Crohn disease

לרגל חודש המודעות לקרוהן וקוליטיס 2016 : מה הקשר בין מצב כלכלי, גירושין ומחלת הקרוהן? (סורוקה,העמותה לתמיכה בחולי קרוהן)

מחקר ראשון מסוגו בישראל בחן את ההשפעה של מצב כלכלי, משפחתי וחברתי על חולים במחלת הקרוהן, ומצא כי הם קשורים להחרפה במצב המחלה ותסמיניה.

המחקר נערך על ידי צוות חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון, במטרה לסייע לחולים להתמודד טוב יותר עם השלכות המחלה ולשפר את איכות חייהם.

מתברר כי מצב כלכלי גרוע משפיע לרעה יותר על גברים חולי קרוהן, מאשר על נשים החולות במחלה.

כך עולה ממצאי מחקר חדש, אשר בדק מהי ההשפעה של משתנים כלכליים, חברתיים ומשפחתיים על מצבם הפיזי והנפשי של חולי הקרוהן, ומצא כי הם עלולים להוביל להחרפת המחלה ותסמיניה.

המחקר, ראשון מסוגו בישראל, נערך בקרב כ 600 חולי קרוהן על ידי צוות חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון, בהם: פרופ’ שמואל אודס, פרופ’ ורד סלונים-נבו, פרופ’ אורלי שריד, ד”ר דורון שוורץ, פרופ’ דן גרינברג, פרופ’ מיכאל פריגר ואחרים.

רוב המשתתפים במחקר היו בסוף שנות ה- 30 לחייהם, ובעלי 12 שנות לימוד ומעלה.

ממצאי המחקר העיקריים:

v     מצב כלכלי – נמצא קשר בין מצב כלכלי למצב הרפואי של החולים: ככל שהמצב הכלכלי גרוע יותר, כך מוחרפים תסמיני המחלה של חולי הקרוהן. בנוסף, השפעת המצב הכלכלי גדולה הרבה יותר על גברים חולי קרוהן, מאשר על נשים חולות קרוהן. בחברה המערבית הצלחה כלכלית נתפסת כסמן לגבריות מוצלחת. ייתכן וגברים שאינם מצליחים כלכלית, תופסים עצמם כפחות מוצלחים, ועלולים להזניח בד בבד את הטיפול במחלתם, ובכך לגרום להחרפת תסמיני המחלה. 

v     אירועי חיים שליליים – (כדוגמת: גירושין, פיטורין או מוות במשפחה) קשורים באופן משמעותי להחרפה במצב המחלה, לריבוי קשיים נפשיים כמו חרדה ודיכאון, לאיכות חיים ירודה, ולפגיעה ביכולת לעבוד.

v     יחסים במשפחה – היכולת להידבר, להיתמך רגשית על-ידי בני המשפחה, והיכולת לנהל קונפליקטים, נמצאו גם הם קשורים למצבם של החולים: ככל שדפוסי הקשר טובים יותר, כך מצבם הרפואי והנפשי של החולים טוב יותר.

v     יחסים עם חברים – נמצאו גם הם קשורים למצבם הרפואי והנפשי של החולים:  ככל שהחולים חווים תמיכה חברתית גבוהה יותר, מצבם הרפואי והנפשי טוב יותר.

v     נשים לעומת גברים – גם בקרב נשים וגם בקרב גברים חולי קרוהן, נמצא כי דרכי התמודדות, הכוללים קבלת תמיכה רגשית מאחרים, שימוש בהומור, וראיית המחלה בפרספקטיבה רחבה, משפרים את איכות החיים.  התמיכה הרגשית משפיעה יותר על שביעות הרצון ועל איכות החיים.

פרופ’ שמואל אודס, בעבר, מנהל היחידה למחלות מעי דלקתיות בבית החולים סורוקה: “לממצאי המחקר השלכות טיפוליות חשובות על מחלת הקרוהן. הממצאים מעידים, כי לצד הטיפול התרופתי במחלה, חשוב לתת תשומת לב גם לרקע הכלכלי, המשפחתי והחברתי של החולה. שני המשאבים, משפחה וחברים, עשויים לסייע בהתמודדות טובה יותר עם מחלת הקרוהן. הגישה העכשווית בהתמודדות עם המחלה, מציבה את המטופל במרכז וקוראת לחולה להיות שותף פעיל בניהול המחלה ובהחלטות לגבי אפשרויות הטיפול הקיימות”.

