צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות באיכות-גבוהה בגיל העמידה מלווה בסיכוי גבוה יותר משמעותית להזדקנות בריאה בנשים, בעוד שצריכת פחמימות מעובדות לוותה בירידה בסיכויים להזדקנות בריאה, כך מדווחים חוקרים מבוסטון במאמר שפורסם כתב העת JAMA Network Open.
מחקר העוקבה הפרוספקטיבי התבסס על נתונים ממחקר Nurses’ Health Study בין ינואר 1984 ועד דצמבר 2016 וכללו 47,513 נשים בגיל ממוצע של 48.5 שנים בתחילת המחקר. הרגלי הצריכה נבחנו על-בסיס שאלוני תזונה בין 1984 ו-1986 וכללו צריכה כוללת של פחמימות, פחמימות מעובדות, פחמימות באיכות גבוהה מדגנים מלאים, פירות, ירקות ודגנים, סיבים תזונתיים וערך גליקמי.
התוצא העיקרי של הזדקנות בריאה הוגדר כהעדר מחלות כרוניות מג’וריות, העדר ליקויים בתפקוד גופני וקוגניטיבי ובריאות נפשית טובה, כפי שנקבע על-בסיס שאלונים בשנים 2014 ו-2016.
ניתוח סטטיסטי רב-משתני שימש להערכת הקשר בין צריכת פחמימות ובין תוצאי הזדקנות בריאה.
מבין 47,513 משתתפות, 7.8% ענו על ההגדרה של הזדקנות בריאה, כאשר כל עליה של 10% בצריכת פחמימות באיכות גבוהה לוותה בעליה של 31% בסיכוי להזדקנות בריאה (יחס סיכויים של 1.31, רווח בר-סמך 95% של 1.22-1.41).
כל עליה של 5% בצריכת פחמימות שמקורה בפירות, ירקות ודגנים מלאים לוותה בעליה של 11-37% בסיכויים להזדקנות בריאה (יחס סיכויים של 1.11-1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.57). צריכה כוללת של סיבים תזונתיים וסיבים שמקורם בפירות, ירקות ודגנים לוותה בסיכוי גבוה יותר להזדקנות בריאה (יחס סיכויים של 1.07-1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.22 לכל עליה של סטיית תקן אחת).
צריכת מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה יותר (יחס סיכויים של 0.76, רווח בר-סמך 95% של 0.67-0.87) ויחס פחמימות לסיבים (יחס סיכויים של 0.71, רווח בר-סמך 95% של 0.62-0.81) לוו בסיכוי נמוך יותר להזדקנות בריאה.
ממצאי המחקר מעידים כי צריכת פחמימות שמקורן בפירות, ירקות, חיטה מלאה וסיבים תזונתיים בגיל העמידה מלווה בסיכוי גבוה יותר להזדקנות בריאה בנשים. מנגד, צריכת פחמימות מעובדות מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת יעד זה.
JAMA Netw Open, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!