משפחה

המלצות חדשות לשמירה על בריאות העצם במטופלים ששרדו מחלות ממאירות בילדות (Ann Oncol)

מטופלים ששרדו מחלות ממאירות בילדות מצויים בסיכון גבוה להחמרת בריאת העצם בבגרות מוקדמת ונדרש מעקב הדוק אחר סימנים של הידרדרות השלד, כך עולה מהמלצות חדשות מטעם ה-International Osteoporosis Foundation.

המומחים מסבירים כי בילדים ומתבגרים שטופלו למחלות ממאירות, תתכן השפעה שלילית להשגת שיא מסת העצם בבגרות. מסיבה זו יש לעקוב מקרוב אחר בריאות העצם בילדים ומתבגרים עם היסטוריה של ממאירות.

כל הטיפולים למחלות ממאירות עשויים להביא לירידה במסת העצם בעקבות שינויים אנדוקריניים ארוכי-טווח, דוגמת פגיעה בתפקוד הגונאדות, חסר הורמון גדילה ושינוי בהרכב הגוף. יתרה מזאת,  בילדים לאחר טיפולי סרטן ייתכן סיכון לחסרים תזונתיים ורמות נמוכות של פעילות גופנית, אשר עלולים לפגוע במסת ואיכות העצם.

ההמלצה הראשונה היא להשלים הערכה של צפיפות העצם בתחילת המחקר בעת תחילת מעקב ארוך-טווח אחר מטופלים ששרדו ממאירות בילדות, לרוב כשנתיים לאחר סיום הטיפולים. יש להשלים בדיקת DEXA של עמוד השדרה והירך לאבחנה וניטור שינויים בצפיפות העצם בחולים אלו.

עוד מומלץ על השלמת בדיקת צפיפות עצם במרכזים מומחים, היכולים לפרש סקירות של ילדים. חשוב גם להשלים בדיקות מעבדה למטבוליזם של העצם, תפקוד כלייתי וגורמים אחרים שנקשרו עם אוסטיאופורוזיס.

בשל שכיחות גבוהה של חסר ויטמין D וצריכה לא-מספקת של סידן בילדים ששרדו ממאירות, תתכן תועלת לצריכה הולמת בתזונה או תוספי סידן וויטמין D.

בנוסף, פעילות גופנית נושאת משקל מעודדת צפיפות עצם בילדים ומסייעת בשמירה על מסת העצם במבוגרים, כאשר פעילות גופנית מומלצת מאוד בילדים ששרדו ממאירויות בילדות.

אין נתונים ברורים אודות חשיבות מתן הורמוני גדילה בילדים בהם תועדה פגיעה בציר הורמון גדילה בעקבות הטיפול לממאירות. לאור הנטל הרב של זריקות לטיפול במצבים אלו, התועלת אינה מצדיקה את הסיכונים והעלויות.

עוד מזהירים המומחים כי יש לקחת בחשבון כי טיפולים העלולים לפגוע בגונאדות מעלים את הסיכון לאי-ספיקה שחלתית מוקדמת וחסר טסטוסטרון, אשר עשויים להשפיע לרעה על הפוריות בעתיד.

בסך הכול אין עדויות רבות אודות תכשירים ספציפיים לעצם, דוגמת ביספוספנטים במבוגרים צעירים עם אוסטיאופורוזיס שניוני. אין נתונים התומכים במינון אופטימאלי או משך אופטימאלי של ביספוספנטים במבוגרים צעירים. הנתונים אודות שימוש ב-Denosumab גם מוגבלים, אם כי יש עדויות מסוימות כי התרופה מעלה את צפיפות העצם בילדים. ל-Teriparatide אזהרת קופסא שחורה כנגד שימוש בילדים בשל סיכון מוגבר לאוסטיאוסרקומה בילדים.

לסיום, ילדים ששרדו ממאירות בילדות מצויים בסיכון להתפתחות נמק א-וסקולארי של העצם סיבוך מסוכן בילדים, בפרט אלו שטופלו כנגד לויקמיה. גם במקרה זה, מאחר ואין קונצנזוס אודות הטיפול במצבים אלו, דרושים מחקרים נוספים בנושא.

Ann Oncol. 2019;30:908-920

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה