דיאטה עתירת שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים, לעומת שומנים ממקור צמחי, מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית, בפרט כאשר חומצות שומן ממקור צמחי מהוות תחליף לשומנים מזיקים אחרים, כולל שומן רווי או שומן טראנס, כמו גם פחמימות מעובדות.
להערכת ההבדלים בין שומן חד-בלתי רווי ממקור בעלי חיים ומקור צמחי, החוקרים התבססו על נתוני מחקר Nurses' Health Study, שכלל 63,412 נשים שנבדקו בין השנים 1990-2012 ומחקר Health Professionals Follow-Up Study, שכלל 29,966 גברים בין 1990-2010.
צריכת סוגים שונים של חומצות שומן חד בלתי-רווי חושבה על-פי שאלוני תזונה תקפים, שנאספו כל ארבע שנים, בנוסף למאגרי נתונים של הרכב מזון המשקפים את השינויים בבחירת התזונה לאורך הזמן.
מהמחקר עלה כי מקורות המזון המובילים לשומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי כללו שמן זית, רוטב סלט איטלקי, אגוזים וחמאת בוטנים.
מקורות המזון המובילים לשומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים כללו בקר, גבינת צ'דר, חמאה, חזיר ומוצרי בשר מעובד אחרים.
מהערכת 20,672 מקרי תמותה במהלך תקופת המחקר, כולל 4,599 מקרי תמותה קרדיווסקולארית, החוקרים תקננו למגוון רחב של משתנים דמוגרפיים, אורחות חיים והרגלי תזונה, כולל גיל, מוצא אתני, הרגלי עישון, צריכת אלכוהול, מחלות במשפחה, מצב מנופאוזה, פעילות גופנית, נטילת אספירין, נטילת מולטי-ויטמינים, יתר לחץ דם, היפרכולסטרולמיה, מדד מסת גוף, צריכת אנרגיה כוללת וצריכת פירות וירקות.
מהנתונים לאחר תקנון עלה כי צריכה רבה יותר של חומצות שומן רווי, חד-בלתי-רוויות, ממקור צמחי לוותה בירידה בתמותה כוללת (יחס סיכון של 0.84), בעוד שצריכה רבה יותר של שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים לוותה בסיכון מוגבר לתמותה (יחס סיכון של 1.21).
בנוסף, התמותה הייתה נמוכה יותר משמעותית כאשר חומצות שומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי החליפו צריכת שומן רווי (ירידה של 15% בסיכון לתמותה) פחמימות מעובדות (ירידה של 14% בסיכון) או שומן טראנס (ירידה של 10% בסיכון לתמותה), כאשר מספר הקלוריות בדיאטה היה דומה.
יתרה מזאת, החוקרים מצאו כי החלפת שומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים בשומן ממקור צמחי לוותה בירידה של 24% בסיכון לתמותה כוללת, בעוד שהחלפת משלב שומן רווי ושומן חד-בלתי-רווי ממקור בעלי חיים בשומן חד-בלתי-רווי ממקור צמחי לוותה בירידה של 20% בסיכון לתמותה מכל-סיבה. החלפות אלו לוו בירידה דומה בתמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.74 ו-0.83, בהתאמה).
הממצאים עולים בקנה אחד עם ההמלצות התזונתיות בארצות הברית, אשר הדגישו את חשיבות איכות על-פני כמות השומנים בתזונה.
מתוך כנס ה- American Heart Association
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!