הקשר בין שלשול כרוני ובין השמנה (Aliment Pharmacol Ther)

מטופלים הסובלים מהשמנה מצויים בסיכון גבוה יותר משמעותית מאלו בעלי משקל תקין לסבול משלשול כרוני, כאשר קשר זה אינו תלוי בדיאטה או בגורמי סיכון הקשורים בהשמנת-יתר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

החוקרים אספו נתונים מסקר NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) לשנים 2009-2010, כאשר המשתתפים השלימו שאלון להערכת בריאות מערכת העיכול, כולם היו בגילאי 20 שנים ומעלה ושללו אבחנה קודמת של מחלת מעי דלקתית, מחלת צליאק, או סרטן מעי גס.

מדגם המחקר כלל 5,146 משיבים לסקר, כולל 70 משתתפים בעלי תת-משקל (1.40%), 1,350 (26.34%) בעלי משקל תקין, 1,731 (33.77%) בעלי עודף-משקל, 1,097 (21.40%) בעלי השמנה ו-878 (17.13%) עם השמנה חמורה.

במדגם המשוקלל, 4,300 משיבים דיווחו על הרגלי פעילות מעיים תקינים, 414 דיווחו על שלשול ו-385 דיווחו על עצירות. למעלה ממחצית מהמשיבים עם שלשול סבלו מהשמנת-יתר (25.82%) או השמנה חמורה (27.68%). מנגד, השיעור המשולב של משתתפים שסבלו מהשמנה והשמנה חמורה עמד על 35.6% בקבוצה שדיווחו על הרגלי פעילות מעיים תקינים ו-29.8% מאלו שסבלו מעצירות. בדומה, עד 8.5% מהמשתתפים השמנים ו-11.5% מאלו עם השמנה חמורה דיווחו על שלשול כרוני, זאת בהשוואה ל-4.5% מאלו בעלי משקל תקין.

מניתוח סטטיסטי עלה קשר מובהק בין השמנה והשמנה חמורה ובין שלשול; בקרב משתתפים שסבלו מהשמנה תועד סיכון גבוה כפליים לשלשול כרוני ובאלו עם השמנה חמורה תועד סיכון גבוה פי שלוש לשלשול כרוני. הסיכון המוגבר נותר גם לאחר תקנון למשתנים דמוגרפיים/אורחות חיים, שימוש במשלשלים, הרגלים תזונתיים ואבחנה קודמת של סוכרת ו/או טיפול בתרופות לאיזון רמות הסוכר בדם. במודל המתוקנן הסופי, יחס סיכויי הימצאות שלשול בקרב משתתפים עם השמנה חמורה עמדו על 1.93 ויחס סיכויי הימצאות עצירות בקבוצה זו עמד על 0.55, בהשוואה לאלו בעלי משקל תקין.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות מנגנונים בבסיס הקשר הנ”ל ומציעים מספר אפשרויות, כולל שינויים פיזיולוגיים שונים שנקשרו עם השמנה, דוגמת הפרעה בספגת חומצות מרה, מעבר מהיר במעי הגס, עליה בחדירות המעי ושינויים בהרכב המיקרוביום.

Aliment Pharmacol Ther. Published online September 18, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה