ילדים

השפעות הרכב התזונה על הסיכון לאוסטיאופניה של פגות (BMC Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת BMC Pediatrics מדווחים חוקרים על החשיבות של גורמים תזונתיים בסיכון לאוסטיאופניה של פגות, כאשר מהממצאים עולה כי חומציות החלב וצריכת סידן רבה הם הגורמים התזונתיים העיקריים המלווים בסיכון מוגבר לאוסטיאופניה של פגות.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הרכב התזונה של פגים משפיע על בריאות השלד ועל מינרליזציה של העצם לאחר הלידה, אך אין עדויות חד-משמעיות באשר לקשר בין הרכב התזונה והסיכון לאוסטיאופניה. המחקר הנוכחי נועד לבחון את ההשפעה של גורמים תזונתיים על אוסטיאופניה בפגים.

 

המחקר מקרה-ביקורת כלל תינוקות שנולדו לפני 32 שבועות היריון בין 2018 ו-2019. מדגם המחקר כלל 115 תינוקות, כאשר 46 נכללו בקבוצת המקרים ו-69 בקבוצת הביקורת. התוצאים שנבחנו כללו את רמות פוספטזה בסיסית בדם של מעל 900 יחידות/ליטר והיפופוספטמיה מתחת ל-4 מ”ג/ד”ל. החוקרים בחנו נתונים אודות ההיריון והלידה ונתוני מעקב קליני ותזונתי במהלך 8 שבועות לאחר הלידה.

 

מהנתונים עולה כי תינוקות שניזונו מחלב אם טרי מפוסטר עם חומציות דורנית של 4 ומעלה היו בסיכון גבוה פי 5.36 להתפתחות אוסטיאופניה (p=0.035). צריכה רבה יותר של סידן, בהשוואה לביקורות, גם כן לוותה בסיכון מוגבר לאוסטיאופניה (יחס סיכויים של 1.05, p=0.025), בעוד שנוכחות בן זוג (יחס סיכויים של 0.10, p=0.038) ומרווח זמן קצר בין תרופות סדטיביות (יחס סיכויים של 0.89, p=0.010) זוהו כגורמים המלווים בסיכון מופחת לאוסטיאופניה.

 

משקל לידה נמוך באופן קיצוני (יחס סיכויים של 5.49, p=0.028), אלח-דם (יחס סיכויים של 5.71, p=0.018) ותמיכה נשימתית פולשנית (יחס סיכויים של 1.09, p=0.007) זוהו כגורמי סיכון נוספים לאוסטיאופניה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי חומציות וצריכת סידן רבה הם הגורמים התזונתיים העיקריים הקשורים עם אוסטיאופניה של פגות.  הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת השימוש בחלב אם עם חומציות נמוכה יותר, לפרסם המלצות לצריכת סידן ותוספים תזונתיים וגישות נוספות למניעת אוסטיאופניה בפגים במהלך השהות שלהם באשפוז.

 

BMC Pediatr, Sep 1, 2022

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

תוצאות מחקר זה מעניינות מאחר שחלקן לט נמצא בהלימה עם הידוע לנו בספרות. ברור כי משקל לידה נמוך, אלח דם והזדקקות לתמיכה נשימתית פולשנית יעלו את הסיכון להתפתחות אוסטאופניה של פגות. לא לגמרי ברור מדוע לאם עם בן זוג (לעומת אם יחידנית) או מרווח קצר יותר בין תרופות סדטיביות יעלו את הסיכון להתפתחות אוסטאופניה. הממצאים החדשים המופיעים במחקר זה הם כי חלב אם עם חומציות גבוהה או מתן סידן בכמות גדולה מעלים את הסיכון להתפתחות האוסטאופניה. יתכן כי יש לכך קשר לרמת הספיגה של הסידן ובעיקר הזרחן מן המזון. ביקורת על המאמר יכולה להיות כי החוקרים השתמשו בסמנים ביוכמיים לקביעת אוסטאופניה של פגות ולא בסימנים רנטגניים. נראה כי יש צורך במחקרים נוספים על מנת לבדוק את גורמי הסיכון להתפתחות אוסטאופניה של פגות (במיוחד בפגים הניזונים מחלב אם).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה