משפחה

נשים מאובחנות עם יותר חרדה ודיכאון – כנראה בגלל תת אבחון של הפרעת קשב (החברה להפרעות קשב)

החברה להפרעת קשב

לאחרונה התקיים בת”א כנס ADHD   העולמי השלישי. הכנס ביוזמת החברה להפרעת קשב ובהובלתה של פרופ’ איריס מנור התקיים בהשתתפות 250 רופאים מובילים מהארץ והעולם. הכנס כלל מגוון הרצאות בנושא הפרעת קשב עם כל החידושים והעדכונים האחרונים בתחום.
פרופ’ איריס מנור, יו”ר החברה להפרעת קשב, התייחסה בהרצאתה להשפעות הקורונה, תחת הכותרת “שנתיים של קורונה המגפה שטלטלה את העולם”. הפסיכיאטרית הסבירה כי “הפרעת קשב היא אחד מגורמי הסיכון להידבקות בנגיף הקורונה.

אנשים עם הפרעות קשב שלא טופלו תרופתית היו בסיכון גבוה ב-68% להידבק בקורונה, בהשוואה לחולי קורונה ללא הפרעת ADHD. מגפת הקורונה גרמה לאתגר משמעותי בקרב מטפלים של ילדים עם הפרעות קשב וכתוצאה ממגפת הקורונה מטפלים לילדים עם הפרעות קשב דיווחו משמעותית יותר על רמות גבוהות של דיכאון, חרדה ולחץ בהשוואה למטפלים בילדים ללא הפרעות קשב ברחבי ארצות הברית. הקשיים שבהם נתקלו המטפלים בניהול הפרעות הקשב של הילדים היו קשורים באופן מובהק למצב הבריאותי נפשי הירוד הכללי של המטופלים”.

בסיכום דבריה הציגה פרופ’ מנור מספר נקודות חיוביות או אפילו יתרונות שהביאה עמה מגפת הקורונה והם: התפתחות טכנולוגית, פריצת דרך רפואית ויצירתיות בתחומים רבים.
פרופ’ איתי ברגר, נוירולוג ילדים ממובילי התחום בארץ, התמקד בהרצאתו בהפרעת קשב בנשים והאם יש צורך להתייחס אחרת להפרעת קשב בהתאם למגדר?
לדבריו, “בשנים האחרונות הפרעת קשב בנשים הפכה להיות נושא מרכזי וישנו תת אבחון בבנות ונשים. השכיחות היא של 1:10-16 בין בנים לבנות (יותר בנים מאובחנים), אך מכיוון שלא חיפשו את הפרעת הקשב בבנות לא מצאו אותה! בבנים מאבחנים יותר היפראקטיביות ואימפולסביות ואילו בבנות קשיים אקדמאים. נשים מאובחנות עם יותר חרדה ודיכאון – כנראה בגלל תת אבחון של הפרעת קשב. יכול להיות שיש צורך בקריטריונים אחרים לבנים ולבנות. בנות מאובחנות מאוחר יותר מבנים- אפילו באותה משפחה, לכן הקריטריונים לא תמיד מותאמים לנשים. נשים לפעמים ירגישו אימהות רעות, תלמידות גרועות, עצלניות- זו תפיסה שמאפיינת הפרעת קשב לא מאובחנת. פעמים רבות עצלנות, חוסר מוטיבציה או חוסר מיצוי הפוטנציאל זו בעצם הפרעת קשב שהתפספסה בבנות/ נשים”.

פרופ’ סטפן פארון, ממובילי תחום הפרעת הקשב בעולם, הרצה על שימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית ו-Machine learning כדי לאתר סיכון להפרעת קשב המתבסס על שינויים קטנים בגנום ולהעריך למי יהיה ADHD בעתיד. אולי על סמך המידע הזה ניתן יהיה למצוא איזה מטופל מתאים לאיזה תרופות”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ליקוי ראיה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, חרדה ובידוד חברתי (JAMA Ophthalmol)

    ליקוי ראיה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, חרדה ובידוד חברתי (JAMA Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology עולה כי בקרב מטופלים הסובלים מליקוי ראיה קיים סיכון גבוה יותר לתסמיני דיכאון, חרדה ובידוד חברתי. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין דיווח עצמי ועדות אובייקטיבית להפרעות ראיה ובין תסמיני דיכאון וחרדה ובידוד חברתי במבוגרים שלקחו חלק בסקר ארצי בשם National Health and Aging Trends Study. יתרה […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה עשוי להביא לשיפור תסמיני דיכאון בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמיני דיכאון מתועדים בשכיחות גבוהה בנשים סביב תקופת המנופאוזה ובשנים הראשונות לאחר מנופאוזה. למרות שטיפול הורמונאלי חליפי נחשב לאפשרות הטיפול היעילה ביותר להקלה על תסמינים […]

  • צריכת סוכר רבה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (BMC Psychiatry)

    צריכת סוכר רבה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (BMC Psychiatry)

    צריכה גבוהה יותר של סוכר בתזונה מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Psychiatry. המחקר התבסס על נתונים אודות 18,400 משתתפים שהשלימו את סקר National Health and Nutrition Examination Survey בין השנים 2011 ו-2018. לאורך שתי הראיונות שהושלמו במרווח של 3-10 ימים, החוקרים אספו […]

  • זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

    זמן מסך ושכיחות דכאון בקרב בני נוער (JAMA Pediatrics)

    מחקרים מראים שעליה בזמן החשיפה למסכים (Screen Time) עשויה להביא לעליה בתסמיני דכאון. עם זאת, הקשר בין כל אחד מסוגי החשיפה השונים (נייד, טלוויזיה, מחשב ו/או וידאו) לבין דכאון אינו ברור דיו. כמו כן, טרם נחקרה ההשפעה המצטברת של החשיפה לאורך זמן. בשני פערים אלו עסק מחקרם של בוארס וקבוצתו, אשר פורסם ב-JAMA. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

    בריאות המערכת הקרדיווסקולרית של האם לאחר לידה (JAMA, CME)

    שיעורי תמותת האימהות בארה"ב זינקו והגיעו ל-1205 מקרי מוות בשנת 2021, נתון המצריך מענה דחוף וממוקד. הפערים בין קבוצות אתניות מדגישים את הצורך לטפל בבעיה זו בהקדם. כ-80% ממקרי המוות של יולדות אלה ניתנים למניעה, כאשר חלק משמעותי מהם מתרחש בתקופה שלאחר הלידה, דבר ההופך תקופה זו לתקופה חשובה ומרכזית לניטור ולשיפור בריאות האם. מאמר זה, שפורסם ב-JAMA, מתעמק באופן מקיף בהערכה של בריאות הלב וכלי הדם (CVH), ובמכשולים המערכתיים שקיימים בטיפול באישה בתקופה שלאחר הלידה.

  • צריכה רבה של סוכר מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון  (BMC Psychiatry)

    צריכה רבה של סוכר מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון  (BMC Psychiatry)

    צריכה רבה יותר של סוכר בתזונה מלווה בשיעורי הימצאות גבוהים יותר של דיכאון, כאשר עליה בצריכה יומית של 100 גרם מלווה בעליה של 28% בשיעורי הימצאות דיכאון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Psychiatry. מחקרים קודמים קשרו בין מרכיבים בתזונה, דוגמת קפאין, דגים וירקות, ובין הסיכון לדיכאון. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את הקשר […]

  • שיחות טלפון שבועיות מפחיתות דיכאון ובדידות בקשישים (Lancet Healthy Longevity)

    שיחות טלפון שבועיות מפחיתות דיכאון ובדידות בקשישים (Lancet Healthy Longevity)

    שיחות טלפון שבועיות לקשישים המשפרות את המוטיבציה ומציעות תמיכה עשויות להקל על תסמיני דיכאון ולסייע בהפחתת תחושת הבדידות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Healthy Longevity. בחלק ממחקר Behavior Activation in Social Isolation נכללו 435 משתתפים (62% נשים) בגילאי 65 שנים ומעלה עם מכלול בעיות רפואיות ארוכות-טווח באנגליה וויילס. המשתתפים המתאימים למחקר, […]

  • טיפול קדם-ניתוחי בתסמיני דיכאון עשוי לשפר את התוצאות לאחר התערבות ניתוחית (JAMA Netw Open)

    טיפול קדם-ניתוחי בתסמיני דיכאון עשוי לשפר את התוצאות לאחר התערבות ניתוחית (JAMA Netw Open)

    טיפול בתסמינים דיכאוניים סביב התערבות ניתוחית עשוי להביא לשיפור התוצאות לאחר-ניתוח ואת המצב הבריאותי של החולים ותוצאים-ממוקדי מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר Successful Aging after Elective Surgery הינו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 487 חולים (גיל ממוצע של 76.5 שנים) שעברו ניתוח אורתופדי, ניתוח של מערכת העיכול או ניתוח […]

  • אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

    אבחון וניהול מחלות של אבי העורקים (מתוך ה-JAMA)

    שיעור התמותה בקרב מטופלים עם דיסקציה מסוג A של אבי העורקים, כלומר דיסקציה בשורש אבי העורקים ובאבי העורקים העולה, עומד על כ-57% אם לא עוברים ניתוח חירום ועד 25% בחולים שעוברים ניתוח חירום. במאמר זה מובאת סקירה של הנחיות הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה ואיגוד הלב האמריקני המתייחסות לדיסקציה של אבי העורקים החזי והבטני, למחלות גנטיות של אבי העורקים, למחלת כלי דם פריפריים, לבעיות הקשורות למסתם אאורטלי דו צניפי ולתסמונת טרנר. ההמלצות, שפורסמו ב-JAMA, נוגעות למפרצות המערבות את שורש אבי העורקים ו/או אבי העורקים העולה.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה