הפסקת השימוש במסכים שעה לפני השינה הובילה לשיפור קל באיכות השינה בפעוטות, אם כי להתערבות זו לא הייתה השפעה משמעותית על תפקודי קשב, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics.
המחקר האקראי נועד לבחון את היעילות של התערבות הורית להגבלת זמן מסך בפעוטות בגילאי 16-30 חודשים אשר צפו בטלוויזיה או בסמרטפונים בשעה שלפני שהלכו לישון. מדגם המחקר כל 105 משפחות עם פעוט (גיל ממוצע של 23.7 חודשים; 57% בנים) עם לפחות עשר דקות זמן מסך בשעה שקדמה לכניסה למיטה במשך לפחות שלושה ימים בשבוע.
המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות: התערבות הורית להגבלת זמן מסך, פעילויות מהמיטה בלבד, או ללא התערבות. הורים בקבוצת התערבות הורית להגבלת זמן מסך התבקשו להסיר את המסכים של הפעוטות לפני השינה ולבצע פעילויות חליפיות דוגמת פאזלים או ספרים; אלו בזרוע פעילויות מהמיטב בלבד קיבלו פעילויות דומות ללא כל הוראה אודות הסרת מסכים.
התוצאים שנבחנו כללו משך שימוש במסכים בשעה שלפני הכניסה למיטה, אשר נמדד באמצעות יומן פעילות בשעות שינה, תוצאי שינה לפי מד אקטיגרפיה ומדדי קשב לפי מעקב עיני.
מהנתונים עולה כי זמן מסך לפי דיווח הורים בשעה שקדמה לכניסה למיטה היה קצר יותר משמעותית בזרוע התערבות הורית להגבלת שימוש במסכים, בהשוואה לקבוצה ללא כל התערבות או קבוצת פעילות במיטה בלבד. היענות להתערבות הגבלה הורית של שימוש במסכים הייתה גבוהה, כאשר מרבית המשפחות (94%) דיווחו כי לא נעשה כל שימוש במסך בשעה שקדמה לכניסה למיטה ב-60% ומעלה מהשאלונים היומיים אודות זמן מסך.
בקרב משתתפים בזרוע הגבלה הורית של שימוש במסך לפני השינה תועדה יעילות שינה גבוהה יותר, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. עם זאת, לא תועדה השפעה משמעותית של הגבלה הורית של זמן מסך לפני השינה על מדדים אובייקטיביים להערכת קשב.
החוקרים מסכמים וכותבים כי המסר לרופאים ולמטפלים הוא כי זמן מסך בשעות הערב פוגע באופן ישיר באיכות השינה של הפעוטות ויש צעדים בהם ניתן לנקוט בכדי לצמצם את הפגיעה הנ"ל.
JAMA Pediatrics, Oct 21, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!