הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש, בין אם בעקבות שינויים תזונתיים או דרך תוספי מזון, עשויה לשפר את חומרת נגעי אקנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Cosmetic Dermatology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות ששינויים תזונתיים עשויים להקל על חומרת אקנה, הבסיס המדעי למתן המלצות תזונתיות למטרה זו אינו מוצק. מחקרים קודמים העלו את האפשרות כי חומצות שומן אומגה-שלוש, כולל ALA (או Alpha-Linolenic Acid), EPA (או Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (או Docosahexaenoic Acid), הוצעו כתוספים מבטיחים הודות לפעילויות הביולוגיות המגוונות שלהן.
מדגם המחקר כלל 60 משתתפים שהקפידו על דיאטה ים-תיכונית ונטלו תוסף פומי המכיל חומצות שומן אומגה-שלוש (600 מ"ג של DHA ו-300 מ"ג של EPA ב-8 השבועות הראשונים ולאחר מכן 800 מ"ג של DHA ו-400 מ"ג של EPA עד שבוע 16).
בתחילת המחקר, 98.3% מהמשתתפים סווגו כבעלי חסר EPA/DHA, אשר הוגדר בנוכחות רמות נמוכות מ-8% מהרמת היעד של 8-11%. רמת EPA/DHA הממוצעת תאמה לחסר חמור גבולי ב-4.9% מהמקרים. עם זאת, עד לתום המחקר, ממוצע רמת EPA/DHA עלה ל-8.3% (p<0.001). יתרה מזאת, החוקרים זיהו שיפור אובייקטיבי בנגעים דלקתיים ולא-דלקתיים (p<0.001).
בהשוואה לתחילת המחקר, 79.2% מהמשתתפים דיווחו על שיפור בחומרת אקנה, כאשר ב-13.2% דווח כי לא חל שינוי בחומרת הנגעים העוריים ו-7.5% דיווחו על החמרת אקנה.
בכל הנוגע לתזונה, לא זוהה קשר אקנה חמורה יותר ובין דיווחי המשתתפים בתחילת המחקר אודות צריכת ירקות, פירות, אגוזים ודגנים מלאים, אך זוהה קשר עם צריכת סוכר מעובד, אלכוהול, שוקולד, חלב פרה ושומן רווי.
לאחר הקפדה על דיאטה ים תיכונית ונטילת תוספי EPA/DHA למשך 16 שבועות נרשם שיפור בחומרת נגעי אקנה עם ירידה במדדי DLQI מ-4.9 נקודות ל-2.4 נקודות (p<0.001). בקרב חולים עם אקנה פפולוסטלוזה תועד שיפור גדול יותר, בהשוואה לאלו עם אקנה קומדוניקה (p=0.006).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על שכיחות גבוהה של חסר EPA/DHA באלו עם אקנה, כאשר התערבויות לשינוי אורחות חיים, כולל דיאטה ים-תיכונית ותוספי EPA/DHA למשך 16 שבועות הובילו לעליה משמעותית ברמות חומצות שומן אומגה-שלוש ושיפור באקנה.
J Cosmetic Dermatol, Aug 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!