תזונה

העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון בישראל מדווחת על פיתוח חקלאי-בריאותי חדשני

פיתוח חדשני מציע חקלאות בריאה יותר. שינוי קטן בהרכב הגרעינים המהווים את הבסיס של הזנת בעלי החיים מביא להעשרה טבעית של מזון בני האדם בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. המזון עם הרכב השומן הבריא יותר (ביצים, בשר, דגים, חלב) יכול לתרום לשיפור מדדים רבים בבריאות האדם.

ד”ר ניבה שפירא, מאוניברסיטת ת”א ביה”ס למקצועות הבריאות, דוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקליניים בישראל: “נמצא קשר ישיר בין צריכה גבוהה של חומצות שומן (ח”ש) אומגה 6 בישראל וביחס למחסור היחסי החמור בח”ש אומגה 3 אשר הביא ל”פרדוקס הישראלי” עלייה באחוזי התחלואה בישראל, למרות הדיאטה הישראלית שהיא יחסית בריאה. עכשיו מסתבר שהעלייה בתמותה היא בעיקר בסרטן, ובנשים יחסית הרבה יותר מגברים – בהשוואה לעולם”.

מזה כמה עשרות שנים בכל העולם וגם בישראל בגלל המלחמה בכולסטרול ישנו עידוד לצריכה של שומנים עשירים בח”ש מסוג אומגה 6 (בעיקר משמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, סויה, חמניות ומרגרינות רכות) ומיעוט צריכה של ח”ש מסוג אומגה 3. יתרה מכך, כיון שח”ש אלו נמצאות בתחרות עם ח”ש אומגה-3, מבחינת תהליכים אינזימטיים ומטאבוליים, פחתה עוד יותר נוכחותם היחסית של ח”ש אומגה-3 והחומרים החיוניים הנוצרים מהם בגוף.

מחקרים קליניים רבים שנערכו בעשור האחרון מוכיחים כי ככל שיש פחות אומגה 3 במזון, ועולה היחס בין אומגה-6 לאומגה-3, כך גדל הסיכון לפתח מחלות מסוגים שונים, כמו מחלות לב, סכרת, סרטן, ואף בעיות במערכת העצבית, במצבי הרוח, בעור,  ועוד. ד”ר ניבה שפירא מציינת  שלמרות העובדה שישראל, שנתפסה בעולם כמקום עם תזונה “בריאה” המונעת מחלות כלי דם ולב (הרבה ירקות ופירות ומעט שומן מן החי), היא נמצאת כיום במקום גרוע יותר מהצפוי, ובמיוחד מבחינת העלייה היחסית בסיכון הסרטן, ובעיקר בנשים. הסיבה לכך, לדברי ד”ר שפירא, נובעת ככל הנראה בין היתר מצריכה גבוהה של ח”ש מסוג אומגה 6  (המצויות כאמור בשמנים הצמחיים) וביחס גבוה מדי לעומת ח”ש  מסוג אומגה 3 (המצויות בעיקר באצות ובדגים צפוניים, בעלים ירוקים ובזרעי פשתה).

כדי להפחית את נזקי צריכת יתר של ח”ש אומגה 6 ניתן להפחית את צריכת השמנים בתפריט, להעדיף שמנים המכילים פחות אומגה 6 (קנולה, זית) והכי חשוב להגדיל צריכת ח”ש אומגה 3 ע”י תגבורן בתפריט הישראלי!

אחת הדרכים המעניינות והחדשניות לשיפור מאזן הצריכה היא העשרת מוצרי מזון באומגה 3 דרך שרשרת המזון. בחקלאות המודרנית שיקולים כלכליים מעורבים בגידול בעלי חיים. לצורך יצירת מוצרי מזון (חלב לסוגיו, בשר לסוגיו, ביצים, דגים ועוד) הן לגבי תוצאותיה והן לגבי והתשומות שלה.

מניפולציה פשוטה בהזנת בעלי החיים או במילים אחרות הוספת מקור של אומגה 3 למזון בעלי החיים (המיועדים לאכילה או לתוצרת חקלאית- חלב, ביצים) מביאה לשינוי משמעותי ביותר ביחס בין ח”ש אומגה 6 ואומגה 3 ולהעלאת רמת ח”ש אומגה 3 במוצרי המזון אותם אנו צורכים.

לדרך פשוטה וחדישה זו יתרונות משמעותיים: מדלגים על הצורך בשינוי מקדים בהרגלי האכילה של האדם (ממשיכים לאכול את אותה דיאטה, אבל הבשר, החלב, הגבינות, הביצים והדגים יכולים להכיל הרבה יותר חומצות אומגה 3 וכך להגדיל את היחס והכמות של ח”ש אומגה 3 בגופינו).

בריאות בע”ח להוספת ח”ש אומגה 3 למזון בעלי החיים יש השפעה מיטיבה גם על בריאות בעלי החיים עצמם!! וזהו גם שיקול אתי חשוב.

מבחינה כלכלית: חשוב ביותר להדגיש שהוספת מקור של אומגה 3 להזנת בעלי החיים יכולה להיעשות בצורה שלא תהא לה השפעה גדולה  על מחיר המוצרים הסופיים.

העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון מיסודה של עמותת לב כחול לבן, עמותה בינלאומית לקידום הכנסת אומגה 3 בתפריט הישראלי, ערכה ניסויים בבעלי חיים מסוגים שונים. לבעלי החיים  הוספו גרעיני פשתה מעובדים מסוג TRADILIN  ® למזון הרגיל אותו צרכו. 5% תוספת של גרעיני פשתה בסה”כ כמקור לחומצות אומגה 3.

תוצאות הניסויים הפתיעו אפילו את החוקרים:

·        במוצרי המזון אשר הופקו מבעלי חיים אלו נמצא ריכוז גבוה פי 3 של אומגה 3.

·        במוצרי המזון נמצא איזון טוב יותר בין ח”ש החיוניות.

·        בגוף בעלי החיים נמצאו פחות ח”ש רוויות.

·        מוצרי המזון נמצאו טעימים יותר ע”י קבוצת המחקר

·        בבדיקת האנשים אשר אכלו מזונות אלו נמצאו: עלייה באחוז ח”ש אומגה 3, ירידה בכמות ח”ש רוויות, ירידה ברמת הכולסטרול, ירידה בטריגליצרידים, עלייה בח”ש מסוג אומגה 3 בסרום ובכדוריות הדם האדומות.

גם בחולי סוכרת

במחקרים קליניים שנערכו גם בקרב חולי סכרת נתגלו תוצאות מרשימות של ירידה ברמות הטריגליצרידים, דווח על שיפור ביחס שבין הכולסטרול הטוב והרע ואף נמצא שיפור משמעותי ברמת התנגודת לאינסולין.

פרופ’ פיליפ לגרנד, ראש הועד המייעץ לתזונה בצרפת בנושא שומנים: “בספרות המקצועית חומר רב לגבי התופעות בהן אנו עוסקים וניתן להסביר באופן ביוכימי את תוצאות הוספת אומגה 3 על התפקוד הפנימי של המערכת האינזימטית והביולוגיה של התאים”.

ד”ר פייר וויל: ” כל המתנדבים בניסויים אכלו כמויות זהות של מזון. למזון התרנגולות הוספו 4% גרעיני פשתה מעובדים ולמזון הפרות הוספו 5% גרעיני פשתה מעובדים, וגם ללחם הוכנסו 5% גרעיני פשתה. כתוצאה מכך התגלו הבדלים משמעותיים בתוצאות המדדים האנטרופומטריים (היקפים, משקל) , ברמת השומנים ובפרופיל הדם שלהם”.

“החשיבות של תוצאות הניסויים שנערכו בצרפת, שכבר יושמו במוצרים לקהל הרחב, היא בכך שהשינויים המשמעותיים במטבוליזם של האנשים הושגו באמצעות שינויים קטנים במזון בעלי החיים”. וכל זאת יחד עם שיפור הטעם!

ד”ר ניבה שפירא: “בנוסף לצורך ללמד את האנשים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם, ניתן גם בקלות לשפר את הרכב ח”ש מסוג אומגה 3 ובכך להביא לשיפור הרכב החומצות הללו בגופינו”.

מקור: העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע […]

  • מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    רמות מוגברות של המטבוליטים בשתן Choline ו-Dimethylglycine נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסיבוכים כלייתיים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2, כאשר העדויות מציעות כי דחק טובולרי מתווך בחלקו את הקשר בין הפרעה במטבוליזם כולין וירידה הדרגתית בתפקוד כלייתי בחולים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Endocrine Disorders מדווחים חוקרים מטורקיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד HOMA-IR (או Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance), QUICKI (או Quantitative Insulin-Sensitivity Check Index) ויחס גלוקוז/אינסולין בצום מנבאים טוב יותר עמידות לאינסולין מאשר מדד TyG (או Triglyceride Glucose Index) בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לבחון […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך