שבר ירך הוא אירוע משנה חיים ומתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Age Ageing עולה כי בחולים רבים לאחר שבר ירך תועדה מצוקה פסיכו-סוציאלית משמעותית וממושכת.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שבר ירך הינו סיבוך רפואי נפוץ בקשישים ומלווה בפרוגנוזה שלילית. כעת הם השלימו סקירה שיטתית במטרה לסכם באופן איכותי את העדויות באשר להשפעה הפסיכו-סוציאלית של שבר ירך על חולים לאחר פציעות אלו.
לאחר חיפוש בחמישה מאגרי נתונים לזיהוי מחקרים איכותיים אודות ההשפעה הפסיכו-סוציאלית של שבר ירך, בתוספת לחיפוש ברשימת המקורות, החוקרים סיכמו את הממצאים תוך התייחסת לאיכות המתודולוגית, רלבנטיות והולמות.
הסקירה כללה 57 מחקרים בהם לקחו חלק 919 חולים (גיל חציוני של מעל 70 שנים בכל המחקרים, למעט שלושה מחקרים), 130 מטפלים ו-297 רופאים. איסוף נתונים כלל מידע בתקופה הבתר-ניתוחית ועד למעלה משנה לאחר השבר
שבר ירך הינו אירוע משנה חיים שהתאפיין בתחושה של אובדן, תחושות שליליות ממושכת ופחד מפני העתיד, החמרת תחושות שליליות מול בני משפחה, חברים ורופאים. בחלק מהחולים לאחר שבר ירך תועדה עם הזמן קבלה של המציאות החדשה של חוסר יכולת לבצע את הדברים שניתן היה לעשות בעבר. מניתוח הממצאים עלה כי ישנה דרגת ודאות מתונה-עד-בינונית בממצאים אלו.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על ההשפעה המשמעותית של שבר ירך על המצב הפסיכו-סוציאלי במבוגרים ותומכים בהשלמת הערכה וטיפול במצוקה פסיכו-סוציאלית במהלך השיקום בתקווה לשפר את התוצאות באוכלוסיית חולים זו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!