במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול באינוזין הוא בטוח, יעיל ונסבל היטב ומביא לעליה ברמות חומצה אורית בדם ובנוזל שדרה בחולים עם מחלת פרקינסון.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש נתונים ביולוגיים, אפידמיולוגים וקליניים לפיהם העלאת ריכוז חומצה אורית הינה גישה אפשרית להאטת התקדמות מחלת פרקינסון. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע את הבטיחות, הסבילות ויעילות העלאת רמות חומצה אורית בדם עם מתן אינוזין לחולים עם מחלת פרקינסון בשלב מוקדם ולהעריך את השפעתו כטיפול המשנה את מהלך המחלה.
מחקר SURE-PD (Safety of Urate Elevation in Parkinson’s Disease), מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו להערכת אינוזין, כלל משתתפים בשנים 2009-2011 , שהיו במעקב במשך עד 25 חודשים ב-17 מרכזי טיפול ברחבי ארצות הברית. המחקר כלל 75 מבוגרים שנתנו הסכמתם, בגיל ממוצע של 62 שנים עם מחלת פרקינסון בשלב מוקדם, שעדיין לא נדרשו לטיפול תסמיני ועם ריכוז חומצה אורית בדם של פחות מ-6 מ”ג לד”ל.
המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות טיפול: פלסבו או אינוזין עם התאמת מינון לעליה קלה (6.1-7.0 מ”ג לד”ל), או בינונית (7.1-8.0 מ”ג לד”ל) בריכוז חומצה אורית בדם, עם קפסולות במינון 500 מ”ג, שניתנו דרך הפה (עד 2 קפסולות, שלוש פעמים ביום). המשתתפים היו במעקב למשך עד 24 חודשים, במהלך טיפול בתרופת המחקר עם חודש אחד בו הופסק הטיפול.
התוצאים העיקריים שהוגדרו מראש כללו העדר תופעות לוואי חמורות ובלתי-מתקבלות על הדעת (בטיחות), המשך טיפול ללא אירועים חריגים הדורשים הפחתת מינון (סבילות) ועליה בריכוז חומצה אורית בדם, כפי שנקבע לפי בדיקות סדרתיות בדם ופעם אחת (לאחר שלושה חודשים) בנוזל השדרה.
מהתוצאות עולה כי תועדו 17 אירועים חריגים חמורים, כולל אירועים קרדיווסקולאריים, עם שיעור דומה או נמוך יותר בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הפלסבו. לא תועדו מקרים של גאוט ושלושה חולים שטופלו באינוזין אובחנו עם אבני כליות סימפטומטיות הטיפול נסבל היטב ע”י 95% מהמשתתפים לאחר שישה חודשים, אף אחד מהמשתתפים לא הסיר הסכמתו בשל אירוע חריג. ריכוז חומצה אורית בדם עלה ב-2.3 ו-3.0 מ”ג לד”ל בשתי קבוצות הטיפול באינוזין, בהשוואה לפלסבו, ורמות חומצה אורית בנוזל השדרה היה גבוהות יותר בשתי קבוצות הטיפול באינוזין.
ממצאי המחקר תומכים בפיתוח דפיניטיבי יותר של אינוזין כטיפול העשוי לשנות את מהלך מחלת פרקינסון.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!