משפחה

תזונה מאוזנת, בריאה ומותאמת לגיל השלישי / מאמר אורח מאת מירה קירשנר, דיאטנית בבית האבות ”הבית לאזרחים וותיקים” של רשת ‘ביחד’, הסוקרת את הרכב התזונה המאוזנת בגיל השלישי ואת חשיבות קיומו

החל מגיל 65 עולה החשיבות של תזונה בריאה, מאוזנת ומותאמת לשינויים שעוברים על בני הגיל השלישי ,במטרה לשמור על העצמאות התפקודית ועל היכולות הפיזיות והקוגניטיביות  שלהם. ובכדי להפחית היווצרות  של מחלות כרוניות ולשמר את החיוניות ושמחת החיים של האדם.
בגיל השלישי מתרחשים בגוף שינויים רבים בגוף. מבוגרים רבים מדווחים על האטה בחילוף החומרים ובעיות עיכול, על ירידה בחושי הריח והטעם, לעיתים יש קשיים בלעיסת ובליעת המזון. בנוסף, עלול להיווצר מחסור של ויטמינים ומינרלים חיוניים המשפיעים גם על התפקוד היומיומי.
לכן  יש צורך לבצע התאמה של התפריט באופן אישי לאדם, כדי לספק  לו את כל מה שהגוף שלו זקוק לפי מצבו ,יאפשר לו לשמור על מצבו הגופני ,ימנע/יעכב התפתחות מחלות וישפר את תפקודו הקוגניטיבי. המטרות הללו מושגות בין היתר באמצעות בניית תזונה מותאמת.

המלצות תזונתיות לבני הגיל השלישי 
• מזון מגוון לאכול מדי יום מכל קבוצות המזון.
•  שתיית מים – לשתות לפחות עשר כוסות של מים מדי יום  , גם אם האדם לא חש תחושת צמא.
• שמירה על משקל תקין- אם חלה שינוי, ירידה או עליה במשקל מומלץ לפנות לרופא / דיאטנית.
• שילוב של סיבים תזונתיים בתפריט היומי – ירקות ופירות כולל הקליפה , דגנים מלאים כגון לחם מקמח מלא, שיבולת שועל  וקטניות.
• סידן – מוצרי חלב דל שומן, סרדינים, ירקות ירוקים, שומשום.
• ויטמין D  – דגים שמנים כגון סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי  ומוצרי חלב מועשרים.
• ויטמיןB12  –    מזון מן החי  כגון בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים.
• שומנים בריאים אבוקדו, שמן זית, זרעי פשתן, אגוזים.

שינוים פיזיולוגים בגיל השלישי ומענה תזונתי
חשוב להכיר את השינויים הפיזיולוגים המתרחשים באופן טבעי בגוף בגיל השלישי ולבחון כיצד ניתן לתת מענה שיאפשר תפקוד מלא.

ירידה בחוש הטעם והריח: עקב ירידה בכמות בלוטות הטעם בלשון או ירידה בהפרשת רוק מבלוטות הרוק. ניתן להגביר את הפרשת הרוק באמצעות מציצת סוכריה לפני הארוחה.

 חניכיים:. החניכיים צריכים להיות בריאים וחזקים כדי שלא יתנוונו ולא יהיו שטפי דם. לכן כמות מתאימה של ויטמין C במזון מסייעת לבריאות החניכיים. לצד מזונות עשירים בוויטמין  C  כגון  תפוזים, קלמנטינות, לימונים ואשכוליות.

שיניים: לרבים מבני הגיל השלישי יש שיניים תותבות או שחסרות שיניים. מצב הגורם לבעיות בלעיסה ובאכילה, שגורמות לירידה בכמות האוכל שהאדם צורך ולעיתים אף לחסרים תזונתיים. לכן חשוב לשמור על בריאות הפה, כולל התאמה לשיניים תותבות מתאימות במידת הצורך. בינתיים רצוי לאכול מזון נוזלי או רך בהתאם למצב הפה.

עצירות: בגיל השלישי חלה ירידה בתפקוד שרירי הגוף, שגורמים לתנועה מעטה יותר של שריר מערכת העיכול ולמעבר איטי של מזון שעלול לגרום לעצירות. חשוב לדעת כי השימוש במשלשלים עלול לגרום לתופעות לוואי שליליות כמו  ירידה בספיגת מרכיבי מזון חיוניים שחוסר בהם יכול לגרום לעייפות, לחולשה וגם קיימת סכנה שהמעי יהיה “עצל”  בשל כמויות המשלשלים ותיווצר “התמכרות”.

עצמות: ירידה בספיגת מרכיבי מזון שונים וירידה בפעילות גופנית עלולים להוביל  לאוסטאופורוזיס, בעיה בעצמות שהינה תופעה שכיחה בעיקר בקרב נשים. כדי למנוע את החרפת המצב חשוב להקפיד על כמות סידן מספקת בתפריט היומי או השלמה דרך תוספים , להיחשף לשמש בשעות הבטוחות ( עד 10:00 ואחרי  השעה  16:00) ולהקפיד על פעילות גופנית מתאימה.

  הקפדה על תזונה שמותאמת אישית למאפייני הגוף ותפקודו בגיל השלישי יכולה לאפשר לאדם לשמר את הרגשת הבריאות והרעננות לאורך זמן.
ניתן ומומלץ להיפגש עם רופא בקהילה ו/או עם תזונאית לצורך התאמת תפריט רצוי. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות אירובית עם תוספי שמן דגים מפחית מדדי דלקת בחולי צליאק (J Nutr Metab)

    משלב פעילות אירובית עם תוספי שמן דגים מפחית מדדי דלקת בחולי צליאק (J Nutr Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Nutrition and Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות משולבת הכוללת מתן תוספי שמן דגים עם פעילות אירובית לוותה בירידה ברמות CRP (C-Reactive Protein) ו-Interleukin-6 (IL-6) בחולים עם מחלת צליאק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי בחולי צליאק ניתן לזהות שינויים […]

  • דיאטה נטולת-גלוטן אינה מעלה את הסיכון להתפתחות עודף-משקל או השמנת-יתר בחולי צליאק (Nutr Rev)

    דיאטה נטולת-גלוטן אינה מעלה את הסיכון להתפתחות עודף-משקל או השמנת-יתר בחולי צליאק (Nutr Rev)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nutrition Reviews מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי במרבית החולים עם צליאק תועד מדד מסת גוף תקין בעת האבחנה, אם כי מדד מסת הגוף הממוצע בחולים אלו נמוך יותר בהשוואה לביקורות. דיאטה נטולת-גלוטן אינה מעלה את הסיכון להתפתחות עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט בילדים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • היחס בין רמות חומצה פולית וויטמין B12 עשוי להשפיע על הסיכון לסיבוכי היריון (Front Nutr)

    היחס בין רמות חומצה פולית וויטמין B12 עשוי להשפיע על הסיכון לסיבוכי היריון (Front Nutr)

    חוסר איזון בין רמות חומצה פולית ורמות וויטמין B12 בדם בזמן היריון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את רמות חומצה פולית, וויטמין B12 והיחס בין השניים בקבלה לאשפוז ללידה ולקבוע אם חוסר איזון בין רמות חומצה פולית וויטמין B12, כפי […]

  • הבדלים מגדריים במחלת צליאק בעת האבחנה ובמהלך המעקב (Nutrients)

    הבדלים מגדריים במחלת צליאק בעת האבחנה ובמהלך המעקב (Nutrients)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients עולה כי הבדלים בין גברים ונשים במאפייני מחלת צליאק בעת האבחנה של המחלה נעלמים לאורך הזמן, כאשר אין עדות להבדלים משמעותיים בתסמינים או היענות לדיאטה נטולת-גלוטן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת צליאק הינה מחלה של מערכת העיכול בתיווך מערכת החיסון הנובעת מצריכת גלוטן. מחקרים קודמים דיווחו על הבדלים […]

  • מה בין הרגלי התזונה ובין הסיכון לאי-ספיקת לב בגברים? (Am J Clin Nutr)

    מה בין הרגלי התזונה ובין הסיכון לאי-ספיקת לב בגברים? (Am J Clin Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על תזונה בריאה מלווה בסיכון נמוך יותר לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד של חדר שמאל. החוקרים מסבירים כי לאור העלייה בהיקף מקרי אי-ספיקת לב יש מקום לפתח גישות לחיזוי ומניעת מחלת הלב. מטרת המחקר הנוכחי […]

  • תוספי ויטמין D אינם מפחיתים את הסיכון להתלקחות COPD בחולים עם חסר ויטמין D (מתוך Am J Clin Nutr)

    תוספי ויטמין D אינם מפחיתים את הסיכון להתלקחות COPD בחולים עם חסר ויטמין D (מתוך Am J Clin Nutr)

    מתן תוספי ויטמין D לחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD) עם חסר ויטמין D לא הפחית את הסיכון להתלקחות מחלת הריאות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע על שכיחות גבוהה של חסר ויטמין D בקרב חולי COPD. מאחר ולוויטמין D השפעות אנטי-מיקרוביאליות, נוגדות-דלקת ואימונו-מודולטוריות, הם ביקשו לבחון את ההשפעות […]

  • צריכה יומית של שזיפים עשויה להגן על בריאות העצם בנשים לאחר-מנופאוזה (Am J Clin Nutr)

    צריכה יומית של שזיפים עשויה להגן על בריאות העצם בנשים לאחר-מנופאוזה (Am J Clin Nutr)

     בנשים לאחר-מנופאוזה, צריכה יומית של שזיפים מיובשים מנעה ירידה בצפיפות העצם בירך והגנה מפני שברי ירך, כך עולה מנתוני מחקר אקראי-מבוקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition.  במסגרת המחקר חולקו באקראי 235 נשים (גיל ממוצע של 62.1 שנים) לצריכת שזיפים מיובשים בכמות של 50 גרם ביום למשך שנה אחת (79 נשים), צריכת […]

  • תוצאות מבטיחות לתוספי וויטמין B כנגד מחלת כבד שומני בשלב מתקדם (J Hepatol)

    תוצאות מבטיחות לתוספי וויטמין B כנגד מחלת כבד שומני בשלב מתקדם (J Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין רמות הומוציסטאין בדם ובין חומרת NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) וכי לוויטמין B12 וחומצה פולית עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת או דחיית התקדמות מחלת הכבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום הטיפול היחיד לחולים עם מחלת כבד בשלב סופני […]

  • האם תוספי חומצה פולית עשויים לסייע כנגד נגעים טרום-ממאירים בקיבה? (BMC Gastoenterol)

    האם תוספי חומצה פולית עשויים לסייע כנגד נגעים טרום-ממאירים בקיבה? (BMC Gastoenterol)

    תוספי חומצה פולית עשויים לשפר את המאפיינים ההיסטופתולוגיים של נגעים טרום-ממאירים בקיבה, כולל אטרופיה של רירית הקיבה ומטפלזיה אינטסטינאלית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תוספים דוגמת חומצה פולית וויטמין B עשויים לסייע בעצירת או אף הסגת דלקת קיבה אטרופית, מטפלזיה אינטסטינאלית וגידולים תוך-אפיתליאליים, המסווגים כנגעים […]