עו”ד אייל צור, יו”ר העמותה לתמיכה בחולי הקרוהן והקוליטיס כיבית: ” קרוהן וקוליטיס הינן מחלות כרוניות בעלות השפעה מרחיקת לכת על חיי החולים. אמנם, אפשרויות הטיפול המוענקות כיום, מאפשרות לחולים לחיות חיים טובים יותר, אבל, עדיין קיים הצורך של החולים להסתייע בשירותי תמיכה וליווי. סל השירותים של העמותה מציב את הצרכים של המטופל במרכז, ומאפשר תמיכה לחולים במצב פיזי ונפשי ירוד ומיצוי הזכויות המגיעות להם. העמותה משיקה שירות חדש של פסיכולוגית רפואית למטרות ייעוץ והכוונה, ומציעה מיגוון שירותים נוספים, כגון: יועצת ביטוח לאומי, מענק לחולים במצב של עוני, יעוץ משפטי ללא עלות וקו חם לפניות חולים”.

קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות מעי דלקתיות כרוניות חשוכות מרפא (Inflammatory Bowel Diseases), התוקפות את מערכת העיכול ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים, שלשולים בלתי פוסקים וירידה במשקל, ובילדים גם פגיעה בגדילה. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות, יש צורך פעמים רבות באשפוזים וניתוחים. כל אלה מביאים לקשיים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים.

“יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס” (World IBD Day), מצוין במהלך חודש מאי מדי שנה, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות מעי דלקתיות ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים ולעודד חולים להסתייע יותר בשירותי העמותה. בישראל, ייערכו אירועי תמיכה בחולים ופעילויות הסברה במשך כל חודש מאי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • השמנה מלווה בשיעורי תגובה נמוכים יותר לטיפול במחלת מעי דלקתית

    השמנה מלווה בשיעורי תגובה נמוכים יותר לטיפול במחלת מעי דלקתית

    השמנת-יתר מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה קלינית ללא טיפול בסטרואידים בחולים עם מחלת מעי דלקתית לאחר 24 שבועות מהתחלת הטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר Initiative on Crohn and Colitis Registry להערכת ההשפעה של השמנה על תגובה לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית. הם […]

  • חשיבות משלב בדיקת קלפרוטקטין בצואה עם בדיקת אולטרה-סאונד של המעי בחולים עם מחלת קרוהן

    חשיבות משלב בדיקת קלפרוטקטין בצואה עם בדיקת אולטרה-סאונד של המעי בחולים עם מחלת קרוהן

    הערכת ריפוי רירית המעי, על-בסיס בדיקת קלפרוטקטין בצואה ובדיקת אולטרה-סאונד של המעי, מלווה בסיכון מופחת להתקדמות נזק במעי ולכן מלווה בשיפור תוצאות ארוכות טווח בחולים עם מחלת קרוהן, כך מדווחים חוקרים מצרפת במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. המחקר הפרוספקטיבי נערך במרכז יחיד בצרפת בין פברואר עד אפריל בשנת 2022 ובין דצמבר 2023 עד […]

  • משלב כריתת תוספתן עם טיפול סטנדרטי מסייע בשמירה על הפוגה של קוליטיס כיבית (The Lancet Gastroenterology & Hepatology)

    משלב כריתת תוספתן עם טיפול סטנדרטי מסייע בשמירה על הפוגה של קוליטיס כיבית (The Lancet Gastroenterology & Hepatology)

    בחולים עם קוליטיס כיבית בהפוגה תחת טיפול כנגד התלקחות המחלה, ניתוח לפרוסקופי לכריתת התוספתן בשילוב עם טיפול סטנדרטי מלווה בשיעורי התלקחות נמוכים יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול סטנדרטי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The Lancet Gastroenterology & Hepatology. החוקרים השלימו מחקר אקראי בין השנים 2012-2022 ב-22 מרכזים בהולנד, אירלנד ובריטניה […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • קלפרוטקטין בצואה מנבא היקף מחלה והחלמה בחולים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    קלפרוטקטין בצואה מנבא היקף מחלה והחלמה בחולים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר משמעותי בין רמות קלפרוטקטין בצואה ובין פעילות המחלה והיקפה בחולים עם קוליטיס כיבית וכן הסיכוי לריפוי של הרירית. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הקשר בין רמות קלפרוטקטין בצואה ופעילות דלקתית ברירית המעי, כמו גם היקף המחלה בחולים עם […]

  • טיפול ב-Vedolizumab מפחית סיכון להישנות מחלת קרוהן לאחר ניתוח (The Lancet Gastroenterol & Hepatology)

    טיפול ב-Vedolizumab מפחית סיכון להישנות מחלת קרוהן לאחר ניתוח (The Lancet Gastroenterol & Hepatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Gastroenterology & Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר REPREVIO, מהן עולה כי טיפול ב- Vedolizumab(אנטיביו) בתוך 4 שבועות לאחר ניתוח אילאו-קולוני נמצא יעיל משמעותית במניעת הישנות אנדוסקופית של מחלת קרוהן בקרב מטופלים עם לפחות גורם סיכון אחד להישנות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת קרוהן מאופיינת בתקופות של הפוגה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך