גורמי סיכון לסיבוכים בעת ניתוח ירוד בעיניים עם סינדרום PXF, מאת פרופ’ מרדכי רוזנר

קטרקט ירוד

סינדרום פסאודואקספוליאציה  Pseudoexfoliation (PXF) הינו הפרעה סיסטמית תורשתית של החומר החוץ תאי. השכיחות משתנה בהתאם לגזע ולמוצע האתני והיא גדלה עם הגיל. PXF יכול לגרום לשלושה סיבוכים עיקריים בעיניים: לחץ תוך עיני מוגבר הגורם לגלאוקומה, שבירת הזונולות של העדשה וניוון של תאי האנדותל של הקרנית. מבין הסיבוכים האלה, זונולות שבורות מהוות מצב מאתגר בעת ביצוע ניתוח ירוד. השכיחות של סיבוכים בזונולות/בקופסית במהלך ניתוח ירוד בגלל זונולות מנותקות לפני הניתוח הינו בערך 10% (7%-13%) בעיניים עם PXF. על פי מחקרים קודמים העריכו שגורמי הסיכון לסיבוכים עם איבוד זגוגית כוללים סבלוקסציה של העדשה, גרעין נוקשה ולשכה קדמית רדודה, אך הערכת המדדים השונים בעין הינה מאתגרת, וחשוב להבהיר את גורמי הסיכון המדויקים לסיבוכים של הזונולות שמצריכים קיבוע סקלרלי של העדשה התוך עינית (IOL), או השתלת capsular tension ring (CTR). ההתקדמות האחרונה ב- OCT של המקטע הקדמי מאפשרת בדיקה כמותית מקיפה של המדדים העיניים. מטרת המחקר הנוכחי לקבוע באופן כמותי מדויק את גורמי הסיכון של מצבים עם התנתקות זונולות שמצריכים שימוש בעיגון לסקלרה של IOL או השתלת CRT בעיניים עם PXF תוך שימוש בגרסה חדשה של OCT של מקטע קדמי (CASIA 2; Tomey).

החוקרים היו מיפן. במחקר נכללו 315 עיניים של 315 חולים עוקבים עם PXF המיועדים לניתוח ירוד. במקרים שבהם היו סיבוכים הקשורים בזונולות, בוצע במהלך הניתוח  קיבוע של IOL לסקלרה או שימוש ב CTR, נבדקו גורמי הסיכון בשיטות של  classification-tree ורגרסיה לוגיסטית. נמצא שמתוך 315 העיניים, 31 המהווים 9.84%, עברו פיקסציה סקלרלית של IOL או השתלת CRT. גורמי הסיכון שזוהו עבור מקרים אלה כללו קוטר אישון קטן מ- 6.3 מ”מ לאחר הרחבה, לשכה קדמית רדודה בעומק פחות מ- 2.074 מ”מ וחוסר מרכוז של העדשה ביותר מ- 0.260 מ”מ. נמצא שהסיכוי לסיבוך היה גבוה פי 4.81 עבור עיניים עם אישונים שלא מתרחבים טוב לעומת עיניים עם הרחבת אישונים טובה, פי 23.99 גבוה יותר בעיניים עם אישונים שלא מתרחבים טוב והלשכה שלהם רדודה, ופי 287.39 בעיניים עם אישונים שלא מתרחבים טוב, לשכה רדודה וגם קיים חוסר מרכוז ניכר של העדשה.

המסקנה הייתה שבעיניים עם PXF, גורמי הסיכון לסיבוכים הנובעים מהזונולות במהלך ניתוח ירוד הם אישון שלא מתרחב, לשכה קדמית רדודה וחוסר מרכוז של העדשה. חשוב להעריך היטב גורמי סיכון אלה לצורך תכנון ניתוח ירוד. החידוש העיקרי של המחקר הנוכחי הוא בציון מדדים כמותיים של גורמי הסיכון ומידת השפעתם על הסיכון.

Hayashi K, Yoshida M, Manabe S, Hirata A
High-risk factors for zonular complications during cataract surgery in eyes with pseudoexfoliation syndrome
Br J Ophthalmol 2024;108:1193–1199

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה