Psychiatry Other

חשיבה חיובית ורוח לוחמת אינן בעלות השפעה על סיכויי החלמה, הישרדות או הסיכון לחזרת המחלה ? מתוך כנס האיגוד לפסיכו-אונקולוגיה

מומחה בינלאומי שהרצה בכינוס האיגוד לפסיכו-אונקולוגיה בבית האגודה למלחמה בסרטן, התריע מפני הגישה שעלולה לגרום לחולים להרגיש 'אשמים' במחלתם. במקום זאת, צריכה להיות חשיבה ריאלית תוך התייחסות לסיכונים, לצרכים ולדרך של כל חולה להתמודד איתם.

"למרות שנמנעתי ממחשבות מעיקות ורעילות, סלחתי לכולם, עשיתי מדיטציה, הסרטן חזר. האם החסרתי משהו?", שואל חולה סרטן במסגרת מחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי Cancer. חולה זה אינו לבד ושאלתו הקשה מתברר, מעסיקה חולים רבים. זאת, למרות שמחקרים מקיפים רבים שנערכו בשנים האחרונות, לא מצאו הבדלים בשיעורי ההישרדות או הישנות המחלה, בין חולים שהתמקדו ב"מחשבות חיוביות" לבין קבוצות הביקורת.


החוקרים מסכמים ומזהירים כי הטענה שחולי סרטן יכולים "לנצח" את מחלתם כאשר הם מאמצים גישות חיוביות ומתמקדים בתוצאות החיוביות של מצבם, מרמזת שחולים שמחלתם מתקדמת, או חזרה, נכשלו כביכול במאבק שלהם, כתוצאה מכך שלא נקטו בגישות אלו, או לא עשו זאת 'טוב' מספיק.

חשוב להדגיש כי התערבות פסיכו סוציאלית עשויה לשפר משמעותית את איכות החיים, אך לא להאריכם.


בסוף השבוע התקיים הכינוס השנתי של האיגוד לפסיכו-אונקולוגיה בבית מטי לזכרה של מטילדה רקאנטי, בית האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים, במסגרתו הרצה פרופ' ג'יימס קויאן, מאוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב והמרכז הרפואי באוניברסיטת גרונינגן בהולנד. פרופ' קויאן ערך סקירה של המחקרים העיקריים בתחום גוף, רגש ונפש.

בהרצאתו, הפריך פרופ' קויאן מיתוסים, אמונות וגישות תרבותיות ביחס לחשיבותם של הרוח והרגש ביחס למחלות הסרטן, והדגיש את הנזק שעלול להיגרם לחולה הסרטן כתוצאה מגישות אלו. כך לדוגמה, כבר ב-1979 פרופ' Greer במחקרו ב- Lancet מצא, כי הישנות של מחלת הסרטן היתה שכיחה יותר בקרב חולים שנקטו בהכחשה, או כאלו שהיו בעלי "רוח לחימה", לעומת חולים שהגיבו בהשלמה עם מחלתם, או שחשו תחושות של חוסר-אונים.

ב-2002 Petticrew ערך סקירה שיטתית ב-BMJ ביחס למחקרים שבחנו את השפעת ההתמודדות הפסיכולוגית על הישרדות והישנות של מחלת הסרטן. ברוב המחקרים לא נמצא קשר בין רוח-לחימה, או תחושת חוסר אונים, לבין הישרדות או הישנות המחלה. ממצאים חיוביים דווחו כמחקרים קטנים, או בעלי פגמים מתודולוגיים. הוא סיכם את מאמרו: "אנשים שחולים בסרטן, לא צריכים להרגיש לחץ לאמץ דפוס התמודדות מסוים כדי לשפר את סיכויי ההישרדות, או להפחית הסיכון להישנות המחלה".

במחקר שפרסם פרופ' קויאן ב- Cancer ב-2007, בו נחקרו 1,100 חולים אשר מתוכם נפטרו 650, לא נמצא קשר סטטיסטי משמעותי בין סוגי התחושות הריגשיות של החולים לתוצאות מחלתם. במחקרו מ-2007 שפורסם ב-Psychological Bulletin קבע קויאן, כי אף מחקר לא מצא שטיפול פסיכו-תרפי שיפר הישרדות, למשל בחולות סרטן שד מתקדם. (בזמנו פורסם מחקר שטען זאת ע"י פרופ' שפיגל, אך גם הוא עצמו לא הצליח לאשש את ממצאיו במחקרים חוזרים).

מחקרו של אנדרסן (Cancer 2008) מדגיש כי צריך להימנע מלהעביר את האשמה על החולה שלא חשב חיובי מספיק, לא צחק מספיק, או לא לחם מספיק. הלחץ המופעל עליו לבטא חשיבה וגישה חיובית, אינו מאפשר לו לבטא את המצוקה האמוציונאלית שהוא חווה.

החוקרת, פרופ' Anne Harrington טוענת כי "זה מלחיץ לשמור חזות חיובית, לא פחות מאשר להיות במצב רוח לא טוב. זה מאד מלחיץ לשחק כל הזמן את תפקיד הלוחם האופטימי". ופרופ' Wortman שאלה ב-2004: "האם מטילים 'אשמה' כזאת על נפגעי טראומה, ומצפים שיחושו בושה כאשר אינם מצליחים למצוא משהו טוב במה שקרה להם"?. חוקרים אף הגדירו זאת כ"טרור של החשיבה החיובית".


רבים מצטטים ושואבים כוח מהספורטאי לאנס ארמסטרונג, אך הזוכה האולימפי ההולנדי Maarten Van der Weijen שרואיין לאחר שאובחן לפני כשנתיים כחולה סרטן, התנגד לגישתו של ארמסטרונג. לטענתו, המסר שלאנס מעביר, מצביע על כך שזו אשמת החולה כאשר הוא לא מתגבר על מחלתו, ועל פי גישה זו "החולה לא נלחם מספיק טוב". לדעתו, כאשר אתה מאובחן, אתה צריך להתמודד עם הרגשות המציפים אותך ולהתרכז בטיפול בעזרת הצוות הרפואי. "הלחץ לחשוב חיובי ולהלחם כדי להחלים, עלול להיות נטל כבד על החולים", אמר. "מעולם לא הוכח שאתה יכול להחלים כתוצאה מחשיבה חיובית או רוח לחימה".


לסיכום, טען פרופ' קויאן, כי יש להגן על החולים מטיעונים פסאודו-מדעיים שמגזימים באחריות של החולים למצבים ולמנוע מהם תחושה של אשמה שלא ניצחו את הסרטן בגלל שלא היו חיוביים ולוחמים מספיק.

לקריאתו זו הצטרפו פרופ' לאה ביידר, נשיאת האיגוד הישראלי לפסיכו אונקולוגיה, ששימשה בעבר כנשיאת האיגוד העולמי לפסיכו אונקולוגיה, ותזכה החודש בפרס על מפעל חיים מטעם ארגון חשוב זה. פרופ' ביידר: "אסטרטגיות התמודדות שונות, מתאימות לחולים שונים. דפוסי ההתמודדות הינם תהליך, המשתנה  במהלך המחלה. עידוד החולים להאמין שלחשיבה שלהם או ל"רוח הלחימה" שלהם יש יכולת שליטה על מחלתם, מוליכה לתחושת אשמה של החולים, כאשר מחלתם מתקדמת". פרופ' ביידר הדגישה עוד: "כאנשי מקצוע בתחום עלינו לאפשר לחולים ולבני משפחתם להתמודד עם המציאות, לקבוע את היעדים המתאימים להם, לאפשר להם לבטא את התחושות המציקות להם ולסייע להם להתמודד עם ההווה, תוך כדי הכנת הצרכים לעתיד".

ד"ר שמעון ויין, מנהל היחידה הפליאטיבית במרכז "דווידוף" שבבילינסון, הסכים והוסיף: "להכריח את החולה לחשוב חיובי זהו צעד שעלול באופן פרדוקסלי לפגוע במנגנוני ההתמודדות של החולה, שלעיתים טבעי שירגיש עצוב. צעד כזה עלול אף לגרום לחולים לחוש תחושות אשמה אם מחלתו חזרה, למרות שניסו 'כנראה ללא הצלחה' לחשוב חיובית".

"חשיבה שלילית" אינה האלטרנטיבה היחידה לחשיבה "חיובית". צריכה להיות חשיבה ריאלית המתייחסת לסיכונים, לצרכים ולדרכים להתמודד איתם: אנשי הצוות הפסיכו סוציאלי שהאגודה למלחמה בסרטן מממנת ומכשירה, נועדו להעניק כלים כאלה, כדי לשפר את איכות חייהם של החולים ובני-משפחותיהם" סיכמה מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן.

מקור: דוברת האגודה למלחמה בסרטן

הערת מערכת: כדי שלא תהי אי הבנה, יש ספרות התומכת בכך שדכאון פוגע בפרוגנוזה של חולי סרטן, ראו למשל המאמר שלהלן מחודש אוקטובר האחרון שבו ביצעו החוקרים מטהאנליזה :  דיכאון והישרדות של חולי סרטן (מתוך Cancer)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין טיפול במעכבי PCSK9 ובין הסיכון לממאירות עורית שאינה מלנומה? (Br J Dermatol)

    מה בין טיפול במעכבי PCSK9 ובין הסיכון לממאירות עורית שאינה מלנומה? (Br J Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חש, מהן עולה כי בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית תחת טיפול במעכבי PCSK9 סיכון מופחת להיארעות ממאירות עורית שאינה מלנומה בהשוואה לאלו שאינם מטופלים במעכבי PCSK9. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בספרות הרפואית הצטברו עדויות לחשיבות אפשרית של הפרעות במשק כולסטרול בהתפתחות גידולים […]

  • יעילות ובטיחות משלב Ipilimumab עם Nivolumab לעומת Nivolumab בלבד כטיפול קו-ראשון כנגד מלנומה גרורתית (Br J Dermatol)

    יעילות ובטיחות משלב Ipilimumab עם Nivolumab לעומת Nivolumab בלבד כטיפול קו-ראשון כנגד מלנומה גרורתית (Br J Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בחולים עם מלנומה גרורתית, טיפול משולב ב-Ipilimumab עם Nivolumab מלווה בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ובשיעורי הישרדות כוללים טובים יותר לעומת Nivolumab בלבד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות את היעילות והבטיחות של משלב Ipilimumab עם Nivolumab לעומת Nivolumab בלבד כקו טיפול ראשון כנגד מלנומה גרורתית […]

  • תוצאות מאכזבות להוספת Veliparib ל-Temozolomide בחולים עם גליובלסטומה (JAMA Oncol)

    תוצאות מאכזבות להוספת Veliparib ל-Temozolomide בחולים עם גליובלסטומה (JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים ממחקר בשלב 2/3 שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי הוספת Veliparib לטיפול משלים ב-Temozolomide לא הובילה לשיפור ההישרדות הכוללת של חולים עם אבחנה חדשה של גליובלסטומה. בקרב חולים שחולקו למשלב הניסיוני תועד שיפור של 3.3 חודשים בחציון הישרדות כוללת, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול המקובל […]

  • מחקר מדעי מראה כי טיפול בתמצית היפריקום לדיכאון קל עד בינוני אינו מלווה אינטראקציות פרמקוקינטיות בעלי משמעות קלינית

    מחקר מדעי מראה כי טיפול בתמצית היפריקום לדיכאון קל עד בינוני אינו מלווה אינטראקציות פרמקוקינטיות בעלי משמעות קלינית

    ממצאי מחקר מדעי מראים: תמצית היפריקום בריכוז היפרפורין נמוך (הנמצאת בתרופה REMOTIV) מציגה יתרון בטיחותי בטיפול בדיכאון קל עד בינוני בהשוואה לתמציות היפריקום אחרות עם ריכוז היפרפורין גבוה. תוצאות המחקר הראו כי התמצית ברמוטיב לא גרמה לשינויים משמעותיים בפעילותם של האנזימים CYP1A2, CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19,  CYP3A4  וכן לא השפיעה על פעילותו של החלבון  P-glycoprotein.

  • האם יש תועלת לטיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי במקרים של סרטן קיבה נתיח? (N Engl J Med)

    האם יש תועלת לטיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי במקרים של סרטן קיבה נתיח? (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הוספת טיפול כימו-קרינתי קדם-ניתוחי לטיפול כימותרפי משלים לא הובילה לשיפור ההישרדות הכוללת, בהשוואה לטיפול כימותרפי משלים בלבד בחולים עם אדנוקרצינומה של הקיבה או של צומת וושט-קיבה נתיחה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במדינות מערביות, הטיפול הסטנדרטי במקרים […]

  • שירותי טל-רפואה עשויים להפחית את הסיכון לניסיונות אובדניים (JAMA Netw Open)

    שירותי טל-רפואה עשויים להפחית את הסיכון לניסיונות אובדניים (JAMA Netw Open)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר, גם כאשר מבוצע באמצעות טל-רפואה בשיחת וידאו, מפחית משמעותית את שיעור הניסיונות האובדניים בקרב מבוגרים בסיכון גבוה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר אקראי להשוואת טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר וטיפול ממוקד-הווה במניעת אובדנות בקרב משתתפים שטופלו במרפאה פסיכיאטרית אמבולטורית בארצות הברית בין אפריל 2021 […]

  • טיפול משלים ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם SCLC בשלב מוקדם (N Engl J Med)

    טיפול משלים ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם SCLC בשלב מוקדם (N Engl J Med)

    טיפול משלים ב- Durvalumab (אימפינזי) הוביל לשיפור משמעותי בהישרדות ללא התקדמות מחלה ובהישרדות כוללת לעומת פלסבו בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב מוקדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ESMO ופורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Durvalumab, נוגדן הומאני חד-שבטי […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם נוגדנים לציטוקינים מדכאי תיאבון יכולים לשפר את המשקל בחולי סרטן?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם נוגדנים לציטוקינים מדכאי תיאבון יכולים לשפר את המשקל בחולי סרטן?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של "שבירת מיתוסים" היום נדון באחת התופעות הקשות של סרטן – קכקסיה. התסמונת הזו מאופיינת בירידה חדה במשקל, אובדן שרירים ותיאבון מופחת. תופעה זו יכולה להחמיר את מצבם הכללי של המטופלים ולהשפיע על הצלחת הטיפולים האונקולוגיים. אחד המנגנונים העיקריים בקכקסיה הוא השפעה של ציטוקינים דלקתיים שמדכאים את התיאבון. בפרק זה […]

  • פעילות גופנית מלווה בסיכון מופחת לתמותה בחולים עם דמנציה (British Journal of Sports Medicine)

    פעילות גופנית מלווה בסיכון מופחת לתמותה בחולים עם דמנציה (British Journal of Sports Medicine)

    פעילות גופנית בכל עצימות לאחר אבחנה של דמנציה מלווה בסיכון מופחת משמעותית לתמותה מכל-סיבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 60,252 משתתפים (גיל ממוצע של 74 שנים, 39% גברים) ממאגר Korean National Health Insurance Service Database שאובחנו עם דמנציה בין 2010 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה