בילדים עם השמנת-יתר ומחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית סיכון מוגבר להופעת סוכרת מסוג 2 בגיל צעיר, כאשר הסיכון עולה באופן דרמטי בנוכחות היפרגליקמיה מתונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים קשר דו-כיווני בין מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית וסוכרת מסוג 2 במבוגרים, אך היקף הקשר בילדים אינו ידוע. כעת הם השלימו מחקר עוקבה ארצי להערכת הקשר בין מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית בילדים עם השמנה ובין הסיכון להופעה בגיל צעיר של סוכרת מסוג 2 על-בסיס נתונים ממאגר Swedish Childhood Obesity Treatment Register (1999-2020).
המחקר כלל 10,346 ילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אך ללא סוכרת מסוג 2 בתחילת הדרך (גיל חציוני של 12.5 שנים, 43.1% בנות; 1,102 עם מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית) ו-59,336 ביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית.
מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית הוגדרה לפי רמות טרנסאמינזות או קודי אבחנה ואבחנה של סוכרת מסוג 2 התבססה על רישומים ארציים.
ההשפעה של טיפול להשמנה על הסיכון לסוכרת מסוג 2 נבחנה בתת-קבוצה של ילדים עם השמנה שקיבלו טיפול במשך לפחות שישה חודשים.
ההשפעה של מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית על הסיכון לסוכרת מסוג 2 נבחנה לאורך חציון מעקב של 8.1 שנים.
מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית בילדים עם השמנה לוותה בסיכון גבוה פי 2.7 להופעת סוכרת מסוג 2 בגיל צעיר, כאשר הקשר היה בולט יותר במהלך גיל ההתבגרות (יחס סיכון מתוקן של 3.99).
בנות, משתתפים מבוגרים יותר ואלו עם השמנה חמורה יותר, היפרגליקמיה מתונה והיסטוריה של סוכרת מסוג 2 באחד ההורים היו בסיכון גבוה יותר לאבחנה של סוכרת מסוג 2.
משלב מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית עם היפרגליקמיה מתונה לווה בסיכון גבוה פי 9 לסוכרת מסוג 2, כאשר 67% מהמקרים של סוכרת מסוג 2 בקבוצה זו יוחסו להשפעה סינרגיסטית. תגובה אופטימאלית לטיפול כנגד השמנה הפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בהיקף של לפחות 43%.
החוקרים קוראים להשלים בדיקות סקר להערכת מחלת כבד ומשק הסוכר כחלק מהטיפול השגרתי בהשמנה. הפחתת חומרת השמנה בשנות הילדות חיונית למניעת הופעת סוכרת מסוג 2 בגיל צעיר.
Diabetes Care, Oct 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!