Urinary Tract Infections

ניהול של אורתריטיס בגברים (מתוך ה- American Family Physician)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

בסקירה שפורסמה בגליון אפריל של ה- American Family Physician מועלות עצות לאבחון וטיפול נכונים של אורתריטיס (דלקת השופכה) בגברים.

הכותבים מציינים כי על אף שקיימות אטיולוגיות זיהומיות ולא זיהומיות למחלה, רוב המחקרים בנושא אורתריטיס התמקדו במחלה כמחלת מין (sexually transmitted infection – STI). 

תסמיני אורתריטיס בגברים הינם די שונים מאלו בנשים ובד”כ כוללים הפרשה מן השופכה, גירוד או עקצוץ באיזור הפין ותלונות אורינריות.  סיפור המחלה ובדיקה  גופנית עשויים לסייע באבחנה המבדלת הכוללת אפידידימיטיס (דלקת שק האשכים), אורכיטיס (דלקת של האשך), פרוסטטיטיס (דלקת בלוטת הערמונית) וכן תסמונות אורו-גניטאליות נוספות.

אבחנת אורתריטיס מבוססת על מציאת אחד או יותר מהבאים: הפרשה מן השופכה, מבחן leukocyte esterase חיובי בדגימת שתן ראשונה בבוקר, או 10 תאי דם לבנים או יותר במשטח שתן תחת הגדלה מירבית של מיקרוסקופ.

הפתוגנים הנפוצים ביותר הקשורים לאורתריטיס הינם Chlamydia trachomatis ו Neisseria gonorrhoeae.  בארצות הברית קיים שוני בין הגזעים בהמצאות מחלות מין, כאשר למתבגרים שחורים שיעור גבוה פי 40 של gonorrhea בהשוואה למתבגרים לבנים.

זיהוי של גורמים של אורתריטיס שאינה על רקע gonorrhea ופיתוח בדיקות לאורגניזמים לא טיפוסיים כגון Mycoplasma genitalium ומיני Ureaplasma, מהווים את מטרתם של מחקרים שבוצעו לאחרונה.  מיני Trichomonas, adenovirus, ו herpes simplex virus הינם פתוגנים פחות נפוצים שזוהו בחולי אורתריטיס.  יש להוסיף כי אורתריטיס נקשרה עם ריכוז מוגבר של HIV בנוזל הזרע.

מטרות הטיפול בגברים עם אורתריטיס כוללות הפחתת התסמינים, זיהוי וטיפול בשותפים המיניים של החולה, מניעת סיבוכים בחולה ובשותפיו, הורדת העברת HIV וזיהומים נלווים נוספים, וכן ייעוץ לגבי שינויים התנהגותיים שיסייעו במניעת חזרת המחלה.

בחולי אורתריטיס, טיפול הקו הראשון האמפירי הינו שילוב של אזיתרומיצין (azithromycin) או דוקסיציקלין (doxycycline) יחד עם צפטריאקסון (ceftriaxone) או צפיקסים (cefixime).  מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על טיפול מוקדם בשותפים המיניים, כאשר לחולה עצמו ניתנים מרשמים עבור שותפיו שטרם נבדקו ע”י רופא. 

המלצות קליניות לניהול המקרים כוללות את הבאים גברים עם תסמיני אורתריטיס צריכים להבדק ל- Chlamydia trachomatis ול- Neisseria gonorrhoeae (עפ”י מחקרי אוכלוסיות גדולות והנחיות מומחים); טיפול אמפירי מומלץ לאורתריטיס הינו שילוב של אזיתרומיצין או דוקסיציקלין יחד עם צפטריאקסון או צפיקסים (עפ”י הנחיות מומחים); וטיפול באורתריטיס עשוי להפחית העברת HIV (עפ”י מחקרים מוגבלים).

בביקור ראשוני עקב אורתריטיס או בחזרה של המטופל עם שותף מיני חדש או כזה שלא טופל, יש לבצע בדיקות של הפרשות מאיבר המין או של השתן לפתוגנים השכיחים, או בדיקת שתן תחת מיקרוסקופ בהעדר הפרשות.  בדיקות נוספות כוללות מבחנים לסיפיליס, בדיקת HIV ובדיקת HBV (hepatitis B virus).

כאשר תוצאות הבדיקות הינן חיוביות או שקיימת הפרשה מוגלתית, יש לטפל בחולה באופן אמפירי במנה פומית חד פעמית של 1 גרם אזיתרומיצין או 100 מ”ג דוקסיציקלין (פעמיים ביום למשך שבוע), יחד עם 125 מ”ג צפטריאקסון בזריקה לשריר או מתן פומי של 400 מ”ג צפיקסים.  כאשר תוצאות בדיקות השתן שליליות ולא קיימת הפרשה מוגלתית, יש לדחות את הטיפול עד שתתקבלנה תוצאות, אלא אם כן מדובר בחולה בסיכון גבוה למחלות מין, או חולה שלא סביר שישוב לקבלת טיפול.

עבור ביקור חוזר לאורתריטיס תוך 3 חודשים מן הביקור הראשוני, כאשר לא קיים שותף מיני חדש, אותן בדיקות שהוזכרו קודם לכן צריכות להלקח.  בנוסף, תרביות מן השופכה או מן השתן צריכות להלקח על מנת לבדוק קיום Mycoplasma או Ureaplasma (באמצעות בדיקת polymerase chain reaction), וכן יש לשקול בדיקה עבור Trichomonas.  טיפול בביקור זה צריך לכלול אזיתרומיצין (500 מ”ג פומית פעם ביום למשך 5 ימים) או דוקסיציקלין (100 מ”ג פומית פעמיים ביום למשך שבוע) יחד עם מטרונידזול (metronidazole) במנה פומית חד פעמית של 2 גרם.

הכותבים מוסיפים כי היות וסיבוכים ישירים כתוצאה מזיהומי Chlamydia בגברים אינם נפוצים, ולא קיימת עדות לכך שבדיקות סקר בגברים הובילו לירידה בסיבוכים בקרב נשים, ה- USPSTF (US Preventive Services Task Force) לא המליץ על בדיקות סקר שגרתיות ל- Chlamydia בגברים. כמו כן, לטענת הכותבים, זיהומים א-תסמיניים ב- Neisseria gonorrhoea הינם נדירים בקרב גברים, וכן שכיחותם בקרב האוכלוסייה הכללית הינה נמוכה יחסית, ועל כן גם במקרה זה לא המליץ ה- USPSTF על בדיקות סקר לפתוגן זה בקרב גברים בסיכון נמוך.

יחד עם זאת, מרכזי בקרת מחלות ומניעתן ממליצים על ביצוע מספר בדיקות סקר עבור גברים ששותפיהם המיניים הינם גברים.

Am Fam Physician

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב-Roflumilast, מעכב PDE-4, לטיפול בפסוריאזיס רובדית של הקרקפת והגוף במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. הקרם בריכוז 0.3% מאושר כטיפול מקומי לפסוריאזיס רובדית במבוגרים וילדים בגילאי 6 שנים ומעלה. קרם Roflumilast בריכוז 0.15% אושר לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית באותה אוכלוסייה. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    רמות מוגברות של המטבוליטים בשתן Choline ו-Dimethylglycine נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסיבוכים כלייתיים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2, כאשר העדויות מציעות כי דחק טובולרי מתווך בחלקו את הקשר בין הפרעה במטבוליזם כולין וירידה הדרגתית בתפקוד כלייתי בחולים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & […]

  • התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    בניגוד לגלולות למניעת היריון, שימוש בהתקן תוך-רחמי הורמונאלי אינו מלווה בסיכון מוגבר למלזמה בנשים עם מנורגיה, כך מדווחים חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר TriNetX Research Network, הכולל 95 ארגונים רפואיים בין 2001 עד 2024 וזיהו נשים עם מנורגיה בגילאי […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך