BMJ 2001;322: 579
חוקרים שוויצרים מצאו כי עירוי איטי ומתמשך של אמפוטראצין B מקטין רעילות לכלייה ותופעות לוואי אחרות בהשוואה לעירוי מהיר.
ידוע כי פורמולות שומניות של אמפוטראצין מקטינות את רעילות התרופה אולי, בגלל הגעה איטית יותר של התרופה לרקמות. עקב כך, החליטו החוקרים לבדוק האם עירוי איטי ומתמשך רעיל פחות מעירוי מהיר. החוקרים בדקו 80 חולים שלרובם היתה ניוטרופניה עם הוכחה וודאית של זיהום פטרייתי פולשני. הנבדקים קיבלו בצורה אקראית 0.97 מ"ג/ק"ג של אמפוטראצין B בעירוי מתמשך לאורך 24 שעות או 0.95 מ"ג/ק"ג בעירוי מהיר לאורך ארבע שעות. הנבדקים שקיבלו את התרופה במתן איטי, הראו פחות תופעות לוואי מאלה שקיבלו את התרופה בעירוי מהיר, עובדה שהתבטאה גם במיעוט במקרי החום, רעד וצמרמורת, הקאות וכאבי ראש. כמו כן, התמותה בקרב הקבוצה שקיבלה עירוי מהיר של התרופה הייתה גבוהה יותר. בנוסף, נמצא כי בקבוצה אשר קיבלה את העירוי המתמשך נצפתה פחות נפרוטוקסיות. המנגנון אשר גורם לבעייה זו בשימוש בתרופה לא מובן דיו אך החוקרים ציינו כי הנזק הנגרם הינו טובולרי ופרה-טובלרי. מתן איטי של התרופה נמצא כמקטין את הרעילות הפרה-טובולרית.
החוקרים סבורים, כי אמפוטראצין B מעורר תגובה טרם-דלקתית ע"י שחרור של ציטוקינים שונים ומתן התרופה בעירוי מתמשך נסבלת יותר ע"י המטופלים, מכיוון שהוא דוחה את אינדוקציה או שחרור של מתווכים דלתיים. עובדה זו נתמכת בהבדל בריכוזים של חלבון-ריאטקבי C ובעליית חום כאשר משווים את שתי צורות המתן.
החוקרים מסכמים באומרם כי מתן של אמפוטראצין B בעירוי מתמשך הינו תחליף פרקטי, אפקטיבי ונסבל בהשוואה לעירוי מהיר של התרופה ובשל כך הינו מומלץ.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!