Cardiomiopathy & Cardiology

האם קפה ותה משפיעים על קצב הלב? (J Am Coll Cardiol EP)

חוקרים מאוסטרליה מדווחים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת JACC: Clinical Electrophysiology, כי שתיית משקה אספרסו או קפה בבוקר אינה רק בטוחה בחולים עם פרפור פרוזדורים ואחרים עם הפרעות קצב לב, אלא אף עשויה להפחית את תדירות הפרעות קצב לב.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי משקאות אנרגיה מכילים לרוב כמות קפאין הרבה יותר גדולה מקפה, עד 500 מ”ג במשקה. כוס קפה אחת מכילה כ-95 מ”ג קפאין וכוס אספרסו מכילה כ-65 גרם קפאין בלבד.

החוקרים השלימו חיפוש בספרות הרפואית להערכת ההשפעה של קפה, תה ומשקאות אנרגיה. הם ערכו חיפוש במאגרי Medline, PubMed, EMBASE ו-Web of Science וזיהו 11 מחקרים בבני אדם להערכת קפאין ופרפור פרוזדורים, אשר כללו קרוב ל-361,000 משתתפים.

במרבית המחקרים צריכת קפה ותה נקשה עם מספר קטן יותר של אירועי הפרעת קצב, כאשר מטה-אנליזה גדולה אחת הדגימה ירידה של 6% בתדירות פרפור פרוזדורים בקרב אלו ששתו קפה בקביעות, וסקירה נוספת הדגימה ירידה של 13% בסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים. מנגד, שתיית משקאות אנרגיה הינה טריגר אפשרי להפרעות קצב והחוקרים קוראים לחולים עם מחלות לב ברקע להימנע ממשקאות אלו.

החוקרים מדווחים כי במחקר מבוסס-אוכלוסיה מ-2016, צריכה רבה יותר של קפה לוותה בשיעורי היארעות נמוכים יותר של פרפור פרוזדורים. בהשוואה לאלו שלא שתו קפה, בקרב אלו ששתו 2-3 כוסות קפה ביום (יחס סיכויים של 0.86, רווח בר סמך 95% של 0.71-1.04) ו-6-7 כוסות קפה ביום (יחס סיכויים של 0.79, 0.64-0.98) תועד שיעור נמוך יותר של פרפור פרוזדורים.

כמו כן, שתיית תה ירוק נקשרה עם היארעות נמוכה יותר של פרפור פרוזדורים במחקר מקרה-ביקורת משנת 2016 (יחס סיכויים רב-משתני של 0.349, 0.25-0.48), באופן תלוי-מינון. במחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסיה משנת 2015 לא זוהה קשר בין צריכת קפה ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים בכל דרגות צריכת קפה. במחקר עוקבה רטרוספקטיבי משנת 2011 עלה כי צריכת קפה רבה יותר לוותה בשיעורים נמוכים יותר של אשפוז בשל פרפור פרוזדורים (יחס סיכון של 0.81, 0.69-0.96 עם לפחות 4 כוסות קפה ביום).

מינוני קפאין של עד 500 מ”ג ביום, מקביל לשש כוסות קפה, לא הוביל לעליה בחומרה או בשיעור הפרעות קצב חדריות.

במחקר אקראי משנת 2016 שכלל 103 חולים לאחר התקף לב, צריכה קבועה של קפאין (ממוצע של 353 מ”ג/יום) לוותה בשיפור וריאביליות קצב הלב, עליה בפעילות פארא-סימפטטית ולא זוהתה עליה משמעותית בסיכון באלו עם הפרעות קצב לעומת הביקורות.

החוקרים מציינים כי מחקרים אפידמיולוגיים שפורסמו לאחרונה הציעו כי באלו ששתו קפאין בקביעות תועדו שיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממחקרים בקנה מידה גדול ומחקרים אקראיים ומבוקרים עולה כי קפה ותה בטוחים ואף עשויים להפחית את היארעות הפרעות קצב לב. למרות שאין סף ברור לנזק עקב קפאין, צריכה קבועה של עד 300 מ”ג/יום הינה בטוחה ואף עשויה לספק הגנה מפני הפרעות קצב לב.

J Am Coll Cardiol EP 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה