במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי איכות שינה ירודה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים תחת טיפולי המודיאליזה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שינה ותסמינים על-רקע הפרעות שינה, כולל דום נשימה בשינה ותסמונת Restless Leg Syndrome, הן בין התסמינים המטרידים הנפוצים בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית סופנית. למרות השכיחות הגבוהה של הפרעות שינה בחולי דיאליזה, אלו לעיתים קרובות אינן מאובחנות ואינן מטופלות בשל העדר הערכה שגרתית, אינטראקציה מוגבלת בזמן בין המטפל והמטופל, קושי להפריד ממחלות אחרות והטיות דיווח בשל גורמים חברתיים ותרבותיים.
המחקר הפרוספקטיבי, רב-מרכזי, התבסס על מדגם Malnutrition, Diet and Racial Disparities in Chronic Kidney Disease שכלל 452 מבוגרים תחת טיפולי המודיאליזה. המשתתפים (גיל ממוצע של 55 שנים, 46% מהמשתתפים היו נשים) היו במעקב לאורך חציון של 3.5 שנים להערכת השפעות דפוסי שינה על תמותה.
מניתוח הנתונים עלה כי בקרב חולים עם משך שינה קצר מהחציון של 6-7 שעות תועד סיכון מוגבר לתמותה בימי דיאליזה (יחס סיכון של 1.59, רווח בר-סמך 95% של 1.09-2.31) ובימים שאינם ימי דיאליזה (יחס סיכון של 1.51, רווח בר-סמך 95% של 1.04-2.19). בנוסף, בחולים עם קשיי הירדמות תדירים, עייפות ותשישות כללית או לאחר-דיאליזה תועד סיכון גבוה יותר לתמותה, עם יחסי סיכון של 1.74, 1.69, 2.42 ו-1.73, בהתאמה.
החוקרים מדווחים כי שימוש מתון-עד-גבוה בכדורי שינה לווה בשיעורי תמותה גבוהים יותר (יחס סיכון של 2.07, רווח בר-סמך 95% של 1.08-3.97) באלו שנטלו כדורים אלו לעיתים (יחס סיכון של 2, רווח בר-סמך 95% של 1.22-3.28) עם שימוש תדיר בהשוואה לחולים שלא השתמשו כלל או לעיתים נדירות בתרופות אלו.
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות התערבויות יעילות ובטיחות לשיפור השינה, בפרט גישות לא-תרופתיות, בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת או מחלת כליות בשלב סופני.
Kidney Med, Feb 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!