אחד המחקרים האקראיים הגדולים ביותר להערכת טיפול קרינתי בחולים עם ממאירות של שלפוחית השתן, החודרת לשריר, מצא כי הקרנה של כלל השלפוחית במינון סטנדרטי והקרנה בשיטת RHDVRT (Reduced High-Dose Volume Radiotherapy) הביאה לתוצאות דומות בבקרת הגידול. עם זאת, החוקרים לא הצליחו להדגים את הירידה הצפויה ברעילות עם RHDVRT.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם מינון קרינה מופחת לאזורים בשלפוחית השתן שאינם מעורבים בתהליך הגידולי, תוך שמירת המינון לאזור הגידול, תביא להפחתת תופעות לוואי ללא פגיעה בבקרה המקומית בטיפול בסרטן שלפוחית שתן החודר לשריר.
במחקר רב-מרכזי בשלב III, 219 חולים חולקו באקראי לטיפול סטנדרטי בהקרנות לכלל השלפוחית, או לטיפול קרינתי בשיטת RHDVRT, שנועד להעביר את מינון הקרינה המלא לאזור הגידול ו-80% מהמינון המקסימאלי לאזורים בשלפוחית השתן שאינם מעורבים בתהליך הגידולי. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בהקרנות בלבד או טיפול בהקרנות עם כימותרפיה. תוצאי הסיום העיקריים כללו את הרעילות המאוחרת והזמן עד להישנות אזורית-מקומית.
מהתוצאות עולה כי ההיארעות הכוללת של רעילות מאוחרת הייתה קטנה יותר מהצפוי, עם רעילות מצטברת בדרגה 3/4 לפי Radiation Therapy Oncology Group של 13% לאחר שנתיים וללא הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות. ההבדל בשיעורי ההישרדות ללא ההישנות מקומית לאחר שנתיים עמד על 6.4% תחת ניתוח לפי כוונה לטפל ועל 2.6% באוכלוסיה לפי הפרוטוקול.
לסיכום, מהמחקר עולה כי טיפול קרינתי בגישת RHDVRT לא הביא לירידה מובהקת סטטיסטית בתופעות לוואי מאוחרות בהשוואה לטיפול קרינתי סטנדרטי, וכי לא ניתן לקבוע העדר נחיתות בבקרת הגידול. עם זאת, השיעורים הכוללים הנמוכים של רעילות בעלת משמעות קלינית, בשילוב עם שיעורים נמוכים של הישנות ממאירות פולשנית של שלפוחית השתן מאשרים כי טיפול כימותרפי-קרינתי הינה אפשרות תקפה לטיפול בסרטן פולשני של שלפוחית השתן.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!