כאב

מדד FRAX מסייע בחיזוי הסיכון לשברים בחולי סרטן (JAMA Oncol)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי מדד FRAX (או Fracture Risk Assessment Tool) עם צפיפות עצם מסייע בחיזוי הסיכון לשברים אוסטיאופורוטיים מג'וריים ושברי ירך בחולי סרטן, אך מדד FRAX ללא צפיפות עצם מספק הערכת-יתר קלה של הסיכון הנ"ל.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקווים המנחים לחולי סרטן ממליצים על שימוש במדד FRAX להערכת הסיכון לשברים, אך הישימות של כלי זה בחולי סרטן אינה ידועה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 9,877 חולים עם מחלה ממארת (גיל ממוצע של 67.1 שנים) ו-45,875 ביקורות תואמות ללא ממאירות (גיל ממוצע של 66.2 שנים). כל המשתתפים השלימו בדיקה להערכת צפיפות העצם.

החוקרים אספו נתונים אודות צפיפות העצם ושברים וחישבו את הסבירות לשברים אוסטיאופורוטיים מג'וריים ושברי ירך בתוך עשר שנים באמצעות מדד FRAX ואספו נתונים אודות השברים בפועל לאורך עשר שנים.

בהשוואה לחולים ללא ממאירות, באלו עם מחלה ממארת תועד משך מעקב קצר יותר (8.5 לעומת 7.6 שנים), מדד מסת גוף ממוצע מעט גבוה יותר ושיעור גבוה יותר של שברי ירך אצל ההורים (7.0% לעומת 8.2%); בנוסף, בחולים עם ממאירות תועדה שכיחות גבוהה יותר של סיבות משניות לאוסטיאופורוזיס (10% לעומת 38.4%) וסיכוי נמוך יותר לקבל טיפול תרופתי כנגד אוסטיאופורוזיס 9.9% לעומת 4.2%).

בהשוואה לאלו ללא ממאירות, בחולים עם מחלה ממארת תועדו שיעורי היארעות גבוהים יותר של שברים מג'וריים (12.9 לעומת 14.5 ל-1,000 שנות-אדם) ושברי ירך (3.5 לעומת 4.2 מקרים ל-1,000 שנות-אדם).

מדד FRAX עם צפיפות עצם הדגים כיול מצוין לחיזוי סיכון לשברים אוסטיאופורוטיים מג'וריים (עקומה של 1.03) ושברי ירך (עקומה של 0.97) בחולי סרטן, ללא תלות באתר הממאירות. עם זאת, מדד FRAX ללא צפיפות עצם סיפק תת-הערכה של הסיכון לשברים מג'וריים (עקומה של 0.87) ושל שברי ירך (עקומה של 0.72).

בחולים עם מחלה ממארת, זוהה קשר בין מדד FRAX עם צפיפות עצם ובין היארעות מוגברת של שבר אוסטיאופורוטי מג'ורי (יחס סיכון לכל סטיית תקן של 1.84) ושברי ירך (יחס סיכון לכל סטיית תקן של 3.61).

כאשר המודלים תוקננו למדד FRAX עם צפיפות עצם, בחולי סרטן תועד סיכון מוגבר לשברים אוסטיאופורוטיים מג'וריים (יחס סיכון של 1.17) ושברי ירך (יחס סיכון של 1.30). לא תועדו הבדלים משמעותיים בסיכון לשברים בין חולים עם וללא ממאירות כאשר המודלים תוקננו למדד FRAX ללא צפיפות עצם, גם כאשר נלקחו בחשבון תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בחולי סרטן סיכון מוגבר לשברים לעומת אלו ללא מחלה ממארת וכי מדד FRAX, בפרט בשילוב עם צפיפות עצם, עשוי לנבא בצורה מדויקת את הסיכון לשברים באוכלוסיית חולים זו.

JAMA Oncol, Oct 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה