המטולוגיה

פרופ’ ולנטיין בכנס האיגוד הקרדיולוגי: טיקגרלור (ברליניטה) מומלץ ב-ACS בסיכון בינוני-גבוה ללא קשר לסוג ההתערבות

במסגרת הכנס השנתי של האיגוד הקרדיולוגי, אחת מהרצאות המליאה ניתנה ע”י פרופ’ לארס ולנטיין משבדיה, ועסקה בגישות חדשות להערכת הסיכון ובחירת הטיפול בעת אירוע קורונרי חד (ACS ) . פרופ’ ולנטיין הוא החוקר הראשי של מחקר ה-PLATO , שבחן, כזכור, את הטיפול בטיקגרלור (ברילינטה)  בהשוואה לקלופידוגרל בחולי ACS .

לאחר שסקר בקצרה את המאפיינים השונים של ACS , הציג פרופ’ ולנטיין את ההנחיות העדכניות מטעם ה-AHA/ACC/ESC  תוך שהוא מתמקד ב-ACS STEMI non .

השלב הקריטי, כפי שהסביר, הוא קביעת דרגת הסיכון של המטופל.  כפי שאפשר לראות בתרשים המוצג בהרצאה, מטופל עם ACS , המוגדר בסיכון גבוה, יופנה לצנתור מיידי ולהמשך טיפול ב-PCI או ב- CABG , בהתאם למימצאים. לעומת זאת, מטופל עם ACS בדרגת סיכון בינונית יופנה לביצוע צינתור אבחנתי תוך  שבוע והמשך טיפול התערבותי (PCI או CABG ) או מדיקלי בהתאם למימצאים.

לעומתם, מטופל ברמת סיכון נמוכה יעבור מבחן מאמץ ויופנה לצנתור או המשך טיפול שמרני (אספירין + סטטסינים) בהתאם.

ההמלצות הנ”ל מבוססות על  תוצאות מחקרים רנדומאליים, שהראו כי בדרגות הסיכון הגבוהות  הטיפול ההתערבותי מועיל יותר בהשוואה  לרמות הסיכון הנמוכות, שם הפער בין שני סוגי ההתערבות לא היה משמעותי.

הערכת הסיכון, כפי שהסביר פרופ’ ולנטיין, תלויה במספר פרמטרים: גיל, מין,  מחלות רקע, הסטוריה לבבית, טרופונין,,  תפקודי כליות, תפקוד לבבי, חומרת החסימה הקורונרית, פקטורים דלקתיים ועוד..

פרופ’ ולנטיין הציג את שיטת הערכת הסיכון ABCDE , שיושמה בניתוח תוצאות ה-PLATO ,

שיטה זו מבוססת על נתוני:Age, Biomarkers, Cardiovascular history and current diagnosis, Diabetes and ECG findings הניתוח הסטטיסטי של משתתפי המחקר, הראה את הקשר שבין דרגות הסיכון השונות לבין הסיכון לתמותה קרדיווסקולרית וארועי MI  ספונטניים.

עוד נמצא, כי גם במחקר זה, החולים בעלי דרגת הסיכון הגבוהה נהנו מהטיפול ההתערבותי לעומת החולים בדרגת סיכון נמוכה שלא הרוויחו ממנו.

דרגות הסיכון אמורות לסייע לא רק בבחירת סוג ההתערבות אלא גם בבחירת התרופה נוגדת הטסיות.  בהקשר זה סקר פרופ’ ולנטיין  את מחקר ה-TIMI 38 , אשר השווה בין פרסוגרל (אפיאנט) לקלופידוגרל. תוצאותיו הראו ירידה בסיכון לאירועי MI , מוות לבבי ושבץ, אך עלייה  בסיכון לדימומים המג’וריים, הדימומים הפטאליים ומסכני החיים.  מסקנת המחקר הייתה, שיש להמנע ממתן טיפול בפרסוגרל בחולים הנמצאים בסיכון מוגבר לדימומים: מעל גיל 75 או במשקל גוף נמוך מ- 60 ק”ג, הסטוריה של ארוע מוחי.

מבחינת התאמת הטיפול לחולה, נראה שפרסוגרל תהיה עדיפה על קלופיגודרל בעיקר ב-STEMI ובחולי סוכרת.

לאחר מכן סקר ולנטיין  את התכונות הפרמקולוגיות של טיקרגרלור (ברילינטה) , והציג את מבנה מחקר ה- PLATO , ואת התוצאות המשמעותיות של הורדת המשלב של ואירועי MI , שבץ, ותמותה קרדיו-סקולרית וכן הורדה של התמותה הקרדיו-וסקולרית בפני עצמה.

נעשו נעשו תתי-מחקרים במספר רב של קבוצות שהוגדרו מראש, ובינהן מין, גיל, משקל, חולי STEMI , חולים שיועדו לטיפול התערבותי, חולי כליה, חולי סוכרת ועוד.  התוצאות במחקרים אלה, תאמו את תוצאות ה-PLATO .

ולנטיין הדגיש גם את הנתון המרשים,  כי  שיעורי התמותה לאחר CABG במטופלי טיקגרלור היה נמוך בהשוואה לקלופידוגרל. הירידה בתמותה נבעה משיעורי זיהום ודימומים נמוכים יותר בחולי ברילינטה לאחר ניתוח מעקפים. 

עוד נמצא, כי טיקרגלור מפחית את שיעורי התמותה הכללית בחולים עם ארוע מוחי בעברם. זאת בניגוד לחולים ב- TRITON שטופלו בפרסוגרל. זאת ועוד, חולים אלה  הראו ירידה גדולה יותר בסיכון בהשוואה לחולים ללא שבץ בעברם.

כמו כן הציג ולנטיין  ניתוח של הנתונים במטופלים שנטלו  PPI במקביל לטיפול נוגד טסיות. נראה בבירור, שהתועלת היחסית של טיקגרלור בהשוואה לקלופידוגרל נשמרת ללא תלות בטיפול ב-PPI .

חשוב לציין, כי-לא נמצא הבדל בתוצאות ה-PLATO כאשר בוצע ניתוח על פי פולימורפיזם של CYP2C19 ..

לקראת סיום, הציג וולנטיין ניתוח של קבוצות הסיכון ABCDE במחקר ה-PLATO . ניתן היה לראות שגם בקבוצה שטופלה באופן פולשני וגם בזו שטופלה מדיקלית, בדרגות הסיכון הגבוהות יותר, היתרון של טיקגרלור על קלופידוגרל היה גדול יותר באופן יחסי בהשוואה לדרגות הסיכון הנמוכות.

לסיום בסוף הרצאתו הציג ולנטיין את ההמלצות העדכניות של ה-ESC , מהן עולה שטיקרגלור מומלץ לכל המטופלים בסיכון בינוני עד גבוה לארוע איסכמי,  ללא קשר לסוג ההתערבות וכולל אלו שטופלו קודם לכן בקלופידוגרל.

לצפייה והאזנה להרצאה המלאה בליווי השקפים באתר האיגוד הקרדיולוגי  נא הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    מועד נטילת תרופות לאיזון לחץ הדם במבוגרים עם יתר לחץ דם לא השפיע על הסיכון או התועלת של הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. לנוכח תוצאות אלו, החוקרים קובעים כי ההחלטה אם ליטול את הטיפול התרופתי בבוקר או בשעות הלילה תתבסס על העדפות המטופלים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שני מחקרים קודמים […]

  • מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי RVGLS (או Right Ventricular Global Longitudinal Strain) ומדד RVOT VTI (או Right Ventricular Outflow Tract Velocity Time Integral) עשויים לנבא את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי עם תסחיף ריאתי. מדד RVGLS נקשר באופן […]

  • ההשלכות ארוכות הטווח של שינויים במבנה הלב בקרב טייסים

    ההשלכות ארוכות הטווח של שינויים במבנה הלב בקרב טייסים

    גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ומחלות רקע מתועדים בשכיחות גבוהה בטייסי מטוסים אסימפטומטיים שהופנו לבדיקות סקר רפואיות, אך אוכלוסייה זו לרוב מייצגת אוכלוסייה בריאה עם יכולת תפקודית טובה. עם זאת, מתוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Heart עולה כי יש לשים לב לשכיחות הגבוהה של שינויים במבנה הלב, דוגמת הרחבת אבי עורקים. ברקע למחקר מסבירים […]

  • טיפול במעכבי JAK אינו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם לעומת מעכבי TNF בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית

    טיפול במעכבי JAK אינו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם לעומת מעכבי TNF בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) שטופלו במעכבי JAK לא תועדה היארעות מוגברת של סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, בהשוואה לאלו שטופלו במעכבי TNF או תרופות ביולוגיות עם מנגנוני פעולה אחרים במהלך השנתיים הראשונות לטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. החוקרים בחנו את הנתונים מ-15 מאגרים להשוואת היארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים […]

  • ההשפעה של היפופאראתירואידיזם כרוני על בריאות הלב

    ההשפעה של היפופאראתירואידיזם כרוני על בריאות הלב

    בחולים עם היפופאראתירואידיזם כרוני סיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לביקורות ללא מחלה זו, כאשר ההשפעה בולטת במיוחד בנשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים השלימו מחקר שכלל נתונים ממאגרים מבוססי-אוכלוסייה בשבדיה להערכת הסיכון למחלות […]

  • מדידות לחץ דם ביתיות גבוהות מלוות בהתקדמות מהירה יותר של הרחבת אבי עורקים עולה

    מדידות לחץ דם ביתיות גבוהות מלוות בהתקדמות מהירה יותר של הרחבת אבי עורקים עולה

    במאמר שפורסם בכתב העת Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לרוב חלה התקדמות איטית של הרחבת אבי עורקים עולה, אך בנוכחות מדידות לחץ דם סיסטולי ביתיות גבוהות יותר לאורך שבעה ימים נרשמה התקדמות מהירה יותר של הרחבת אבי עורקים. מדגם המחקר כלל 74 משתתפים (גיל ממוצע של 59 שנים, 22% […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך