Addictions

משרד הבריאות בניו זילנד מבצע מהפך בגישתו לסיגריות אלקטרוניות : ימליץ למעשנים שאינם מצליחים להיגמל לעבור לאיוד

לאחר שבעבר התייחס לסיגריות אלקטרוניות כאל מוצרי טבק (בדומה למשרד הבריאות הישראלי) , משרד הבריאות בוולינגטון רואה בהן כעת כחלק מהפתרון להפסקת עישון. “יש כעת הסכמה כללית שאיוד חושף את המשתמש לפחות רעלנים מאשר עישון סיגריות טבק”, נכתב בהודעת המשרד.

כאמור, מהפך בגישה של משרד הבריאות של מדינת ניו זילנד. המשרד החליט לאמץ את הסיגריות האלקטרוניות כאמצעי להפסקת עישון. “יש כעת הסכמה כללית שאיוד חושף את המשתמש לפחות רעלנים מאשר עישון סיגריות טבק”, נכתב בהודעת המשרד.

“להפסיק לעשן יכולה להיות משימה קשה. איוד הוא דרך נוספת להפסיק לעשן סיגריות, באמצעות אספקת הניקוטין ללא הרעלים שנספגים מבערת טבק”, נכתב עוד בהצהרה הרשמית של המשרד. “המעשן יכול למנוע פגיעה חברתית, להוציא פחות כסף ולהרגיש יותר טוב. למרות שאיוד הרבה פחות מזיק מסיגריות, הוא לא נטול נזק. המעשן צריך לשאוף להפסיק גם לאייד בסופו של דבר, אבל רק כאשר הוא יודע שלא יחזור לסיגריות”.

ההחלטה של משרד הבריאות הניו זילנדי מהווה למעשה שינוי של 180 מעלות מהמדיניות שהייתה נהוגה במדינה לפני ההחלטה שהתקבלה השבוע. בעבר, בדומה לישראל, ניו זילנד התייחסה לסיגריות אלקטרוניות כאל מוצר טבק והטילה עליהן מגבלות רבות.

משרד הבריאות הניו-זילנדי אף הקים אף אתר אינטרנט לטובת מעשנים שמעוניינים להפסיק לעשן באמצעות מעבר לאיוד, בו היא פרסמה עובדות על איוד. באתר, שנקרא “Vaping Facts” (תרגום עיקרי האתר בנספח בסוף הכתבה), הממשלה מסבירה על היתרונות של האיוד ומציעה למעשנים סיוע בהפסקת העישון באמצעות מכשירי איוד.

כפי שניתן לראות בהודעת המשרד, היעד שהציבה ניו זילנד היא להגיע למצב של מדינה ללא עשן בשנת 2025 . המשרד מאמין שעידוד השימוש באיוד עבור מעשנים שמעוניינים להיגמל אך אינם מצליחים בכך עשוי לסייע באופן משמעותי להשגת היעד הזה.

להודעת משרד הבריאות של ניו זילנד

הערת המערכת:  מהפכים דומים בגישה אירעו לאחרונה בעוד מדינות: קנדה, אנגליה, צרפת, וארה”ב. בארץ, כידוע הגישה של האיגודים המקצועיים ומשרד הבריאות שונה בתכלית. בנייר עמדה של איגוד רופאי בריאות הציבור (שהתייחס להתחלת השיווק של מכשיר לחימום טבק של חברת פיליפ מוריס) נטען שאין עדויות מספקות באשר לטענה להפחתת סיכון בריאותי בהשוואה לסיגריות רגילות, החשש מכך שחלופות חדשות אלה ימשכו צעירים שלא עשנו קודם לכן, וכן גם לשינוי בנורמת העישון ומתן לגיטמיציה לעישון בגישה זו, מה שגם עלול לפגוע בנסיונות הגמילה של מעשנים.

מכל מקום, משרד הבריאות הקנדי הודיע לאחרונה כך :

“האסטרטגיה החדשה שמשרד הבריאות הציג הינה: מתן גישה לאנשים מעשנים לאופציות מזיקות פחות מסיגריות אשר תסייע בהורדת סיכוני הבריאות וכנראה תציל חיים. החוק בקנדה שעבר ב-23 למאי 2018 מאפשר לאנשים בוגרים לרכוש מכשירי איוד המכילים ניקוטין כמכשיר המפחית נזק ביחס לעישון. גישה זו הינה חלק מחזון כולל לטיפול בצריכת הטבק במדינה”.  במילים אחרות, קנדה מעודדת מעשנים בגירים לרכוש באופן חוקי מוצרי איוד המכילים ניקוטין, כחלופה פחות מזיקה לעישון”.

משרד הבריאות הקנדי, אף לא מגביל את עצמת הניקוטין של מוצרי איוד.

https://bit.ly/2MPfhp4


משרד בריאות הציבור האנגלי (PHE) פרסם לאחרונה ההצהרה הבאה:

“נעודד מעשנים אשר אינם יכולים או לא מעוניינים להפסיק לעשן לעבור למוצרי איוד (e-cigarettes) אשר יכולים להפחית מחלות הקשורות לעישון ומוות… לדעת מומחים השימוש במוצרי איוד יותר בטוח משימוש בסיגריות ב-95% לפחות”.

בפברואר 2018, הסוכנות אף עדכנה את סקירת הראיות מ-2015 , ואישרה כי:

“בהתבסס על ידע נוכחי, הכרזה כי איוד פחות מסוכנת בלפחות 95% מעישון היא עדיין דרך טובה לתקשור ההבדל הגדול בסיכון היחסי באופן חד משמעי, וכך לעודד מעשנים לבצע את המעבר מעישון לאיוד.”

https://www.nhs.uk/smokefree/help-and-advice/e-cigarettes

גם המועצה העליונה לבריאות הציבור (HCSP) בצרפת הודיעה כי היא ממליצה על שימוש בסיגריות אלקטרוניות כתחליף לעישון. “EC יכולים לשמש כאמצעי להפסקת עישון ונראה שהם מהווים אמצעי להפחתת סיכונים הכרוכים בשימוש בטבק….”, נכתב בהודעתם.

https://www.hcsp.fr/Explore.cgi/avisrapportsdomaine?clefr=591

גם מהודעות הה-FDA בארה”ב ניתן לראות, ע”פ מפת הדרכים למדיניות אסטרטגית של ה-FDA מינואר 2018: “סיגריות אלקטרוניות עשויות להוות הזדמנות חשובה למעשנים מבוגרים למעבר ממוצרי טבק בעירים למוצרי ניקוטין בהם רמות הסיכון שונות…. .. מעשנים שמחליטים לעבור באופן מוחלט למוצר ניקוטין בעל פוטנציאל נזק נמוך יותר כגון מערכות העברת ניקוטין אלקטרוניות (ENDS) במטרה לשמור על מנת הניקוטין שלהם, גם יפחיתו באופן משמעותי את הסיכון למוות ומחלות מבוססות ניקוטין, במידה והמוצרים הללו גורמים פחות נזק. מתוך כך, צפוי כי צמצום או ביטול רמת ההתמכרות לסיגריות יטפל בסיבה העיקרית בגינה מעשנים אינם מצליחים להפסיק לעשן.”

עם זאת, יש לציין שה-FDA ראה בחומרה את העלייה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות של קטינים ודרש הטלת מגבלות חמורות מהיצרנים והמשווקים. לדיווח על כך מספטמבר 2018 , הקליקו כאן

להלן תרגום של דפי האתר הניו זילנדי Vaping Facts (באדיבות Debby Group)

העובדות על איוד

מהו איוד?

איוד מתייחס לשימוש בתכשיר אלקטרוני אשר מחמם נוזל והופך אותו לאדים אותם שואף המשתמש.

כיצד איוד שונה מעישון?

איוד שונה מעישון, אשר שורף את עלה הטבק ליצירת עשן. איוד ועישון מספקים ניקוטין, אולם שריפת הטבק היא שגורמת לרוב הנזק. יחד עם זאת, האיוד אינו לגמרי נטול נזקים.

מה מכיל נוזל האיוד?

נוזל האיוד מכיל בדרך כלל פרופילן גליקול, גליצרין צמחי בתוספת חומרי טעם ואופציה של ניקוטין.

·         פרופילן גליקול יוצר בגרון תחושה הדומה לעישון.

·         גליצרין צמחי מאפשר את יצירת האדים.

·         תוספת של טעמים שונים על פי העדפות אישיות. הטעמים כפופים לרגולציה בהתאם לחוק תקני המזון באוסטרליה וניו זילנד.

·         ניקוטין מוצע כאופציה ומגיע בעוצמות שונות.

מהו תכשיר איוד?

תכשירי איוד ידועים גם כסיגריות אלקטרוניות. קיימים שני סוגים של תכשירי איוד, שניהם מחייבים טעינה:

·         תכשירים המבוססים על מחסניות או דמויי עט נשאפים מהפה לריאות. לתכשירי פוד סוללה ומחסנית חד פעמית לנוזל האיוד. תכשירי העט פועלים עם סוללה, מיכל למילוי חוזר וסליל שמחמם את האדים.

·         תכשירים עם מיכלים מורכבים יותר הם תכשירים להעברה ישירה לריאות והם אלה שעשויים לייצר ענני אדים גדולים.

כיצד האיוד עוזר למעשנים

האיוד יכול לסייע למעשנים להפסיק לעשן תוך אספקת ניקוטין.  האיוד הרבה פחות מסוכן מהעישון.  עברו לאייד כדי להפסיק לעשן.

איוד מול עישון

ההבדל בין עישון ואיוד הוא שעישון מספק ניקוטין על ידי שריפת טבק, אשר עלולה להוביל למחלות הקשורות בעישון, ואיוד יכול לספק ניקוטין תוך חימום נוזל באופן הרבה פחות מסוכן.

איוד פחות מזיק ויותר זול מעישון, והפעולה יכולה לספק תחושה דומה.

נזק

העישון מזיק לבריאות שכן הרעלנים המיוצרים משריפת טבק גורמים למחלות הקשורות בעישון.  מרבית היתרונות הבריאותיים באים לידי ביטוי בהפסקת העישון לגמרי. יש מעשנים הרואים בצמצום הכמויות שלב עזר להפסקת העישון, אך המטרה צריכה להיות הפסקת העישון לגמרי.

האיוד אינו נטול נזקים, אך הוא הרבה פחות מזיק מעישון.

האופציה הבריאה ביותר היא לא לאייד או לעשן.  אל תאיידו אם אינכם מעשנים.  תאיידו רק כדי להפסיק לעשן.

מספר עובדות

“קיימת היום הסכמה כללית שהאיוד חושף את המשתמשים לפחות רעלנים מאשר בעישון סיגריות טבק.’ (McNeill 2015; RCP 2016. Cochrane Review).

כן, סיגריה אחת ביום היא עדיין מסוכנת. קראו את ה-מטא-אנליזה של 141 מחקרים על מנת להבין מדוע.  רוצים לראות את הגרף המפורט?  עיינו ב-2018 Annual Review of Public Health

ניקוטין

העישון והאיוד מספקים שניהם ניקוטין. ההבדל הוא שסיגריות עושות זאת בשריפת טבק, היוצרת רעלנים מסוכנים רבים.  האיוד מספק ניקוטין בנוזל, שהוא הרבה פחות מסוכן.

בעישון, כמות הניקוטין בסיגריות בדרך כלל קבועה והכמות שמגיעה אליכם תלויה באופן העישון שלכם.  באיוד, כמות הניקוטין תלויה בעוצמת הנוזל בו אתם בוחרים ובאופן שבו אתם מאיידים.

האופציה הבריאה ביותר היא לא לאייד או לעשן.  אל תאיידו אם אינכם מעשנים.  תאיידו רק כדי להפסיק לעשן.

מספר עובדות:  בעוד ניקוטין ממכר, הוא אינו גורם לסרטן. 

תחושה

האיוד אינו עישון, אך יש המרגישים שהאיוד עוזר להם להפסיק לעשן כי הוא מקנה להם חוויה דומה לזו שבעישון סיגריה.  לאיוד יש פעולה יד לפה דומה לזו של עישון והוא יכול להיות אלמנט חברתי.

האופציה הבריאה ביותר היא לא לעשן ולא לאייד.  אל תאיידו אם אינכם מעשנים.  תאיידו רק כדי להפסיק לעשן.

מספר עובדות

‘האיוד מספק תחושה דומה לעישון סיגריה. הם מספקים טעם ותחושות בגרון הדומות לעישון.’ (Cochrane report)

האופציה הזולה ביותר היא לא לאייד או לעשן. אל תאיידו אם אינכם מעשנים. תאיידו רק כדי להפסיק לעשן.

מספר עובדות

‘העלות הנמוכה יותר של סיגריות אלקטרוניות, כמו גם היכולת שלהן לסייע למשתמשים להפסיק או להפחית את העישון שלהם, היו גם סיבות שהוזכרו בתמיכה בשימוש’. (בחינת משרד הבריאות את ההעלאה של היטל הטבק כתרומה ל-Smokefree 2025, דוח סופי 2018)

‘כן, אני מאייד מסיבות בריאותיות, אבל גם בגלל שפשוט נורא יקר לעשן’ (בחינת הסיבות לעישון בקרב נשים מאוריות, משרד הבריאות, 2017)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך