השפעת סוגי קפה על היארעות מחלות קרדיווסקולריות, הפרעות קצב ותמותה: תוצאים ממחקר ארוך טווח (Eur J Prev Cardiol)

מחקר חדש מצביע על כך שצריכת קפה של 2-3 כוסות קפה טחון, נמס או נטול קפאין קשורה להפחתה משמעותית במחלות קרדיווסקולריות ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס, אך לא קפה נטול קפאין, קשורה להפחתת היארעות הפרעות קצב.

ברקע למחקר שהתפרסם ב- European Journal of Preventive Cardiology מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים מראים שצריכת קפה שגרתית הראתה השפעה חיובית על היארעות של הפרעות קצב, מחלות קרדיווסקולריות (CVD) ותמותה. יחד עם זאת, ההשפעה של סוגי קפה שונים על תוצאים קרדיווסקולריים ותמותה ברובה אינה ידועה.

מטרת המחקר היתה להעריך את הקשר בין סוגי קפה לבין היארעות התוצאים שהוזכרו לעיל, בעזרת ה- UK Biobank.

במחקר סוגי הקפה הוגדרו כנטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס (אינסטנט). צריכת הקפה חולקה לפי כוסות ליום – פחות מ-1, 1, 2-3, 4-5 ומעל 5, בהשוואה לאנשים שאינם שותים קפה כלל. הנתונים נאספו משאלונים שמילאו משתתפי המחקר.

מחלות קרדיווסקולריות כללו מחלת עורקים קורונרית, אי ספיקת לב ושבץ איסכמי. בוצע ניתוח סטטיסטי בשיטת cox regression modelling עם הערכה של יחס סיכון (Hazard Ratio HR) של היארעות הפרעות קצב, CVD ותמותה. התוצאים התקבלו דרך נתוני אבחנות לפי ICD ודוחות תמותה.

במחקר בוצע מעקב על 449,563 משתתפים (חציון גיל 58, 55.3% נשים) במשך 12.5±0.7 שנים.

תוצאות המחקר הראו שצריכת 1-5 כוסות ליום של קפה טחון  או קפה נמס נמצאה קשורה לירידה משמעותית סטטיסטיטת בהפרעות קצב, אך צריכת קפה נטול קפאין לא הראתה ירידה זו. הסיכון הנמוך ביותר היה עם 4-5 כוסות קפה טחון ליום (יחס סיכון HR 0.83, רווח בר סמך 95% של 0.76-0.91, P<0.0001), ו-2-3 כוסות קפה נמס ליום (יחס סיכון HR 0.88, רווח בר סמך 95% של 0.85-0.92, P<0.0001).

כל סוגי הקפה נמצאו קשורים לירידה בהיארעות CVD (הסיכון הנמוך ביותר בצריכת 2-3 כוסות קפה ליום,  של קפה נטול קפאין P=0.0093, קפה טחון P<0.0001, קפה נמס P<0.0001) לעומת אנשים שלא שותים קפה כלל.

נצפתה הפחתה משמעותית בתמותה מכל סיבה עם צריכת כל סוגי הקפה, עם הסיכון הכי נמוך בשתיית 2-3 כוסות קפה ליום – קפה נטול קפאין (יחס סיכון HR 0.86, רווח בר סמך 95% של 0.81-0.91, P<0.0001) קפה טחון (יחס סיכון HR 0.73, רווח בר סמך 95% של 0.69-0.78, P<0.0001) וקפה נמס (יחס סיכון HR 0.89, רווח בר סמך 95% של 0.86-0.93, P<0.0001).

מסקנות המחקר הן שצריכת קפה נטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס, במיוחד בכמות של 2-3 כוסות ליום,  קשורה לירידה משמעותית סטטיסטית בהיארעות CVD  ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס אך לא קפה נטול קפאין נמצאה קשורה לירידה בהיארעות הפרעות קצב.

מספר מנגנונים אפשריים להשפעה החיובית של צריכת קפה הוצעו. ההשפעה של קפאין על הפרעות קצב יכולה להיות מוסברת דרך עיכוב הרצפטורים של אדנוזין. למרכיבי הקפה יש גם השפעה דרך הפחתת סטרס חמצוני, שיפור בתפקוד האנדותל והשפעות מטבוליות חיובית כגון הפחתת ליפוגנזה והגברת רגישות לאינסולין.

כותבי המאמר מסכמים שאין למנוע ממטופלים צריכת קפה קלה-בינונית אלא להתייחס אליה כחלק מאורח חיים בריא.

September 27 2022, Eur J Prev Cardiol

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה