Breast cancer

טיפול כנגד סרטן שד מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בטווח הארוך (Br J Cancer)

בקרב נשים ששרדו סרטן שד וטופלו בפרוטוקולי קרינה ישנים תועד סיכון מוגבר משמעותית למחלת לב וכלי דם על-רקע הטיפול במשך עשרות שנים לאחר מכן, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Cancer.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיפור הישרדות נשים עם סרטן שד ועדויות המצביעות על השפעה מועילה של קרינה ל-IMC (Internal Mammary Chain) מדגישים את חשיבות הערכת השפעות קרדיווסקולאריות מאוחרות לאחר טיפול כנגד סרטן שד.

החוקרים בחנו היארעות מחלות לב וכלי דם ב-14,645 נשים הולנדיות עם סרטן שד לפני גיל 62 שנים, אשר טופלו בין השנים 1970-2009.

מהתוצאות עולה כי יחס שיעורי מחלות לב וכלי דם עם קרינה לשד ימין לעומת שמאל ללא IMC עמד על 1.11 (רווח בר-סמך 95% של 0.93-1.32). בהשוואה לקרינה לשד ימין בלבד, קרינה ל-IMC (מנת קרינה ממוצעת של 9-17 Gy) לוותה בעליה בשיעור הכולל של אירועים קרדיווסקולאריים, מחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ומחלת מסתם לב (יחסי סיכון של 1.6-2.4).

הסיכון למחלת לב איסכמית נותר מוגבר למשך לפחות 20 שנים לאחר הטיפול. טיפול כימותרפי מבוסס-אנתרציקלינים לווה בסיכון מוגבר לאי-ספיקת לב (יחס סיכון של 4.18), שהופיעה תוך פחות מחמש שנים והסיכון נותר מוגבר למשך לפחות 10-15 שנים לאחר הטיפול. קרינה ל-IMC עם טיפול כימותרפי מבוסס-אנתרציקלינים לווה בעליה משמעותית בסיכון לאי-ספיקת לב (יחס סיכון של 9.23), בהשוואה לסיכון באלו שלא קיבלו קרינה ל-IMC או טיפול כימותרפי מבוסס-אנתרציקלינים.

החוקרים כותבים כי בנשים לאחר טיפול כימותרפי מבוסס-אנתרציקלינים וקרינה ל-IMC (בפרוטוקולים ישנים) הטיפול כלל חשיפה של הלב למנת קרינה משמעותית ובעקבות זאת לווה בהיארעות מוגברת של מספר מחלות לב וכלי דם. הם מציעים לשקול בדיקות סקר בחלק מהנשים לאחר טיפול לסרטן שד.

Br J Cancer 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה