צריכת שומן חד בלתי-רווי ממקור בעלי חיים מלווה בסיכון מוגבר לתמותה (מתוך כנס ה- American Heart Association)

דיאטה עתירת שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים, לעומת שומנים ממקור צמחי, מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית, בפרט כאשר חומצות שומן ממקור צמחי מהוות תחליף לשומנים מזיקים אחרים, כולל שומן רווי או שומן טראנס, כמו גם פחמימות מעובדות.

להערכת ההבדלים בין שומן חד-בלתי רווי ממקור בעלי חיים ומקור צמחי, החוקרים התבססו על נתוני מחקר Nurses' Health Study, שכלל 63,412 נשים שנבדקו בין השנים 1990-2012 ומחקר Health Professionals Follow-Up Study, שכלל 29,966 גברים בין 1990-2010.

צריכת סוגים שונים של חומצות שומן חד בלתי-רווי חושבה על-פי שאלוני תזונה תקפים, שנאספו כל ארבע שנים, בנוסף למאגרי נתונים של הרכב מזון המשקפים את השינויים בבחירת התזונה לאורך הזמן.

מהמחקר עלה כי מקורות המזון המובילים לשומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי כללו שמן זית, רוטב סלט איטלקי, אגוזים וחמאת בוטנים.

מקורות המזון המובילים לשומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים כללו בקר, גבינת צ'דר, חמאה, חזיר ומוצרי בשר מעובד אחרים.

מהערכת 20,672 מקרי תמותה במהלך תקופת המחקר, כולל 4,599 מקרי תמותה קרדיווסקולארית, החוקרים תקננו למגוון רחב של משתנים דמוגרפיים, אורחות חיים והרגלי תזונה, כולל גיל, מוצא אתני, הרגלי עישון, צריכת אלכוהול, מחלות במשפחה, מצב מנופאוזה, פעילות גופנית, נטילת אספירין, נטילת מולטי-ויטמינים, יתר לחץ דם, היפרכולסטרולמיה, מדד מסת גוף, צריכת אנרגיה כוללת וצריכת פירות וירקות.

מהנתונים לאחר תקנון עלה כי צריכה רבה יותר של חומצות שומן רווי, חד-בלתי-רוויות, ממקור צמחי לוותה בירידה בתמותה כוללת (יחס סיכון של 0.84), בעוד שצריכה רבה יותר של שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים לוותה בסיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכון של 1.21).

בנוסף, התמותה הייתה נמוכה יותר משמעותית כאשר חומצות שומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי החליפו צריכת שומן רווי (ירידה של 15% בסיכון לתמותה) פחמימות מעובדות (ירידה של 14% בסיכון) או שומן טראנס (ירידה של 10% בסיכון לתמותה), כאשר מספר הקלוריות בדיאטה היה דומה.

יתרה מזאת, החוקרים מצאו כי החלפת שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים בשומן ממקור צמחי לוותה בירידה של 24% בסיכון לתמותה כוללת, בעוד שהחלפת משלב שומן רווי ושומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים בשומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי לוותה בירידה של 20% בסיכון לתמותה מכל-סיבה. החלפות אלו לוו בירידה דומה בתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.74 ו-0.83, בהתאמה).

הממצאים עולים בקנה אחד עם ההמלצות התזונתיות בארצות הברית, אשר הדגישו את חשיבות איכות על-פני כמות השומנים בתזונה.

מתוך כנס ה- American Heart Association

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגיל צעיר (JAMA Network Open)

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בגיל צעיר (JAMA Network Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי באלו שנולדו פגים תועד סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה גם בעשור השלישי והרביעי לחייהם. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה הקנדה ובחנו נתונים אודות 4.99 מיליון לידות שאירעו בין ינואר 1983 ועד דצמבר 1996 עם מעקב עד דצמבר 2019. הם השוו בין לידות מוקדמות (24-37 שבועות היריון) […]

  • האם טיפול במעכבי TNF עשוי להגן מפני אירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי? (Arthritis Research & Therapy)

    האם טיפול במעכבי TNF עשוי להגן מפני אירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי? (Arthritis Research & Therapy)

    טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי TNF מלווה בסיכון מופחת להישנות אירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי הדמייתי והיסטוריה של אירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. מחקר העוקבה הארצי מבוסס על נתונים ממאגר Korean National Claims Database וכלל 413 חולים עם אבחנה של אירוע קרדיווסקולארי לאחר אבחנה של ספונדילוארתריטיס […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם יש חשיבות בהורדת נתרן גם באנשים בריאים?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם יש חשיבות בהורדת נתרן גם באנשים בריאים?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של "שבירת מיתוסים" היום נדון בשאלה שנוגעת לכולנו – האם כדאי להוריד את צריכת הנתרן גם אם אנחנו בריאים? נתרן, הוא מרכיב מרכזי במזון שלנו, ורבים מהאנשים עם יתר לחץ דם מתבקשים להוריד בצריכה שלו. אבל – האם יש חשיבות להפחתת נתרן גם באנשים בריאים? בפרק הזה ננסה לשבור כמה […]

  • ההשפעה של דלקת ענביה לא-זיהומית על איכות החיים (Am J Ophthalmol)

    ההשפעה של דלקת ענביה לא-זיהומית על איכות החיים (Am J Ophthalmol)

    לדלקת ענביה לא-זיהומית השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, עם עדויות לפגיעה באיכות החיים הגופנית והנפשית הן בילדים והן במבוגרים, בהשוואה לאלו ללא המחלה העינית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה עשרה מחקרים עם מבוגרים וילדים עם אבחנה של דלקת ענביה לא-זיהומית. הנתונים נאספו ממאגרי […]

  • חשיפה לזיהום אוויר מלווה בסיכון מוגבר לממאירויות ראש וצוואר (Sci Rep)

    חשיפה לזיהום אוויר מלווה בסיכון מוגבר לממאירויות ראש וצוואר (Sci Rep)

    חשיפה לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר מלווה בהיארעות מוגברת של ממאירויות ראש וצוואר, כאשר הקשר הבולט ביותר תועד לאחר חמש שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים השלימו ניתוח אפידמיולוגי שהתבסס על נתונים ממאגר Surveillance, Epidemiology, and End Results בין 2002 עד 2012. המחקר בחן את הקשר בין רמות חומר חלקיקי […]

  • חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ספונטנית, כאשר הסיכון גבוה במיוחד עם חשיפה במהלך הטרימסטר השני, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מהנתונים עולה עוד כי מצב סוציואקונומי נמוך, חשיפה מוגבלת לסביבה ירוקה וחום קיצוני מלווים כולם בסיכון גבוה יותר, בעוד שמגורים באזור עם מספר גדול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה