מטרת המחקר הפרוספקטיבי הייתה להשוות את PIVKA-II (Proteins Induced by Vitamin K Absence or Antagonist-II) ורמות PT-INR בתינוקות שקיבלו שני משטרי טיפול מונע בוויטמין K פומי.
מדגם המחקר כלל 119 יילודים בריאים במרכז אחד, אשר קיבלו סירופ של וויטמין K (2 מ”ג). התינוקות חולקו למשטר שכלל שלוש מנות טיפול (56 יילודים) בלידה, בגיל חמישה ימים ובגיל חודש, או למשטר שכלל 13 מנות טיפול (63 יילודים) שקיבלו ויטמין K בלידה ולאחר מכן כל שבוע למשך 11 שבועות.
מהנתונים עולה כי מתן 13 מנות ויטמין K פומי הפחית משמעותית את PIVKA-II והפחית מדדי PT/INR לאחר חודש, הן בתינוקות שניזונו מהנקה (PIVKA-II: ירידה מ-18 mAU/mL ל-16 mAU/mL, p=0.02; PT/INR: ירידה מ-1.37 ל-1.13, p<0.001) והן בתינוקות שניזונו מפורמולה (PIVKA-II: ירידה מ-18 mAU/mL ל-15 mAU/mL, p=0.01; PT/INR: ירידה מ-1.54 ל-1.24, p<0.001), בהשוואה למדדים ההתחלתיים בגיל חמישה ימים.
משטר טיפול שכלל שלוש מנות של ויטמין D לא הביא לשינוי משמעותי ברמות PIVKA-II והביא לשיפור במדדי PT/INR (2.00-1.50, p<0.01) רק בתינוקות שניזונו מפורמולה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על השפעה גדולה יותר על פרופיל הקרישה עם מתן 13 מנות טיפול פומי בוויטמין K לעומת מתן שלוש מנות בלבד.
הערות עורך:
ממחקר זה עולה כי מתן ויטמין K פומי לפי הנחיות משרד הבריאות להורים המסרבים לתת ויטמין K IM יעיל פחות ממשטר של מתן ויטמין K פומי אחת לשבוע במשך 11 שבועות לאחר הלידה. לפחות בשיפור תפקודי הקרישה בילודים אלה. יש לשקול האם יש מקום לשנות את ההמלצות הטיפוליות למתן ויטמין K פומי לילדי הורים המסרבים למתן ויטמין K IM.
אני בספק רב אם הורים יתמידו ויתנו 13 מנות של וויטמין K. הרעיון יפה אך לא ישים.
מיכאל שימל
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!