במאמר שפורסם בכתב העת European Hearth Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes מדווחים חוקרים על עליה בשיעורי הימצאות תסמונת POTS (או Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) לאחר מגפת COVID-19, אך נרשמה ירידה בשיעורי הפרעות במערכת העצבים האוטונומית ותחלואה נלווית לאחר המגפה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת POTS הינה הפרעה כרונית, המתאפיינת בעליה חריגה בקצב הלב בזמן עמידה, לעיתים קרובות בליווי תסמינים דוגמת סחרחורות, עייפות ואובדן הכרה. תחלואה נגיפית, כולל שפעת, EBV, או COVID-19, זוהתה כגורם אפשרי להופעת התסמונת במטופלים שהיו בריאים קודם לכן. בשל העלייה במספר מקרי POTS לאחר המגפה, הם ביקשו לבחון את מאפייני הבסיס של חולים אלו וכן להעריך את מגמות היארעות והימצאות התסמונת לפני ואחרי המגיפה.
החוקרים התבססו על נתוני מאגר TriNetX, הכולל מידע אודות למעלה מ-65 מיליון מבוגרים ב-64 ארגונים רפואיים, ובחנו את המגמות לאורך זמן במטרה לקבוע את השינויים בשיעורי POTS לפני ואחרי המגפה.
החיפוש הוביל לזיהוי 11,191 חולים עם תסמונת POTS בעידן שטרם מגפת הקורונה (גיל ממוצע של 36 שנים, 86% נשים) ו-51,601 חולים (גיל ממוצע של 35 שנין, 87% נשים) בתקופה שלאחר המגיפה.
לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי מחלות נלוות בין המדגמים לפני ואחרי מגפת הקורונה. עם זאת, חלה ירידה בשיעורי הימצאות הפרעות במערכת העצבים האוטונומית (18% לעומת 15%), נוירופתיה אוטונומית היקפית אידיופטית (3% לעומת 1%) ואפילפסיה ופרכוסים חוזרים (7% לעומת 6%) בתקופה שלאחר המגפה לעומת המצב טרם מגפת הקורונה.
מהנתונים עולה כי חלה עליה בשיעורי היארעות תסמונת POTS לאחר המגפה (p<0.0001), עם עליה בשיעור מ-1.42 מקרים למיליון שנות-אדם טרם המגיפה ל-20.3 מקרים למיליון שנות-אדם לאחר המגפה. שיעורי היארעות חודשיים של התסמונת הדגימו מגמה דומה, עם ממוצע של 4.21 מקרים חדשים בכל חודש לפני המגפה לעומת 22.66 מקרים חדשים לאחר המגפה (p<0.001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על עליה משמעותית בהיארעות והימצאות תסמונת POTS לאחר מגפת הקורונה. נתונים אלו מדגישים את חשיבות זיהוי מוקדם וטיפול ב-POTS לשיפור התוצאות בחולים אלו ובהשלמת מחקרים נוספים במטרה לבחון את המנגנון בבסיס הקשר הנ"ל.
Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes, Jan 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!