יום הסרטן הבין-לאומי 2025: כל מה שחשוב לדעת על מחלת הסרטן בישראל

האגודה למלחמה בסרטן

לרגל יום הסרטן הבין־לאומי, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים מעודכנים, מחקרים מדעיים וסקר ישראלי חדש בנושא עמדות הציבור לגבי בריאותם מאז 7 באוקטובר.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, במהלך שנת 2024 אובחנו בישראל כ-33,570 נשים וגברים עם סרטן, שהם כ – 92 חולים חדשים מדי יום וכ-12,000 ישראלים נפטרו מהמחלה.
על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2021 דווחו למאגר הרישום הלאומי לסרטן 33,145 מקרים חדשים. סוגי הסרטן השכיחים בקרב גברים היו סרטן הערמונית וסרטן הריאה, ובקרב נשים, סרטן השד וסרטן המעי הגס. בשנת 2021 נפטרו כ- 11,582 אנשים מסרטן. בקרב הנפטרים סיבת המוות השכיחה ביותר בגברים הייתה סרטן הריאה ובנשים, סרטן השד.
באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית ב-50% את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. במקביל מזכירים כי גילוי מוקדם יכול להציל חיים באמצעות בדיקות המתבצעות בחינם בקופות החולים במסגרת סל הבריאות.
מסקר חדש שנערך בנושא עמדות הציבור בישראל ביחס לבריאותם מאז ה – 7 באוקטובר עלו הממצאים הבאים: 62% דיווחו כי לא חל שינוי בגישתם ביחס לבריאות, 24% כן מייחסים יותר חשיבות לשמירה על אורח חיים בריא מאז המלחמה.

בסקר היו גם הבדלים בין אזורי הארץ: במחוז הצפון אחד מכל חמישה דיווחו כי שמירה על אורח חיים בריא פחות קריטית עבורם מאז תחילת המלחמה לעומת כ-6-9% מתושבי מחוז תל אביב, מרכז ודרום.

הסקר נערך ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, ובהתאם נשאלו המשתתפים האם מאז המלחמה חל שינוי בתפיסתם לגבי מחלת הסרטן. לרוב לא ניכר שינוי בתפיסה בעקבות המלחמה (78%). כ- 6% ציינו כי המציאות החדשה גרמה להם לראות את המחלה בפרופורציות שונות, מעט יותר בקרב גילאי 55ומעלה (12-16%) שיעור דומה של 6% ציינו כי המצב הנוכחי העצים את החשש מהמחלה.

עוד נבדק בסקר החדש האם מאז המלחמה חל שינוי בגישה לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן. מתוצאות עלה כי 4% אמרו שהנושא פחות קריטי עבורם, 13% השיבו שהם מייחסים חשיבות גדולה יותר לבדיקות כאלה ורוב הציבור שהם 77% אמרו שלא חל שינוי בגישתם. בסוגיית הגילוי המוקדם לא היו הבדלים כמעט בין אזורי הארץ השונים לרבות בין המרכז לפריפריה, דבר אשר מצביע על כך שרוב הציבור בארץ מבין את חשיבות הנושא ולא שינה את גישתו בעקבות המלחמה אשר מתנהלת בכמה חזיתות.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "למרות שלא נצפו בסקר שערכנו הבדלים בתפיסה לגבי אבחון מוקדם, בפועל יש הבדלים בין אזורים שונים בארץ בביצוע בדיקות לגילוי מוקדם ובנגישות לשירותי בריאות בכלל ואונקולוגיה בפרט. מחלת הסרטן פוגעת בכל בית בישראל, הדרך הטובה ביותר היא למנוע את התפתחות המחלה מראש. כך למשל, למעלה מ-85% ממקרי סרטן הריאה נגרמים כתוצאה מעישון, כ-55% ממקרי הסרטן המאובחנים בנשים, ו-24% מהמקרים בגברים, נמצאו קשורים להשמנת יתר. לעומת זאת מחקרים מצביעים על כך ששמירה על משקל גוף תקין, תזונה נכונה ופעילות גופנית, מפחיתים את הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים. לצד אלו בדיקות לאבחון מוקדם מגבירות משמעותית את סיכויי הריפוי על כן חיוני להיבדק. אני קורא לציבור לאמץ אורח חיים בריא ולהמשיך ולגשת לקופת החולים ולהיבדק בחינם בהתאם לגיל."
הסקר נערך במימון האגודה למלחמה בסרטן, הודות לתרומות הציבור באמצעותIpsos מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 505 גברים ונשים בני 18 ומעלה במהלך ינואר 2025.
יום הסרטן הבין-לאומי מצוין בעולם בכל שנה ב-4 בפברואר ביוזמת ארגון הסרטן הבין-לאומי, ובישראל ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, החברה בארגון לצד 172 גופי בריאות מהעולם.
מחקר חדש קובע כי הקפדה על תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר
התזונה הים תיכונית מתמקדת בצריכת מזון מן הצומח, דגים ושומנים בריאים, ועשויה להגן מפני סרטן על ידי הפחתת פעילות דלקתית ולחץ חמצוני, שנחשבים לגורמים עיקריים בהתפתחות סרטן. חוקרים ממספר מוסדות מחקר ממדינות שונות ביקשו לספק הבנה חזקה יותר של ההגנה הפוטנציאלית של התזונה הים תיכונית במניעת סרטן הראש והצוואר.
לצורך כך, נערך מחקר מטה-אנליזה שניתח נתונים מ-11 מחקרי מקרה-ביקורת שכללו 6,106 מקרים של מטופלים שאובחנו עם סוג של סרטן ראש וצוואר ו-9,166 מקרי ביקורת ללא אבחון של המחלה. התוצאות הצביעו על כך שהקפדה גבוהה על דיאטה ים תיכונית קשורה באופן מובהק להפחתת הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר ב-44%. ניתוח ממוקד יותר של רכיבי התזונה הראה שצריכה גבוהה של פירות וירקות היא גורם משמעותי בהפחתת הסיכון.
המחקר פורסם בכתב Nutrients בינואר 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבין-לאומי 2025.

מחקר נרחב בקרב חולי סרטן קבע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לתמותה מהמחלה
מחקר חדש שנערך בדרום אפריקה בחן את הקשר בין פעילות גופנית ובין החמרה במחלת הסרטן או תמותה ממנה בקרב מי שאובחנו בשלב הראשון של מחלת סרטן. המחקר כלל 28,248 משתתפים אשר בין השנים 2022-2008 תיעדו את הפעילות הגופנית שלהם באמצעים שונים, כגון מכשירים לניטור פעילות גופנית, החתמת נוכחות בחדרי כושר או רישום לאירועים ספורטיביים, ב-12 החודשים שקדמו לאבחון מחלת הסרטן אצלם. המשתתפים סווגו לפי רמות הפעילות: חוסר פעילות גופנית, רמת פעילות גופנית נמוכה (ממוצע של 60 דקות או פחות בשבוע), ורמת פעילות גופנית מתונה עד גבוהה (60 דקות או יותר בשבוע).
תוצאות המחקר הראו שב-24 החודשים לאחר האבחון, הסיכון להחמרה במחלה או לתמותה ממנה בקרב מי שאינם פעילים גופנית כלל עמד על 26%. לעומת זאת, בקרב מי שהיו פעילים ברמת פעילות נמוכה הסיכון ירד ל-22% ובקרב מי שהיו פעילים ברמה מתונה או גבוהה – הסיכון ירד ל-20%.
הפערים נשמרו גם ככל שחלף הזמן. 36 חודשים לאחר האבחון, למי שאינם פעילים כלל יש סיכון של 29% שהמחלה תחמיר, ולשתי הקבוצות האחרות – פעילות גופנית נמוכה ופעילות גופנית מתונה וגבוהה – הסיכון ירד ל-25% ו-22% בהתאמה. הפער ניכר עוד יותר חמש שנים לאחר אבחון המחלה, אז הסיכון של מי שאינם פעילים גופנית להתקדמות המחלה או תמותה ממנה עומד על 34%, בעוד שבקבוצות האחרות הוא עומד על 30% בפעילות גופנית נמוכה ו-28% בפעילות גופנית מתונה וגבוהה.
לסיכום, ממצאי המחקר מצביעים על כך שלאנשים פעילים גופנית יש סיכון נמוך יותר להתקדמות מחלת הסרטן או לתמותה ממנה, וסיכון זה יורד ככל שרמת הפעילות עולה, בהשוואה לאנשים שלא פעילים כלל. יתרה מכך, הפערים בין הקבוצות נשמרים לאורך זמן, וככל שחולף הזמן לאחר האבחון, הסיכון להתקדמות המחלה או לתמותה ממנה נמוך יותר בקרב אנשים פעילים. לפיכך, המחקר מחזק את החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא וקיום פעילות גופנית.
המחקר פורסם בכתב העת British Journal of Sports Medicine בינואר 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבין-לאומי 2025. לתקציר באנגלית לחצו כאן.

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות בנושא גילוי מוקדם של מחלות הסרטן השונות, לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה בשיחת חינם לטלפון שמספרו 1800-599-995 או לגלוש לאתר האינטרנט של האגודה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השמנת-יתר בילדים עם מחלה ממארת מלווה בסיכויי הישרדות נמוכים יותר (Cancer)

    השמנת-יתר בילדים עם מחלה ממארת מלווה בסיכויי הישרדות נמוכים יותר (Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנת-יתר בעת אבחנת מחלה ממארת מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים יותר בקרב ילדים חולי סרטן. הממצאים הבולטים ביותר תועדו בקרב ילדים עם לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) וגידול מערכת עצבים מרכזית, אך לא תואר קשר מובהק בקרב ילדים עם אבחנה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vismeltinib לטיפול בגידולי Tenosynovial Giant Cell Tumors (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vismeltinib לטיפול בגידולי Tenosynovial Giant Cell Tumors (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vismeltinib לטיפול במבוגרים עם גידולי TGCT (או Tenosynovial Giant Cell Tumors) תסמיניים שאינם צפויים ליהנות מכריתה ניתוחית. החסם לקולטן של CSF-1 (או Colony Stimulating Factor-1) מצטרך לתכשיר נוסף שכבר זמין לשימוש בארצות הברית להתוויה זו, Pexidartinib, אשר אושר בשנת 2019. לחברת מרק חסם שלישי […]

  • בדיקת דם חדשה מסייעת בזיהוי מוקדם של סרטן לבלב (Science Translational Medicine)

    בדיקת דם חדשה מסייעת בזיהוי מוקדם של סרטן לבלב (Science Translational Medicine)

    בדיקת דם חדשה PAC-MANN-1 (או Protease Activity-based Cancer Marker using Magnetic Nanosensor-1) זיהוי מקרים של אדנוקרצינומה של צינוריות לבלב בכל השלבים עם סגוליות ורגישות גבוהות. במאמר שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine דווח כי הובילה לזיהוי טוב יותר של סרטן בשלב מוקדם כאשר שולבה עם בדיקת CA 19-9. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי CA 19-9, […]

  • דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    היענות רבה יותר לדיאטה ים תיכונית מלווה בירידה מתונה בסיכון לממאירויות על-רקע השמנה, בפרט סרטן כבד, כליה ומעי גס ורקטום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מהנתונים עולה עוד כי הקשר אינו תלוי במדד מסת גוף ויחס היקף מותניים וירך. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית נקשרה עם […]

  • טיפול CAR-T עשוי לשפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם סרטן קיבה או צומת וושט-קיבה (מתוך הודעת חברת CARsgen Therapeutics)

    טיפול CAR-T עשוי לשפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם סרטן קיבה או צומת וושט-קיבה (מתוך הודעת חברת CARsgen Therapeutics)

    טיפול ב-Satricabtagene Autoleucel הוביל לשיפור הישרדות ללא-התקדמות לעומת טיפול לפי בחירת הרופא בחולים עם ממאירות מתקדמת של הקיבה או צומת וושט-קיבה חיובית ל-Claudin18.2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו ע"י היצרן (CARsgen Therapeutics). המומחים מסבירים כי Satricabtagene Autoleucel, הקרוי גם Satri-Cel, הינו אנטיגן כימרי אוטולוגי המכוון לחלבון Claudin18.2. במחקר בשלב 2 בתווית-פתוחה נבחנו היעילות והבטיחות של […]

  • שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העתCancer  עולה כי שתיית קפה ותה מלווה בסיכון מופחת לאבחנה של ממאירויות של ראש וצוואר,  כולל סוגים שונים של ממאירויות בחלל הפה, הלוע והגרון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות הקשר בין שתיית קפה ותה ובין שכיחות סרטן ראש וצוואר. לנוכח העלייה ברחבי העולם בשכיחות מחלות אלו, מטרתם כעת […]

  • האם טיפול כימו-קרינתי משפר הישרדות בנשים עם סרטן רירית רחם? (J Clin Oncol)

    האם טיפול כימו-קרינתי משפר הישרדות בנשים עם סרטן רירית רחם? (J Clin Oncol)

    בהשוואה לטיפול כימותרפי בלבד, הוספת טיפול קרינתי לכימותרפיה לא הוביל לשיפור הישרדות כוללת או הישרדות ללא-הישנות של נשים עם סרטן רירית רחם מתקדם-מקומית, כך עולה מתוצאות מחקר בשלב 3 שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול קרינתי וכימותרפי משמש לטיפול בנשים עם סרטן רירית רחם בשלב III; עם זאת, […]

  • טיפול במטפורמין עשוי למנוע ממאירות עורית בכל סוגי העור (J Drugs Dermatol)

    טיפול במטפורמין עשוי למנוע ממאירות עורית בכל סוגי העור (J Drugs Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Drug in Dermatology עולה כי טיפול במטפורמין עשוי להפחית את הסיכון לממאירות עורית שאינה-מלנומה בקרב אוכלוסיות עם סוגי עור שונים. עם זאת, לא תועדה ירידה בסיכון לקרצינומה של תאי קשקש בקרב מטופלים שחורים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מטפורמין הינה תרופה ותיקה לטיפול בסוכרת, הנחקרת בשנים האחרונות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את משלב Sotorasib עם Panitumumab לטיפול בסרטן מעי גס ורקטום גרורתי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את משלב Sotorasib עם Panitumumab לטיפול בסרטן מעי גס ורקטום גרורתי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור משלב Sotorasib עם Panitumumab לטיפול במבוגרים עם ממאירות גרורתית ממקור מעי גס ורקטום עם מוטציית KRAS G12C כפי שהוכח לפי בדיקה שאושרה ע"י הסוכנות ולאחר טיפול קודם המבוסס על Fluoropyrimidine, Oxaliplatin ו-Irinotecan. הסוכנות אישרה גם את ערכת KRAS RGQ PCR Kit כבדיקה אבחנתית נלווית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה