ממבחן זה עשויים לשמש […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה