Cholesterol/Lipid disorders

סיכון מוגבר להפרעות אכילה בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית (Eur J Prev Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים כי בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית סיכון מוגבר להתפתחות הפרעות אכילה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. החוקרים מעלים את האפשרות כי הניסיון להקפיד על ההנחיות התזונתיות במטרה להפחית את הסיכון לתחלואה מוקדמת עשוי להוביל חלק מהחולים לפתח הפרעות אלו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרכולסטרולמיה משפחתית הינה מחלה כרונית תורשתית המעלה את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית מוקדמת ותמותה. הטיפול בחולים אלו כולל טיפולים תרופתיים וכן הקפדה על תזונה נכונה, עם דגש על איכות השומנים.

בהעדר מחקרים קודמים להערכת הסיכון להפרעות אכילה בקרב חולים אלו השלימו החוקרים מחקר עוקבה פרוספקטיבי בין השנים 2008-2018 שכלל 5,602 חולים עם הוכחה גנטית לאבחנה של היפרכולסטרולמיה משפחתית, כאשר לכל חולה התאימו 20 ביקורות תואמות בגיל ומין מהאוכלוסייה הכללית (סך הכול, 110,526 ביקורות).

מהנתונים עולה כי 35 חולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית ו-424 ביקורות אובחנו עם הפרעות אכילה לאורך תקופת המעקב, שנמשכה מתחילת רישום אבחנת היפרכולסטרולמיה משפחתית ועד לתוצא הסיום, תמותה, או 31 בדצמבר 2018.

מבין 35 המקרים של הפרעות אכילה בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית, 33 היו נשים (94.3%). בקבוצת הביקורת, מבין 424 המקרים של הפרעות אכילה, 375 היו נשים (88.4%). שיעורי ההיארעות המחושבים של הפרעות אכילה ל-1000 שנות-אדם עמדו על 0.64 בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית ועל 0.39 בביקורות. ממצאים אלו מעידים על סיכון מוגבר להפרעות אכילה בחולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית, בהשוואה לביקורות (יחס סיכון של 1.67 רווח בר-סמך 95% של 1.18-2.35). שיעורי היארעות הפרעות אכילה בנשים עמדו על 1.16 (רווח בר-סמך 95% של 0.83-1.64) בקרב חולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית ועל 0.67 (רווח בר-סמך 95% של 0.60-0.74) בביקורות.

בנשים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית תועד סיכון מוגבר ב-78% להפרעות אכילה, בהשוואה לביקורת (יחס סיכון של 1.78, רווח בר-סמך 95% של 1.24-2.54).

ממצאי המחקר מצביעים על סיכון מוגבר להפרעות אכילה בקרב חולים עם היפרכולסטרולמיה משפחתית, כאשר ייתכן כי הצורך בהקפדה כרונית על תזונה נכונה מוביל לבעיות בכל הנוגע לאוכל. למרות שייעוץ תזונתי הינו מרכיב חשוב בטיפול בחולים אלו, יש לקחת בחשבון כי הרצון להקפיד על ההנחיות במטרה להפחית את הסיכון לתחלואה ותמותה עלול להוביל להפרעות אכילה.

Eur J Prev Cardiol, March 2023

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה